2.Meşrutiyet Dönemindeki Partiler

2.Meşrutiyet Dönemindeki Partiler
Yayınlama: 22.07.2016
Düzenleme: 23.03.2021 13:36
15.119
A+
A-

2. Meşrutiyet dönemindeki partiler: Hürriyet ve İtilaf Fırkası(İttihat ve Terakki karşıtlarının toplandığı bir partidir. Rum, Bulgar, Arnavut, Arap, Ermeni mebuslardan olşmuştur.), Osmanlı Demokrat Fırkası, Osmanlı Ahrar Fırkası, Mutedil Hürriyetpervaran 2. Meşrutiyet dönemindeki partiler: Hürriyet ve İtilaf Fırkası(İttihat ve Terakki karşıtlarının toplandığı bir partidir. Rum, Bulgar, Arnavut, Arap, Ermeni mebuslardan olşmuştur.), Osmanlı Demokrat Fırkası, Osmanlı Ahrar Fırkası, Mutedil Hürriyetpervaran Fırkası(İttihat ve Terakki’yi en fazla yıpratan parti olmuştur.), Osmanlı Sosyalist Fırkası, Ahali Fırkası, Islahat-ı Esasiye-i Osmaniye Fırkası, Fedakaran-ı Millet Fırkası, İttihad-ı Muhammediye Fırkası(1919’da Ayasofya’da Mevlid-i Şerif’ten sonra kuruldu. Kur’an-ı Keriam’in getirdiği şeriatın kıyamete kadar devamına çalışmak için kuruldu.).

31 Mart ayaklanması 2. Meşrutiyete son vermek için İstanbul’da çıkarılan ayaklanmadır. Çıkma nedenleri; İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne karşı oluşan muhalefetin artması, politik istikrarsızlık ve İttihat ve Terakki’ye muhalif gazetecilerin öldürülmesiyle artan şiddet olayları. Volkan gazetesi, İttihad-ı Muhammedi Cemiyetinin yayın organı haline geldikten sonra din adamları ve İttihat ve Terakkinin uygulamalarından zarar gören alaylı subaylar üzerinde etkili olmuştur. Taksim Kışlasındaki Avcı taburlarının şeriat yanlısı isyanları.

31 Mart ayaklanması ile Hüseyin Hilmi Paşa hükümeti istifa etmiş yeni kabineyi Tevfik Paşa kurmuştur.
31 Mart ayaklanması ile denetimi elinden kaçıran İttihat ve Terakki Partisi Harekat Ordusu kurarak ayaklanmayı bastırmıştır. Bu durum ordunun yeniliklerden yana olduğunu göstermiş, İttihat ve Terakki’nin etkinliğini arttırmıştır.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

31 Mart ayaklanmasının önderleri Divan-ı Harp’te yargılanmışlardır.

31 Mart ayaklanması sonucu 2. Abdülhamit tahttan indirilmiş yerine Mehmet Reşat(5. Mehmet) getirilmiştir. Böylece Osmanlı tarihinde ilk kez meclis kararıyla padişah değişikliği yaşanmıştır.

31 Mart ayaklanması rejime karşı yapılan ilk ayaklanmadır.

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.