Sosyal Bilgiler Alan 10 Soru - Cevap

1. Marmara Bölgesi’nin nüfus ve nüfus yoğunluğu bakımından bölgeler arasında ilk sırada yer almasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır? a) Demir-çelik sanayinin gelişmiş olması b) Sanayileşmenin yoğun olması c) İklim koşullarının elveriş

Sosyal Bilgiler Alan 10 Soru - Cevap

1. Marmara Bölgesi’nin nüfus ve nüfus yoğunluğu bakımından bölgeler arasında ilk sırada yer almasında aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır? a) Demir-çelik sanayinin gelişmiş olması b) Sanayileşmenin yoğun olması c) İklim koşullarının elverişli olması d) Verimli tarım alanlarına sahip olması e) Ulaşım olanaklarının gelişmiş olması   2. Aşağıda verilen illerden hangisinin ekonomisinde en büyük paya sahip olan ekonomik etkinlik yanlış verilmiştir? a) Rize-Tarım b) Muğla-Hayvancılık c) İstanbul-Sanayi d) Kars-Hayvancılık e) Antalya-Turizm     3. Aşağıdaki yerleşim yerlerinden hangisinin gelişmesinde turizmin etkisinin daha az olduğu söylenebilir? a) Marmaris b) Adana c) Ürgüp d) Fethiye e) Alanya   4. Türkiye Kuzey yarımkürede yer alır. Aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olması, Türkiye’nin bu durumunu kanıtlamakta kullanılamaz? a) Güneş ışınlarının asla dik açıyla düşmemesi b) Kuzeyinden esen rüzgarların sıcaklığı düşürmesi c) Güney kıyılarındaki denizlerin tuzluluk oranının daha fazla olması d) Dağların güneye bakan yamaçlarının daha sıcak olması e) Cisimlerin öğle vakti gölgelerinin kuzeyi göstermesi   5. Türkiye yüksek dağlık alanların geniş yer tuttuğu bir ülkedir. Bu nedenle Türkiye’nin bir çok yöresinde kış sporları yapılabilir. Aşağıdaki merkezlerden hangisinde kış sporlarının geliştiği söylenemez? a) Ankara b) Bursa c) Bolu d) Erzurum e) Şanlıurfa   6. Nemrut Gölü oluşum tipi bakımından aşağıda verilen göl tiplerinden hangisinin içinde yer almaktadır? a) Lagün (Kıyı set) gölü b) Maar gölü c) Volkan set gölü d) Lav set gölü e) Krater gölü   7. Aşağıda verilen limanlardan hangisi Türkiye’nin tarımsal ürünlerinin dış satımında en büyük paya sahiptir? a) İzmir b) İstanbul c) Mersin d) İzmit e) Samsun   8. Aşağıdaki tarım ürünlerinden hangisi Türkiye’nin dış satımında diğerlerine göre daha önemli bir paya sahiptir? a) Çay b) Buğday c) Kenevir d) Pamuk e) Mısır   9. Türkiye’de aşağıdaki endüstri kuruluşlarından hangisinin yıllık üretim miktarı hava koşullarına bağlı olarak değişir? a) Otomotiv sanayi b) Cam sanayi c) Kağıt sanayi d) Seramik ve çinicilik e) Pamuklu dokuma   10. Aşağıdaki yörelerin hangisinde nüfus yoğunluğu mevsimden mevsime en fazla değişir? a) Antalya b) Bursa c) Kars d) Sinop e) Hakkari   CEVAPLAR: 1-a 2-b 3-b 4-a 5-e 6-e 7-a 8-d 9-e 10-a   2- SOSYAL BİLGİLER ALAN 1.)Aşağıdakilerden hangisi Türkiye Selçuklu Devleti'nde görülen Ahilik Teşkilatının yetkilerinden biri değildir? A)haksız rekabeti önlemek B)vergi oranlarını belirlemek C)kendi liderlerini seçmek D)mesleki eğitim vermek E)üretimin kalitesini denetlemek 2.)türk mimarisinde islamiyet'ten kaynaklanan dinsel yapılarla,ticarete yönelik kervansaraylar ilk kez aşağıdaki devletlerden hangisi döneminde yapılmıştır? A)büyük selçuklular B)karahanlılar C)gazneliler D)memlükler E)tolunoğulları 3.)aşağıdakilerden hangisi ahilik teşkilatı ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A)halk arasındaki hukuki davaları çözümlemişlerdir. B)üretilen malların fiyatlarını belirlemişlerdir. C)haksız rekabeti önlemişlerdir. D)üretilen malların kalitesini kontrol etmişlerdir. E)üreticinin ve tüketicinin haklarını korumuşlardır. 4.)aşağıdakilerden hangisi selçuklularda uygulanan ikta sisteminin meydana getirdiği sonuçlardan biri değildir? A)tarımsal üretimin artması B)merkezi otoritenin güçlenmesi C)masrafsız bir ordunun oluşması D)özel mülkiyet anlayışının gelişmesi E)tarımsal üretimde sürekliliğin sağlanması 5.)''türkiye selçuklu devleti ticaret yollarının ele geçirilmesine önem vermiştir.'' bu durumun, I.kervan ticaretinin yaygınlaşması, II.kervansaray yapımının artması, III.ülkenin stratejik önem kazanması gelişmelerinden hangilerine yol açtığı savunulabilir? A)yalnız I B)yalnız II C)yalnız III D)I ve II E)I,II ve III 6.)türk-islam devletlerinde görülen vakıf arazilerinin gelirleri aşağıdakilerden hangisi için kullanılmazdı? A)din işleri B)hayır işleri C)ordunun maaşı D)kültür hizmetleri E)eğitim hizmetleri 7.)aşağıda verilen şehirlerden hangisinde türkiye selçuklu devlet'ine ait mimari eserlere rastlanması söz konusu olamaz? A)sivas B)erzurum C)kayseri D)Antalya E)Bursa 8.)Osmanlı Devleti'nde has,zeamet ve tımar arazilerin, I.kullanım hakkının halka ait olması, II.rütbe ve derecelere göre verilmesi, III.mülkiyetinin devletin elinde bulunması özelliklerinden hangileri maaş karşılığı olarak verildiğinin kanıtıdır? A)Yalnız I B)Yalnız II C)Yalnız III D)II ve III E)I,II ve III 9.)Osmanlı Devleti'nde Divanıhümayunda alınan kararların geçerli olması için onay vermesi gerekirdi. Bu uygulama Osmanlı Devlet yönetiminde, I.Divanıhümayunun danışma kurulu olduğuna, II.farklı düşüncelere önem verilmediğine, III.padişahın mutlak gücünün korunduğuna durumlarından hangilerine kanıt olarak gösterilebilir? A)Yalnız I B) Yalnız II C)Yalnız III D)I ve III E)I,II ve III 10.)Osmanlı Devleti aşağıdaki ocaklardan hangisine hazineden ödeme yapmazdı? A)Cebeciler B)Akıncılar C)Humbaracılar D)Topçular E)Yeniçeriler
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.