HİZMET TEDARİK ZİNCİRİ VE ÜRETİM TEDARİK ZİNCİRİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Somut olup olmama
Servis firmalarıyla üreticiler arasındaki temel farklılık çıktıların somut olup olmamasıdır (tangibility). Servis firmalarının danışmanlık, eğitim ve bakım gibi HİZMET TEDARİK ZİNCİRİ VE ÜRETİM TEDARİK ZİNCİRİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Somut olup olmama
Servis firmalarıyla üreticiler arasındaki temel farklılık çıktıların somut olup olmamasıdır (tangibility). Servis firmalarının danışmanlık, eğitim ve bakım gibi çıktıları elle tutulur değildir. Üretciler müşterinin görebileceği ve dokunabileceği bir fiziksel bir ürün üretirler.
Envanter
Üretim firmaları pazar talep tahminine göre ürünlerini üretirler ve stok tutarlar. Servis firmaları ise; müşterinin ihtiyacı olduğunda servis yaratırlar, stok tutmazlar.
Müşteriler
Üreticiler müşteri siparişi ve müşteri talebi olmadan ürünleri üretebilirler. Servis firmaları servisin kapsamı ve içeriğini siparişten önce tasarlasalar da, müşteri ihtiyaç duymadıkça bir servis üretmezler. Servis firmaları 12 saat danışma, 4 saat tasarım, 10 saat kurulum gibi, ısmarlama (tailored) servis üretirler.
Emek
Bir servis firması servis konusunda bilgi ve hüneri olan insanları istihdam eder. Servis bilgi yönetimi sistemleri dışında otomatize edilemez ve emek yoğundur. Üreticiler üretim süreçlerini otomatize edebilirler. Üreticiler ancak emek maliyetinin düşük olduğu ülkelerde, emek yoğun üretim yaparlar.
Yer
Servis firmaları fiziksel bir üretim alanına ihtiyaç duymazlar. Global danışmanlık firmaları en uygun servis yeteneklerine ve bilgiye ulaşmak için iletişim ağını kullanırlar. Dünyanın her yerindeki bilgilere ofislerinden ulaşabilirler. Üretim firmalarının üretim ve stoklama için fiziksel alanlara ihtiyacı vardır.
Girdi
Üretim firmalarında emek maliyetinin büyük bir kısmı, fiziksel ürünlerin bulunması, alınması, taşınması ve yönetilmesiyle ilgilidir. Servis firmalarında ise emek bilgi elde etmek ve ilişkilerin geliştirilmesi için kullanılır. Bu nedenle makine ve ekipman alımı gibi sermaye yatırımları, üretim firmalarında servis firmalarına göre çok daha yüksektir.
YENİ TEDARİK ZİNCİRİ TASARIMLARI
Geçtiğimiz on yılda yönetim anlayışındaki bakış açısının ve stratejinin değişmesi, pazar yönlü stratejilerin ve müşterilerin giderek daha da önem kazanmasına yol açmış ve müşterilerin, işletmelerin sunmuş oldukları ürün veya hizmetlere olan bakış açılarını da değiştirmiştir. Bu anlamda değer zinciri anlayışına daha geniş bir bakış açısından bakma ihtiyacı da giderek artmıştır.
“Rekabetçi avantaj” işletmeye bir bütün olarak bakılmadığı sürece tam olarak anlaşılamaz. İşletmelerde birbirinden farklı birçok faaliyet yerine getirilmektedir. Bu faaliyetler temel olarak tasarım, üretim, pazarlama, teslim etme ve ürün veya hizmeti destekleyici diğer faaliyetler olarak sayılabilir. İşletmelerin bu faaliyetleri yerine getirirken rekabetçi avantaj elde edebilmeleri bu faaliyetlerin rakiplere kıyasla çok daha düşük maliyetlerle ve daha etkin bir biçimde yapılmasına bağlıdır.
Lojistik yönetimi, işletmelerin temel ve destekleyici faaliyetlerini yerine getirirken gerek değer avantajı gerekse maliyet / verimlilik avantajı yaratılmasında işletmelere destek veren bir faaliyettir. İyi planlanarak örgütlenmiş lojistik faaliyetler sonucu hem değer avantajı hem de verimlilik avantajı yaratılabilmektedir.
ÜRÜN TASARIMI VE TEDARİK ZİNCİRİ
Ürün ve süreç tasarımı, ürünün maliyetini etkileyen önemli bir konudur. Üretim sürecini verimli kılmak için, başlangıçta üretim için tasarım ( DFM) kavramı ortaya çıktı. Son yıllarda yöneticiler tedarik zinciri ile ilgili konuların, ürün ve süreç tasarımı fazında dikkate alındığında çok daha fazla verimli bir tedarik zinciri süreci elde edileceğinin farkına vardılar. Böylece lojistik için tasarım (DFL) kavramı ortaya çıktı. Bu yaklaşım lojistik maliyetleri kontrol etmeye yarar ve müşteri servis seviyesini arttırır.