İlk Türk devletlerinin yönetim anlayışını, Türklerin yaşadıkları coğrafyanın şartları, kut anlayışı ve Türk Cihan Hâkimiyeti anlayışı şekillendirmiştir.
Konargöçer yaşam tarzı, Türklerin teşkilatçılık anlayışını ve bağımsız yaşama duygusunu geliştirerek kadim bir Türk kültürünün ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Orhun Yazıtları’nda ifade edildiği gibi törelerine ve devletlerine sahip çıkan Türkler, Asya’dan Avrupa’ya, Avrupa’dan Afrika’ya kadar olan geniş bir coğrafyada devlet kurmayı başarmışlardır.
Türk devletlerinde siyasi ve hukuki düzen, ok ve yay münasebetine göre belirlenmiştir. Oğuzlarda, Oğuz Kağan’ın büyük oğulları Bozoklar, küçük oğulları Üçoklar’dan üstün sayılırdı. Bu üstünlük, Üçoklar’ın Bozoklar’a bağlılıklarını bildirmesiyle de açıklanabilir.
BİLGİ NOTU
Günümüzde “El, gün bize ne der sonra?” ve “Ele güne karşı” deyimlerinde geçen el ve gün kelimeleri, geçmişte İl (devlet) ve Kün (halk-millet) anlamlarında kullanılmıştır. Bu kelimeler zamanla “Devlet ve millet bize ne der sonra?” şeklindeki anlamını yitirerek “Başkaları bize ne der sonra?” anlamını kazanmıştır.
Han, Hakan, Kağan, Sanyu, Tanhu, Yabgu, İdikut, İlteber,İlteriş
– Çekirdek aile yaygın, ataerkil özelliğe sahiptir.
Oğuş(Aile) > Urug(Soy)-> Bod(Boy) -> Budun(Millet) -> İl(Devlet)
– Tek eşli evlilik görülmektedir.
– Göçebe yasam, toprağın devletin malı sayılması sosyal sınıf farkını engelledi.
– Dokumacılık gelişmiştir. (hayvancılıktan dolayı)
– Uygurlar döneminde tarım başladı, yerleşik hayata geçildi.
– Sulama kanalları, orak-saban tarım yapıldığının kesin kanıtıdır.
– Türkler, et, deri, canlı hayvan, kösele, silah ve hayvansal gıdalar satıp, tahıl, ipek vs. almıştır.
– Türklerde demircilik oldukça gelişmiştir.
– İpek ve Kürk Yolu için değişik devletlerle mücadele edildi.
– Bağlı devlet vergileri, halktan alınan vergiler, madencilik ve ticaretten elde edilen gelirler devletin gelir kaynakları arasındadır.
İLK TÜRKLERDE DEVLETİ OLUŞTURAN UNSURLAR |
Bağımsızlık (Oksızlık)İstiklalden mahrum bir toğluluğu ölmüş olarak kabul eden ilk Türklerde bağımsızlığa oksızlık denilmiştir. Hiçbir kavme boyun eğmemek Türklerde millî bir karaktere dönüşmüştür. |
ÜlkeÜlke, bağımsız bir devletin hak ve yetkilerini herhangi bir kısıtlamaya tabi olmadan kullanabildiği coğrafî bir alandır. İlk Türk devletlerinde yurt sözü daha çok vatan için kullanılmış, o dönemde ülke sınırlarına da yaka denilmiştir. |
Halk (Kün)“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!’’ sözünde dile getirilen halk, devleti yaşatan ve kağanı başarılı kılan en önemli unsurdur. İlk Türklerde ferdin adaletle yönetilmesi ve ekonomik olarak rahat bir yaşantıya sahip olması esastır. |
TeşkilatTürkler, tarih boyunca çok iyi işleyen idari ve askerî teşkilatlar kurmuş ve bu sayede günümüze kadar varlıklarını devam ettirmiştir. Konargöçer hayat, Türklerin disiplinli ve teşkilatlı bir şekilde yaşamasını sağlamıştır. |