Devlet Nedir ? Devletin Fonksiyonları Nelerdir ?

Devlet Nedir ? Devletin Fonksiyonları Nelerdir ?
Yayınlama: 19.06.2016
Düzenleme: 09.03.2021 10:31
6.858
A+
A-

DEVLETİN UNSURLARI
Ülke: Devlet ancak belirli, yerleşik bir toplulukta söz konusu olur. Devleti oluşturan insan topluluğunun, üzerinde yerleştiği belli yere “ülke” adı verilir. Ülkesiz devlet olmaz. Ülke deyince, önce toprak parçası akla gelir. Ancak ülk

DEVLETİN UNSURLARI

Ülke: Devlet ancak belirli, yerleşik bir toplulukta söz konusu olur. Devleti oluşturan insan topluluğunun, üzerinde yerleştiği belli yere “ülke” adı verilir. Ülkesiz devlet olmaz. Ülke deyince, önce toprak parçası akla gelir. Ancak ülke, sadece toprağı değil, iç suları, varsa çevresindeki denizlerin belli mesafeye kadar olan bölümüdür. Bütün bunlar üzerindeki hava tabakasını kapsar.

İnsan Topluluğu: Devletin topluluk unsuruna millet ya da halk denir. Devlet olmadan da millet veya halk olabilir. Ancak devletin olabilmesi için, belirli bir yerde yerleşmiş insan topluluğunun devlet varlığı şarttır.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Egemenlik: Egemenlik devletin kendi çevresindeki diğer otoritelerin hepsinden üstün olması ve rakipsiz bulunması anlamına gelir. Belirli bir ülkedeki insan topluluğun devlet haline gelebilmesi için, egemenliği kullanacak siyasi iktidarın ortaya çıkması, belli bir nitelik kazanması ve teşkilatlanması gerekir.

DEVLETİN FONKSİYONLARI

Yasama Fonksiyonu: Devletin, toplum yaşamını düzenleyen soyut, genel ve nesnel düzenlemeler getirme fonksiyo-nuna yasama fonksiyonu denir.

Yürütme Fonksiyonu: Devlet yasama mercii tarafından çıkarılan kanunları ve idarenin çıkardığı düzenleyici işlemleri uygulamak ve kamu hizmetlerini yürütmekle vazifelidir. Devletin bu yetkisine yürütme (icra) fonksiyonu adı verilir.

Yargı Fonksiyonu: Bağımsız mahkemelerce düzenleyici işlemlerin uygulanıp uygulanmadığının denetilmesi ve hukuka aykırı davrananların müeyyideye tabi tutulması yetkisine yargı fonksiyonu denir.

DEVLET ŞEKİLLERİ

EGEMENLİKLERİNE GÖRE DEVLET ŞEKİLLERİ

Monarşi: Bütün siyasi güçlerin, hiç kimseye veya kurula karşı sorumlu olmayan bir hükümdar ve onun temsilcilerinden oluşanların elinde toplandığı yönetim biçimidir.

Mutlak Monarşi: Hükümdarın saltanat haklarının kanuni bir sınıflandırmaya tabi tutulmadığı monarşi çeşididir. Bu monarşi türünde hükümdar yasama, yürütme ve yargı yetkilerini elinde toplar ve gücü başka bir organla paylaşmaz.

Meşruti Monarşi: Hükümdarın saltanat haklarının kanuni bir sınırlandırmaya tabi tutulduğu monarşiye deni

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.