Memur Adaylarının uzun süredir beklediği 2016 KPSS için hazırlıklar ve çalışmalara birçok aday şimdiden başlamış durumda , Fakat birçok memur adayı bilinçsizce çalışmakta ve KPSS'de hangi oturuma gireceğinden bihaber olarak hazırlıklarına devam etmektedir. Özellikle Lisans Mezunları A Grubu ve B grubu atamalarını sık sık karıştırmaktadırlar. Bu yazımızda kimlerin hangi oturumlara girmesi gerektiği konularına değineceğiz.
A Grubu Ne Demektir ?
A Grubu alımları genellikle İİBF mezunlarının başvurduğu ve Cumartesi yapılan Genel Yetenek- Genel Kültür testleri dışında ek olarak Alan derslerine de girilen sınavdır. A Grubuna giren adaylar Müfettiş, uzman, kaymakam, denetmen, denetçi, kontrolör gibi unvanlara sahip olmayı hedef haline getirirler. Bu alımlar genellikle Açıktan alım yoluyla yapılmakta olup Adaylar KPSS dışında Kurumun insiyatifine göre alım yapacak kurum tarafından yapılacak başka bir sınava girmek zorunda kalabilirler. Sınavdan sonra Adaylar Mülakata çağrılmaktadır. A Grubu alımlarında her kurum farklı puan türü kullandığı için A Grubuna hazırlanan adayların KPSS’de bu alana yönelik yapılan oturumların tümüne girmesi faydalarına olacaktır. Bu Adaylar genellikle KPSS’de Cumartesi Sabah+Pazar Sabah+Pazar öğle oturumlarına girmektedirler.
B Grubu Ne Demektir ? B Grubu alımları Merkezi Atama yoluyla yapılan alımlardır. B Grubuna hazırlanan adayların Cumartesi günü yapılan Genel Yetenek – Genel Kültür testlerine girmeleri yeterli olacaktır. Bu alımlarda yer alan unvanlar; teknisyen, tekniker, ebe, hemşire, sağlık memuru,veteriner, şoför, kaloriferci,memur, vhki, bilgisayar işletmeni gibi unvanlardır. Bu Alımlarda Çift Seneli yıllarda yapılan KPSS puanı baz alınarak atama yapılır. Lisans Mezunları için P3 puan türü, Önlisans Mezunları için P93 ve Ortaöğretim mezunları için P94 puan türü bu atamalarda baz alınan puan türleridir. B Grubunda açıktan alım yoluyla alım yapan kurumlarda mevcuttur ( PTT, Gümrük Bakanlığı, Yurt-kur..) gibi
Öğretmen Adayları Hangi Oturumlara Girmelidir ?
Öğretmen Atamalarında kullanılan 2 Puan türü mevcuttur. P10 ve P121 puanları P121 puanı ile atama yapılan 16 Öğretmenlik branşı mevcuttur. P121 puanı’nın hesaplanmasını isteyen Öğretmen Adayı Genel Yetenek-Genel Kültür + Eğitim Bilimleri + ÖABT sınavına girmelidir. P10 puanı ise P121 puanı ile atama yapılan 16 Branş dışında kalan Öğretmenlik branşlarının atanmasında kullanılan puan türüdür. P10 puanının hesaplanması için Genel Yetenek- Genel Kültür + Eğitim Bilimlerine testlerine girmek yeterli olacaktır. 2016 KPSS Yolunda Tüm Adaylara Başarılar Dileriz.
Serdar KAYAR
Twitter : @kayarserdar