Ülkemizde maalesef ki özellikle Son yıllarda Üniversiteli İşsiz sayısında inanılmaz bir artış var. Üniversiteli İşsiz mezununun artmasında ki en büyük sebeplerden birisi de hiç süphesiz ki Merkezi Atama kadrolarının gün geçtikçe azalması. Merkezi atamada Ülkemizde maalesef ki özellikle Son yıllarda Üniversiteli İşsiz sayısında inanılmaz bir artış var. Üniversiteli İşsiz mezununun artmasında ki en büyük sebeplerden birisi de hiç süphesiz ki Merkezi Atama kadrolarının gün geçtikçe azalması. Merkezi atamadan alım yapan birçok kurum Açıktan Alım usulüyle alım yapmaya başlıyor ve bu KPSS mağdurlarının daha da mağdur olmasına neden oluyor. Zira bilindiği üzere Açıktan Alım denilince Akla ilk gelen şey Mülakatlı alım olmaktadır. Üniversite mezunlarının birçoğu’da Mülakatlı alımı Torpilli alım olarak nitelendirmektedir.
Açıktan Alımlarda Merkezi Atama’da olduğu gibi yüksek puan alan adayın yerleşme şansı olmamakta ve bu da atamalarda büyük haksızlığa yol açmaktadır. Örneğin Geçtiğimiz aylarda yapılan KYK alımında 83-85 puan arası alan birçok Üniversite mezunu Mülakat sonucu boşta kalırken, 75-78 arasında puan alan adaylar ise Mülakatlarda aldığı yüksek puanlar sayesinde KPSS puanı yüksek olan adayları geride bırakarak atanmışlardır. Açıktan atamalara bir sürü örnek verilebilir Fakat şimdi biz sözü Merkezi Atama Mücadele isimli grupta toplaranarak Sesini duyurmaya çalışan KPSS mağdurlarına bırakıyoruz.
KPSS Mağdurlarının tarafımıza illetiği Maili; virgülüne, noktasına dokunmadan sizlerle paylaşıyoruz.
Bizler 2014 KPSS’ye giren ve düşük kadrolar nedeniyle büyük mağduriyet yaşayan 3,5 milyon lisans, ön lisans ve ortaöğretim mezunlarıyız. Büyük maddi ve manevi emeklerle aldığımız yüksek puanlarla atanamamanın vermiş olduğu bir çaresizlik ve hayal kırıklığı yaşıyoruz.
Kasım 2014/2 atamasında 2014 KPSS Sınavlarına girmiş 1.128.032 Lisans,779.314 Ön lisans ve 1.683.696 Ortaöğretim mezunu olmak üzere 3,5 Milyon Memur Adayına, 5067 kadro verilmiştir. Bu durum bizleri fazlasıyla mağdur etmiştir. Mağduriyetimizi duyurabilmek için aylardır belli yollarla hakkımızı aramaya, sesimizi duyurmaya çalıştık.Ancak yine hüsrana uğratıldık.
Bir umut Haziran 2015/1. Atamadan bizleri mağdur etmeyecek sayıda bir atama beklememize rağmen 13,213 kadro verildi. Bu 13,213 kadronun 9600’ü sağlıkçı atamasıdır. Geriye kalan Lisans-Ön lisans-Ortaöğretim mezunlarına 3853 kadro verilmiştir.
Küçük bir hesap yaparsak lisans mezunlarının %99,70’ i, ön lisans mezunlarının %99,90 ve orta öğretim mezunlarının %99.97’i 2014/2 merkezi atama sonucu her hangi bir kadroya yerleşememektedir. Atanma oranı %1 bile değil, genele bakılınca % 0,1 atanma oranı. Ayrıca kamuoyunun bildiği gibi birçok kurum merkezi atamadan çıkartılmıştır, atanma oranlarındaki bu kadar düşük oranların en temel sebebi budur.
Bizler gecemizi gündüzümüze katarak bu sınava hazırlanmış, ailelerimizle birlikte maddi manevi pek çok özveride bulunmuş 3,5 milyon genciz. Sağlıkçı değiliz, öğretmen değiliz ve üzülerek söylüyoruz ki ülkemizde değer görmüyoruz. 55 bin öğretmen, 22 bin sağlıkçı atamaya bütçe ayırabilen devletimizin bizi neden kadro vermeye değer bulmadığını merak ediyoruz..
Yıllarca okuyup KPSS’ ye hazırlanan, pek çok stresi yaşayan bizler emeğimizin hafife alınmasının acısını bize verilen düşük kadroları görerek yaşıyoruz. Tek isteğimiz hak ettiğimiz değeri görmek, emeğimizi, geleceğimizi emanet ettiğimiz devletimizin sesimizi artık duyması ve bize yüz çevirmemesidir. Lütfen bizi yok saymayın, pek çok genci ve ailesini umutsuzluğa mahkum etmeyin, bundan sonraki merkezi atamalarda her bölüme önem verdiğinizi gösterin.
