Sosyal Güvenlik Hakkında Bilgiler

Sosyal Güvenlik Hakkında Bilgiler
Yayınlama: 29.06.2016
Düzenleme: 09.03.2021 11:55
1.341
A+
A-

SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

60. maddeye göre: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirle­ri alır ve teşkilatı kurar.

Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

madde SOSYAL GÜVENLİK HAKKI

 

  1. 60. maddeye göre: Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirle­ri alır ve teşkilatı kurar.

 

  1. Sosyal güvenlik bakımından özel olarak korunması gerekenler

 

  1. maddeye göre: Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendile­rine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar.

 

Devlet, sakatların korunmalarını ve toplum hayatına intibak­larını sağlayıcı tedbirleri alır. Yaşlılar, Devletçe korunur. Yaşlılara Devlet yardımı ve sağlanacak diğer haklar ve kolaylıklar kanunla düzenlenir.

 

Devlet, korunmaya muhtaç çocukların topluma kazandırıl­ması için her türlü tedbiri alır. Bu amaçlarla gerekli teşkilat ve tesisleri kurar veya kurdurur.

 

  1. YABANCI ÜLKELERDE ÇALIŞAN TÜRK VATANDAŞLARI

 

62 maddeye göre: Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin, çocuklarının eğitiminin, kültü­rel ihtiyaçlarının ve sosyal güvenliklerinin sağlanması, anavatanla bağlarının korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gereken tedbirleri alır.

 

  1. TARİH, KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLA­RININ KORUNMASI

 

  1. maddeye göre: Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır. Bu varlıklar ve değerlerden özel mülkiyet konusu olanlara getirilecek sınırlamalar ve bu nedenle hak sahiplerine yapılacak yardımlar ve tanınacak muafiyetler kanunla düzenlenir.

 

  1. SANATIN VE SANATÇININ KORUNMASI

 

  1. maddeye göre: Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değer­lendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayıl­ması için gereken tedbirleri alır.

 

Not: Devletin iktisadî ve sosyal ödevlerinin sınırları: 65. madde­ye göre; Devlet, sosyal ve ekonomik alanlarda Anayasa ile belirlenen görevlerini, bu görevlerin amaçlarına uygun öncelikleri gözeterek malî kaynaklarının yeterlili­ği ölçüsünde yerine getirir.

 

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.