Patent Vekilliği nedir?
Patent vekili; patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım ve entegre devre topografyaları konularında danışmanlık yapma, bu konularda ilgili kişileri Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde kanunen temsil etme, gerekli girişimler Patent Vekilliği nedir?
Patent vekili; patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım ve entegre devre topografyaları konularında danışmanlık yapma, bu konularda ilgili kişileri Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde kanunen temsil etme, gerekli girişimlerde bulunma ve işlemleri yürütme yetkisine sahip olan sicile kayıtlı gerçek veya tüzel kişilerdir.
Marka Vekilliği nedir?
Marka vekili; marka, coğrafi işaret ve endüstriyel tasarım konularında danışmanlık yapma, bu konularda ilgili kişileri Türk Patent Enstitüsü (TPE) nezdinde kanunen temsil etme, gerekli girişimlerde bulunma ve işlemleri yürütme yetkisine sahip olan sicile kayıtlı gerçek veya tüzel kişilerdir.
Patent ve Marka Vekilleri ne iş yapabilir?
1) Kanunen patent ve marka danışmanlık ofisi (iş yeri/firması) açabilir.
2) Özel patent ve marka ofislerinde çalışabilir.
3) Türk Patent Ofisi’nin (TPE) ilgili iş ilanlarına başvurabilir.
4) TÜBİTAK’ın ilgili iş ilanlarına başvurabilir.
5) Bakanlıkların ilgili iş ilanlarına başvurabilir.
6) Danışmanlık yapabilir.
Patent veya Marka Vekilliği Sınavına Gireceklerde Aranan Şartlar nelerdir?
Patent veya Marka Vekilliği Sınavları Türk Patent Enstitüsü tarafından iki yılda bir yapılmaktadır. Sınav, 2015 yılının Kasım ayında yapılacaktır. Sınava gireceklerde aranan şartlar;
1) Türk vatandaşı olmak,
2) Fiil ehliyete sahip olmak,
3) Türkiye’de ikamet etmek,
4) Yüz kızartıcı suçlardan mahkûmiyeti bulunmamak,
5) En az dört yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olmak,
Patent veya Marka Vekilliği Sınav İçeriğinde Hangi Konular vardır?
1) Patent ve marka vekilliği yeterlik sınavları yazılı olarak test şeklinde yapılır.
2) Sınav, aşağıda belirtilen konuları ve ağırlık puanlarını içerir.
a) Sınai mülkiyet ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar %55,
b) Medeni Hukuk; başlangıç hükümleri ve kişiler hukuku hükümleri,
Borçlar Hukuku; vekâlet akdi hükümleri,
Ticari İşletme Hukuku; tacir, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, haksız rekabet hükümleri %15, c) Türkçe ve sayısal ilişkiler %15,
ç) Marka vekilliği yeterlik sınavı için; ekonomi ve işletme ile ilgili temel bilgiler, Türkiye ekonomisi ve güncel konular %15,
d) Patent vekilliği yeterlik sınavı için; mühendislikle ilgili temel konular, teknolojik yenilikler, ekonomi ve işletme ile ilgili temel bilgiler, Türkiye ekonomisi ve güncel konular %15.
3) Daha önce yapılan vekillik sınavlarında 100 adet test sorusu sorulmuştur. 70 soruya doğru cevaplayan adaylar başarılı sayılmıştır.
Patent vekilliği sınavı ve marka vekilliği sınavı ayrı ayrı yapılmaktadır. İsteyen her iki sınava da girebilir.
NASIL PATENT VE MARKA VEKİLİ OLUNUR?
Patent veya Marka Vekilliği Sınavı Türk Patent Enstitüsü tarafından 2015 yılının Kasım ayında yapılacaktır.
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi tarafından Patent ve Marka Vekilliği Sınavı Hazırlık Sertifika Programı (eğitimi) düzenlenecektir.
– Eğitim, 13 Nisan 2015 Pazartesi günü başlayacak ve uzaktan eğitim şeklinde verilecektir. Programa son başvuru tarihi 12 Nisan 2015 Pazar günüdür.