Mustafa Kemal Paşa, Amasya Genelgesi’ni yayımlamadan önce, Ali Fuat Paşa, Refet Bey, Rauf Paşa, Cemal Paşa ve Kazım Karabekir Paşa gibi komutanların da onayını alarak genelgeyi kişisel olmaktan çıkarmış ve halk tara-fından benimsenmesini kolaylaştırmıştır Mustafa Kemal Paşa, Amasya Genelgesi’ni yayımlamadan önce, Ali Fuat Paşa, Refet Bey, Rauf Paşa, Cemal Paşa ve Kazım Karabekir Paşa gibi komutanların da onayını alarak genelgeyi kişisel olmaktan çıkarmış ve halk tara-fından benimsenmesini kolaylaştırmıştır.
Genelgenin Maddeleri
- Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehli-kededir. (YORUMLAR: Milli Mücadele’nin gerekçesi belirtilmiştir. Bölgesel kurtuluş çarelerinin yetersiz-liği anlatılmak istenmiştir. Bağımsızlık için Türk Mil-leti’ne çağrı yapılmıştır.
- İstanbul Hükümeti, yüklendiği görevi yerine ge-tirememektedir. Bu durum milletimizi yok say-maktadır. (YORUMLAR: İstanbul Hükümeti’ne kar-şı duyulan güvensizlik açıkça belirtilmiştir. İstanbul Hükümeti’nin, Türk Milleti’ni temsil edemeyeceği odaya konulmuştur. Anadolu’da yeni bir direnişin başlamasının gerekliliği ortaya konulmuştur. İstan-bul Hükümeti’ne karşı gelen Mustafa Kemal Paşa yetki ve görevlerini aşmıştır.
- Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve ka-rarı kurtaracaktır. (YORUMLAR: Kurtuluş Savaşı-mın yöntemi ve amacı belirtilmiştir. Milli Mücadele’-nin demokratik yöntemlerle gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. Millet iradesine dayanan yeni bir yönetim kurulacağı belirtilmiştir.
- Milletin haklarını korumak amacıyla her türlü etki ve denetimden uzak, milli bir kurul oluştu-rulmalıdır.
NOT: Bu maddenin sonucu olarak Erzurum Kongresinde
“Temsil Heyeti” adıyla bölgesel bir kurul oluşturulmuş, bu kurul Sivas Kongresi’nde tüm yurdu temsil eder hale getirilmiştir.
- Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas’ta milli bir kongre toplanmalıdır. (YORUM-LAR: Bölgesel direniş çalışmalarının bir merkezde toplanması amaçlanmıştır. Alınacak kararların bütün yurdun temsilcileri tarafından onaylanması amaç-lanmıştır.
- Her sancaktan halkın güvenini kazanmış üçer ki-şi seçilerek hemen Sivas’a doğru yola çıkmalıdır.
(YORUM: Alınacak kararların ulusal olması amaç-lanmıştır.)
- Sivas’taki kongreye katılacak olan delegeler Mü-dafaa-i Hukuk, Redd-i İlhak Cemiyetleri ve bele-diyeler tarafından seçilmelidir. (YORUM: Delege-lerin Milli Mücadele yanlısı ve halkın güvenini ka-zanmış kişilerden seçilmesine çalışılmıştır)
- Genelge milli bir sır olarak saklanmalı ve delege-ler kimliklerini gizleyerek Sivas’a gelmelidir.
(YORUM: Genelge kararlarının uygulanması ve Sivas Kongresi’nin toplanmasının İstanbul Hükümeti ile itilaf devletlerince engellenebileceği belirtilmiştir.)
- Sivas’ta kongre toplanabilirse Erzurum Kongresi delegeleri de Sivas’ta toplanacak ulusal kongre-ye katılmaya çalışacaktır.
- Askeri ve sivil teşkilatlar hiç bir suretle dağıtıl-mayacak, yönetimi başkalarına devredilmeyecek ve silahlar teslim edilmeyecektir. (YORUMLAR:
Mondros Ateşkes Antlaşması’na karşı çıkılmış, ge-rektiğinde silahlı mücadelenin yapılacağı ifade edil-miştir. Yapılacak direnişin topyekün bir mücadele olacağı ortaya konulmuştur. Askeri ve sivil makam-ların Milli Mücadele yanlılarının elinde kalması amaçlanmıştır.)
Amasya Genelgesi’nin Milli Mücadeledeki Yeri:
- Bir ihtilal beyannamesi özelliği taşır.
- Türk İnkılâbı’nın “İhtilal Safhası”nı başlatmıştır.
- Siyasi ve askeri bir direniş başlatılmıştır.
- Milli Mücadele’nin gerekçesi, amacı ve yöntemi belir-tilmiş, daha sonra toplanan kongrelerin ve oluşturu-lan teşkilatların temeli bu genelgeye dayandırılmış-tır.
- Milli egemenlik ve milli bağımsızlık mücadelesi bir-likte başlatılmıştır.
- İstanbul Hükümeti’ne karşı cephe alınmasına rağ-men saltanata açıkça karşı çıkılmamıştır.