2. Meşrutiyetin ilan edilme nedenleri:
İç Nedenler: İttihat ve Terakki Cemiyetinin Rumeli’de ayaklanma hazırlığı yapması, hanedanlığın Osmanlı dışına verileceği söylentisi, Serez’den İstanbul’a bir ordu yürüyeceği bilgisinin padişaha bildirilmesi, ordu 2. Meşrutiyetin ilan edilme nedenleri:
İç Nedenler: İttihat ve Terakki Cemiyetinin Rumeli’de ayaklanma hazırlığı yapması, hanedanlığın Osmanlı dışına verileceği söylentisi, Serez’den İstanbul’a bir ordu yürüyeceği bilgisinin padişaha bildirilmesi, ordu ve halk arasındaki isyan belirtileri.
Dış Nedenler: İngiltere ve Rusya arasında 1908’de yapılan Reval Konferansı. Bu konferansta Ruslar Balkanlarda serbest kalacak, İstanbul ve Boğazlar Rusya’ya verilecek, Makedonya’da ıslahat yapılacak kararları alındı. Böylece İngiltere Osmanlı’nın parçalanmasını onaylamış oldu.
2. Meşrutiyetin ilanında İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin etkisi olmuştur. Bu cemiyet İstanbul’da askeri tıbbiye öğrencileri İbrahim Temo, Abdullah Cevdet, İshak Sükuti, Mehmet Reşit ve Hüseyinzade Ali tarafından 1889’da gizlice kurulmuş, daha sonra Jön Türklerle temas kurup Osmanlı İttihat ve Terakki Cemiyeti adı altında toplanmıştır. Yurdun kurtuluşunun meşruti rejime geri dönülmesiyle olacağını savunmuşlardır.
2. Meşrutiyetin ilan sırasındaki gelişmeler; Girit Osmanlı’dan ayrılıp Yunanistan’a bağlandı, Bulgaristan bağımsızlığını ilan etti, Avusturya Bosna-Hersek’i tamamen aldı.
Kanuni Esasi’de 1909’da yapılan değişikliklere göre; hükümet meclise karşı sorumlu olmuştur. Padişahın sansür ve sürgün yetkisi kaldırıldı. Kanun teklifindeki padişah izni kaldırıldı. Meclis hükümeti denetleme hakkını kazandı. Padişah tarafından atanan sadrazamın meclisten güvenoyu alması gerekliliği getirildi. Toplanma, dernek kurma ve parti kurma hürriyetleri getirildi. Parlamentonun ancak kabinenin güvenoyu alamaması durumunda feshedilebileceği kuralı getirildi, padişahın mutlak veto etkisi güçleştirici vetoya dönüştürüldü, çok partili hayat başladı.
Çok yararlı oldu Allah razı olsun