Trablusgarp Savaşı(1911-1912)’nın nedenleri; Siyasi birliğini tamamlayan İtalya’nın gelişen sanayisi için hammadde arayışı. Milliyetçiliğin etkisi yoktur.
İngiltere ve Fransa kendi sömürge topraklarını güvende tutmak ve İtalya-Almanya ittifakını inleme Trablusgarp Savaşı(1911-1912)’nın nedenleri; Siyasi birliğini tamamlayan İtalya’nın gelişen sanayisi için hammadde arayışı. Milliyetçiliğin etkisi yoktur.
İngiltere ve Fransa kendi sömürge topraklarını güvende tutmak ve İtalya-Almanya ittifakını inlemek için İtalya’nın Trablusgarp’ı işgal etmesine göz yummuşlardır.
Osmanlı Devleti Trablusgarp Savaşı’nda denizden ve karadan asker gönderememiştir. Çünkü donanma Haliç’te demirli, Mısır İngiliz işgali altındaydı. İtalya Osmanlı’yı barışa zorlamak için Onikiada’yı işgal etmiştir. Derne ve Tobruk’ta başta M. Kemal olmak üzere vatansever subaylar başarılı mücadele gösterseler de Balkan Savaşlarının da başlamasıyla Osmanlı yenilgiyi kabul etmiş ve antlaşmaya razı olmuştur.
Trablusgarp Savaşı sonucu Uşi Antlaşması(1912) imzalanmıştır. Antlaşmaya göre; Osmanlı Kuzey Afrika’daki son toprak parçası olan Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya bırakmıştır. Onikiada Balkanlardaki durum kesinleşinceye kadar geçici olarak İtalya’ya bırakılmıştır(Buradaki amaç adaların Yunanistan tarafından işgal edilmesini önlemek). Trablusgarp’taki Müslümanlar halifelik makamına bağlı kalacaklardı(Kültürel bağların kopması engellenmek istenmiştir-İslamcılık.).
Mustafa Kemal’in Trablusgarp Savaşı’nda Derne ve Tobruk’ta ki mücadeleleri sömürgeciliğe karşı verdiği ilk mücadelesidir.