Yaklaşık 2 milyon 300 bin memur ve 2 milyonu bulan memur emeklisinin gözü, yarın ikincisi yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet’in yapacağı zam önerisinde olacak.
Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklar Yaklaşık 2 milyon 300 bin memur ve 2 milyonu bulan memur emeklisinin gözü, yarın ikincisi yapılacak olan toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet’in yapacağı zam önerisinde olacak.
Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin yarınki ikinci toplantısında, hükümetin maaşlara yapacağı zam oranı ile hizmet kollarının taleplerine yönelik önerisini sunması bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaki ilk toplantıda memur konfederasyonlarının taleplerini dinleyen kamu işveren heyeti, yarınki ikinci toplantıda zam oranı ile hizmet kollarının taleplerine yönelik önerisini sunacak.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk toplantının ardından, geçen hafta içi hizmet kollarına özgü taleplerinin görüşüldüğü toplantıların düzenlendiğini söyledi.
Toplantılarda sendikaların taleplerini net olarak ifade ettiğini belirten Tonbul, “Yarın yapılacak toplantıda hükümetin zam önerisini açıklamasını bekliyoruz. Bizim zam talebimiz belli, hükümetin de zam önerisini açıklamasıyla pazarlıklar başlayacak” dedi.
Konfederasyonların zam talepleri
Görüşmelerde yetkili konfederasyon Memur-Sen’in taleplerinin gövdesini, yüzdelik zam, taban aylığa zam, refah payı ve enflasyon farkı oluşturacak.
Memur-Sen, görüşmelerde memur maaşlarına 2016’nın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 8’er olmak üzere toplam yüzde 16, 2017’nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 7’şer olmak üzere toplam yüzde 14 zam teklifini sunacak.
Türkiye Kamu-Sen ise 2014 ve 2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme nedeniyle memurların 2 bin lira kayıp yaşadığını belirterek, bu zararın karşılanması için telafi zammı talep edecek.
Gelecek yıl toplam maaş artış talebi, telafi zammı, büyüme ve refah payı dahil yüzde 22 ve taban aylığa seyyanen net 100 lira olan Türkiye Kamu-Sen, 2017’de ise toplam yüzde 20 ve taban aylığa seyyanen net 150 lira zam isteyecek.
KESK, diğer konfederasyonlardan farklı olarak toplu sözleşme görüşmelerinin eylül ya da ekime ertelenmesi talebinde bulunuyor. Bugün bir memurun en düşük, maaş artı ek ödeme olarak toplam 2 bin 323 lira aldığına dikkati çeken KESK temsilcileri, bu rakamın yüzde 25’lik artışa denk gelen 2 bin 900 liraya yükseltilmesini istiyor.
Toplantıda, hükümetin maaşlara yapacağı zam oranı ile hizmet kollarının taleplerine yönelik önerisini sunması bekleniyor.
kaynak: AA