Öğretmenliğe binlerce mülakatsız kişi atanıyor. Ek atama veriliyor, 15 bin kadro Öğretmenler Günü hediyesi olarak veriliyor. Üstelik üç dört ay önce 40 bin ataması olmuşken… Bize ise mülakatlı alım yapılıyor, neden? Neden bize mülakat onlara direkt merkezi atama usulü uygulanıyor? Neden onlarda puanı yüksek olandan düşük olana doğru atama yapılıyor da bizde mülakatlar yapılarak yüksek puanlı kişiler mülakatlarda eleniyor? Neden bu çifte standart? Üstelik bu arkadaşlar KPSS ‘den sonra tatile gidiyor, bir ay sonra da atanıyor. Peki ya biz ne yapıyoruz, ders çalışmaya devam ediyoruz. Bekle ki kurum sınav açsın ya da mülakat açsın. Sonra Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun, Kayseri, nerde yaşıyorsan bulunduğun ilden kalk tüm Türkiye’yi dolaş, mülakata git, bir sürü maddi manevi kayıp ver. Ardından mülakata gir ve sınavdan 90 almışken, “Gökkuşağının ortasındaki rengi bilmeyen adam bu işi iyi yapamaz” deyip seni elesinler. Bunun adı da liyakat olsun, adalet olsun. Bu kul hakkıdır.
Biz ADALET istiyoruz. 3,5 milyon kişiye verilen kadro sayısı Kasım 2014/2 atamasında 5067(çoğunluğu sağlıkçı), Haziran 2015/1 atamasında 3853 iken 20 bin sınıf öğretmenine verilen kadro sayısı 6 bindir.. Bu durumda adaletten nasıl söz edilebilirki? Yine söylüyoruz: Biz öğretmen, sağlıkçı atamasına karşı değiliz ama bu kadar atamaya bütçe izin veriyor da 3,5 milyon kişiye bütçemiz bir avuç kadroyu mu uygun görüyor? Hangi yönden baksan adaletsizlik, nereden baksan mağduriyet. Bu nasıl bir uçurum? Nasıl bir adaletsizlik?
3,5 milyon genç söz konusu ailelerini de düşündüğümüzde 10 milyonu aşan sayıdan bahsediyoruz. Herkesi etkiler bu durum. 3,5 milyon kişinin hepsini memur yapın demiyoruz; bu imkansız biliyoruz ama isteğimiz yüksek puanlarla mağdur edilmeyecek şekilde kadro verilmesidir.
Bütçeyi sorun olarak gösterecek olursanız 300 bin öğretmen adayına 55 bin atamaya hatta 47 bin kadro ihdasına, sağlıkçılara 2015 yılı için açıklanan 22 bin kadroya izin veren bütçe, geri kalan 3 milyondan fazla adaya hatrı sayılır bir kadro için bütçe ayıramaz mı? 3853 kadro 3,5 milyon memur adayının emeğine hakaret değil mi? Bu ülkede sadece memur olacak eğitimci, sağlıkçı yok; artık bizi de görün.
Adalet için merkezi atama istiyoruz ve adaletli kadro dağılımı istiyoruz.Eğitimini gördüğümüz işi yapmak istiyoruz. Özel sektörde insanca maaş ve çalışma koşulları istiyoruz.
Sizden ricamız, sesimizi duymanız, duyurmanız ve bize verilen kadroların artırılmasına dair çalışma yapıp destek vermenizdir.
Ve son olarak Kurulması muhtemel olan hükümetimizden 2014 KPSS’ye girmiş 3,5 milyon memur adayının taleplerini maddeler halinde sunuyoruz.
Umulur ki yeni hükümet bu taleplere kayıtsız kalmaz ve bunca insanı mağdur etmez.
Temel taleplerimiz şunlardır:
1- Atamaların Merkezi Yerleştirme ile yapılması
2- Mülakat sisteminin kısıtlı birkaç kadro dışında tamamen kaldırılması
3- Merkezi atamadan çıkan kurumların merkezi atama sistemine geri dönmesi
4- Adil bir kadro dağılımının yapılması
5- Kurumlar arası sıçramaların önlenmesi
6- İstisnai memurluğun kaldırılması
7- Üniversitelerin gereksiz bölümlerinin kapatılması
8- Açıköğretim sisteminin gözden geçirilmesi ve sisteme kota getirilmesi
Ailelerimizle birlikte 10 milyonu aşkın kişiyi yok saymayacağınıza ve taleplerimize kulak vereceğinize olan inancımızla saygılar sunuyoruz.
İletişim:
Facebook: Merkezi Atama Mücadele Grubu
Twitter : @merkeziatama