Tımar Sistemi

Tımar Sistemi
Yayınlama: 16.03.2021
Düzenleme: 23.03.2021 12:08
1.100
A+
A-

Tımar Sistemi Nedir?

Tımar sistemi Osmanlı Devleti’nde çok uzun yıllar boyunca uygulanmış olan vergi ve toprak sistemidir. Tımar sistemini açıklamak gerekirse; devlet mülkiyetindeki toprakların devlet memuru statüsünde bulunan kişilere bırakılmasına dayanmaktadır. Yani devlet, kendi için çalışanlara maaş yerine toprak veriyor ve bu toprakları işletmelerini istiyor. Böylelikle hem maaş sorunu çözülüyor hem de ülke toprakları ekilip biçilerek aktif hale gelmiş oluyor. Aynı zamanda o toprakları işleyen köylü de kazanç elde etmiş oluyor. Oldukça verimli ve fayda sağlayıcı bir sistemdir.

Tımar Sistemi Nasıl İşler?

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Tımar sistemi, toprak işleme hakkı verilen kişilerin, toprak gelirlerinin bir kısmı ile orduya asker yetiştirmesi temeline dayanır. Bu nedenle hem üretim hem de ordu sistemini düzenli olarak desteklediği için çok önemli bir sistemdir.

Tımar Sisteminin Bozulma Nedenleri

Hem dış hem de iç etkenler sebep olmuştur. Ülkede yaşanan iç karışıklıklar ve çıkan isyan durumları bozulmaya gidilmesine sebeplerden biridir. Kaybedilen savaşlar sonucunda topraklar yetersiz gelmeye başlamıştır. 1839 Tanzimat Fermanı ile Tımar Sistemi kaldırılmıştır.

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.