2015 YDS Sonbahar Dönemi başvuruları başladı. YDS Başvuruları nasıl yapılacak, YDS Başvuru ücreti ne kadar? Tüm sorularınızın yanıtı haberimizde
BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği 2015 YDS Sonbahar Dönemi başvuruları başladı. YDS Başvuruları nasıl yapılacak, YDS Başvuru ücreti ne kadar? Tüm sorularınızın yanıtı haberimizde
BAŞVURU İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda açıklanmıştır:
Dikkat: Adayların önceki başvurularında belge kontrolü ile alınan eğitim bilgileri Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır. Adaylar bu bilgilerini Aday İşlemleri Sistemi’nden (https://ais.osym.gov.tr) kontrol etmelidir. Eğitim bilgileri eksik, hatalı olan veya eğitim bilgileri alanında hiçbir bilgi bulunmayan adayların eğitim bilgileri: istedikleri takdirde,
Başvuru Merkezlerinden belgeye dayalı olarak kontrol edilerek güncellenecektir. Adayların ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı eğitim bilgileri diğer sınavlarda/yerleştirmelerde de kullanılacağı için bu bilgiler Başvuru Merkezleri tarafından belgeye dayalı olarak kontrol edilerek alınacaktır.
Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru hakkı olan adaylar, ÖSYM’nin İnternet sayfasında “2015-YDS Bireysel Başvuru” başlıklı alandan buradaki açıklamalar doğrultusunda işlemlerini yaparak başvurularını süresi içinde yapacak ve sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. İlkbahar Dönemi sınavı için İnternet aracılığıyla bireysel başvuru 25 Şubat 2015 tarihinde saat 23.59’da, Sonbahar Dönemi sınavı için ise 23 Temmuz 2015 tarihinde saat 23.59’da, sona erecektir.
DİKKAT: Başvuru işleminin yapılması için başvuru ekranında “Başvuru İşlemi ÖSYM’ye Bildirilmiştir.” açıklamasının mutlaka görülmesi ve sınav ücretinin yatırılması, aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünün, yazıcıdan alınarak başvurunun diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklanması gerekmektedir.
Sınava başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayan adayların başvuruları tamamlanmamış olacağından başvuru kayıt bilgileri iptal edilecek, bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.
İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan engelli/sağlık sorunu olan adaylardan, sistemde sağlık bilgisi bulunmayanların veya değişiklik olanların, sağlık/engel bilgilerinin sisteme girilebilmesi için, Sağlık/Engel Bilgi Formunu, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisi ile sağlık raporlarının onaylı bir örneğini, engel durumlarını belirten dilekçeleri ile birlikte başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir. Bu adaylar daha önceki yıllarda yapılan sınavlarda sağlık raporlarını ÖSYM’ye göndermiş olsalar bile, bu belgelerini, başvuru süresi içinde ÖSYM’ye ulaştırmalıdır.
ADAY BAŞVURU FORMU NASIL DOLDURULMALI?
ÖRNEK ADAY BAŞVURU FORMU (büyütmek için resme tıklayınız)
(Not: başvurunuz için resimdeki formu kullanmayınız geçersizdir. Formu indirmeniz için aşağıda link verilmiştir.)
Bu alanda;
1. TC NO
2. ADI
3. SOYADI
4. BABA ADI
5. ANNE ADI
6. DOĞUM TARİHİ
7. CİNSİYETİ
8. DOĞUM YERİ
9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE
10. UYRUĞU
Bu alanda;
• T.C. uyruklular ile uyruğundan biri T.C. olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
• Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçıları (Pembe/Mavi Kart sahipleri/Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olanlar) “Mavi Kartlı” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
• Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) uyruklular ile uyruğundan biri KKTC olan çift uyruklular, “KKTC” seçeneğini işaretleyeceklerdir. Uyruğundan biri T.C. olan KKTC uyruklular “T.C.” seçeneğini işaretlemelidir.
• KKTC uyruklu adaylar ilgili alana KKTC Kimlik Numaralannı da yazabileceklerdir.
• Yabancı uyruklular, hiçbir devletin uyruğunda olmayanlar ve mülteciler “Yabancı Uyruklular” seçeneğini işaretleyeceklerdir. Türk soylu yabancıların Türkiye’de meslek ve sanatlarını serbestçe yapabilmelerine, kamu, özel kuruluş ve iş yerlerinde çalışabilmelerine ilişkin 2527 Sayılı Kanunun kapsamında bulunanlar “2527 Sayılı Kanun Kapsamında Bulunanlar” seçeneğini işaretleyeceklerdir. Birden fazla uyruğu olan adaylar bu alanda birden çok seçeneği işaretleyebilirler. Uyruk bilgileri; T.C. vatandaşı, Mavi Kartlı, 9 ile başlayan KKTC ve/veya Yabancı Uyruklu adaylar için sistem tarafından otomatik olarak işaretli olarak gelir ve aday veya başvuru merkezi görevlisi tarafından değiştirilemez. ÖSYM’den YU numarası edinmiş adaylar uyruk bilgilerindeki değişiklik taleplerini doğrundan ÖSYM’ye iletmelidirler.
Adaylar başvuru merkezine bizzat giderek başvuru işlemini tamamlatacaklardır. Başvuru Merkezleri tarafından
adayların başvuruları, resmi iş gününde ve resmi iş saatleri arasında alınacaktır.
Başvuru merkezine gidildiğinde;
Aday Başvuru Formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş olması, gerekir.
SINAV ÜCRETİNİN YATIRILMASI
Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayacaklardır. 70,00 TL olan sınav ücretini kılavuzun son sayfasında belirtilen bankalardan birine veya ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile başvuru süresi içinde yatıracaklardır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri TC Kimlik Numarasını ile ad ve soyadı bilgilerini bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı bilgisini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.
Sınav ücreti ödeme işlemleri; bankadan ödeme yapacak olan adaylar için, İlkbahar Dönemi Sınavı için 26 Şubat 2015 tarihinde, Sonbahar Dönemi Sınavı için ise 24 Temmuz 2015 tarihinde mesai saati bitiminde, ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için ilgili tarihlerde saat 23.59’da sona erecektir.
Yurt dışından başvuru yapacak adaylar aynı ücretleri, başvuru süresi içinde ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile TL olarak yatıracaktır.
DİKKAT: Başvuru işlemini yaptığı halde sınav ücretini yatırmayanların başvuruları tamamlanmamış olacağından bu adaylar, sınava giriş belgesi düzenlenemeyecek ve sınava alınmayacaklardır.
Başvuru merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemleri yapmak da başvuru için yeterli değildir. Başvuru, bu kılavuzda belirtilen yollardan biriyle yapılmış olmalı ve Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir dökümü başvuru süresi içinde mutlaka edinilmelidir.