Türkiye’deki ormanların bölgelere dağılışı şöyledir:
1) Karadeniz Bölgesi Ormanları
Karadeniz ormanları, Karadeniz kıyıları ile Yıldız Dağlarının kuzeye bakan yamaçlarında görülür.
Not: Karadeniz Bölgesi’nin alçak ve nemli kısımlar Türkiye’deki ormanların bölgelere dağılışı şöyledir:
1) Karadeniz Bölgesi Ormanları
Karadeniz ormanları, Karadeniz kıyıları ile Yıldız Dağlarının kuzeye bakan yamaçlarında görülür.
Not: Karadeniz Bölgesi’nin alçak ve nemli kısımlarında geniş yapraklı ormanlar, yüksek kesimlerindeki soğuk iklim şartlarında ise iğne yapraklı ormanlar görülür.
Türkiye’deki bitki türlerinin yarıdan fazlası Karadeniz ormanlarında bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesi’ndeki ormanlar yükselti basamaklarına göre geniş yapraklı ormanlar, karışık ormanlar ve iğne yapraklı ormanlar olmak üzere üçe ayrılır.
Geniş Yapraklı Ormanlar
Yıldız Dağlarından başlayıp Karadeniz kıyıları boyunca kuzeye bakan yamaçlarında 1000 m’ye kadar geniş yapraklı ormanlar görülür. Doğu Karadeniz Bölümündeki ormanlarda, kestane, kızılağaç, kayın ve ıhlamur en yaygın olan ağaç türleridir.
Orta ve Batı Karadeniz bölümlerinde, akağaç, kızılağaç, gürgen ve mobilyacılıkta kullanılan, kerestesi değerli olan kayın en yaygın olan ağaç türleridir.
Kayın Ormanları
Ayancık, Cide, Niksar, Düzce ve Kastamonu çevresinde yaygındır.
Karadeniz Bölgesi’nde geniş yapraklı ormanların altında orman gülü, çobanpüskülü, fındık, üvez, şimşir gibi çeşitli ağaççık ve çalılardan oluşan orman altı bitki topluluğu, yeni tarla açmak ve yakacak amacıyla tahrip edilmektedir.
Karışık Ormanlar
Karadeniz Bölgesi’nde 1000 – 1500 m’ler arasında geniş yapraklı ile iğne yapraklı ormanların oluşturduğu karışık yapraklı ormanlar yer alır.
Doğu Karadeniz Bölümünde kayın ve ladin, Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde ise köknar, kayın ve sarıçam ağaçları yaygındır.
İğne Yapraklı Ormanlar
Karadeniz Bölgesi’nde 1500 m’ye kadar her zaman yeşil kalabilen ve yapraklarını dökmeyen iğne yapraklı ormanlar yer alır.
Not: Bu ormanlar, Doğu Karadeniz Bölümünde ladin ve sarıçam, Batı Karadeniz Bölümünde ise göknar, sarıçam ve kayın ağaçlarından oluşur.
2) Batı Anadolu Ormanları
Batı Anadolu’da yer alan ormanlar yükselti ve bakıya bağlı olarak değişiklik gösterir.
Güney Marmara Bölümünde, dağların kuzeye bakan yamaçlarında nem istekleri fazla olan kayın, kestane, gürgen ve ıhlamur gibi ağaç türleri yaygındır. Dağların güneye bakan yamaçlarında ise meşe, kızılcam ve karaçam ormanları yer alır.
Ege Bölgesinde 600 – 800 m’ye kadar olan alanlarda maki toplulukları ve kızılcam ormanları karışık halde bulunur. Kızılcam ormanları dağların denize bakan yamaçlarında 800 m’ye kadar görülür, iç kesimlere gidildikçe sıcaklık azaldığı için kızılcam ormanları 600 m’ye kadar düşer. Karaçam ormanları ise 800 – 1100 m’den başlayıp 2000 m’ye kadar yükselir.
3) Akdeniz Ormanları
Akdeniz Bölgesi’nde dağların aşağı kesimlerinde kızılcam ve meşe türleri, yukarı kesimlerinde ise karaçam, sedir, köknar ve ardıçlardan oluşan 1000 – 2000 m’ler arasında bulunan iğne yapraklı ormanlar yer alır.
Not: Sığla ağacı ve ormanları, Köyceğiz, Dalaman ve Fethiye çevresinde bulunur. Günlük ağacı da denilen bu ağacın gövdesinden yağ çıkartılır ve kozmetik sanayinde kullanılır.
Not: Türkiye’de sadece Akdeniz Bölgesi’ndeki dağların yüksek yerlerinde bulunan (1000 – 2000 m arası,) sedir ağacı, kerestesi çok değerli olduğu için koruma altına alınmıştır.
Not: Kasnak meşesi denilen ve Dünya’da sadece Türkiye’de görülen ağaçlar Isparta yakınlarındaki Davras Dağı’nda görülür.
4) Doğu ve İç Anadolu Ormanları
Doğu ve İç Anadolu Bölgelerimizde sıcaklığın düşük ve yağışın az olması nedeniyle buralardaki ormanlar kıyılardaki ormanlarımız kadar gelişmemiştir.
İç Anadolu Bölgesi’nde ormanlar, Toroslar’ın Kuzey ve Kuzey Anadolu Dağları’nın güneye bakan yamaçlarında görülür. Karaçam ve Meşe türlerinden oluşan ormanlar görülür. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki ormanlar Bingöl, Malatya, Tunceli, Muş, Sımak civarında yoğunlaşan meşe topluluklarıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki ormanlar ise Toroslar’ın güneye bakan yamaçları boyunca görülen meşe ormanlarıdır.
Not: Türkiye’nin orman bakımından en fakir bölgesi Güneydoğu Anadolu’dur.
ege bölgesi neden yok