Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Öğretmenlerimiz Ağustos ayında 47 bin atama yapılacağını düşünüyordu. Bakan Avcı’nın atama sayısını 37 bin olarak açıklaması tam bir hayal kırıklığına sebep olmuştur” dedi.
Türkiye Kamu- Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, “Öğretmenlerimiz Ağustos ayında 47 bin atama yapılacağını düşünüyordu. Bakan Avcı’nın atama sayısını 37 bin olarak açıklaması tam bir hayal kırıklığına sebep olmuştur” dedi.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk, öğretmen atamaları ile ilgili açıklama yaptı. Başkan Koncuk, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Ağustos ayında 37 bin öğretmen ataması yapılacağını açıkladığını belirterek, “Bilindiği gibi TBMM’den çıkan yasayla 2015 yılı içinde MEB’e 47 bin kadro kullanabilme yetkisi verilmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan da Ağustos’ta 47 bin atama yapılacağını söylemişti. Dolayısıyla atama bekleyen öğretmenlerimiz Ağustos ayında 47 bin atama yapılacağını düşünüyordu. Bakan Avcı’nın atama sayısını 37 bin olarak açıklaması tam bir hayal kırıklığına sebep olmuştur” diye konuştu.
Türkiye’de norm kadro ihtiyacının 73 ilde 120 bin 610 olduğuna dikkat çeken Koncuk, şöyle devam etti:
“Atama bekleyen öğretmen sayısı ise 350 bin civarındadır. Yine sendikamızın yaptığı araştırmaya göre 78 ildeki ücretli öğretmen sayısı 79 bin 765’e ulaşmıştır. Hiçbir hakkı olmayan, iş güvencesi bulunmayan, girdiği ders başına ücret alan ücretli öğretmenlerle öğretmen açığının giderilmesinin eğitimimize olumlu katkısı yoktur. Açık öğretim mezunları, hatta iki yıllık yüksek okul mezunları bile ücretli öğretmenlik yapabilmektedir.
Dolayısıyla kadrolu öğretmenler yerine, ücretli öğretmenlerle öğretmen açığını kapatmaya çalışmak, eğitimde kaliteyi ve verimi düşürmektedir. Eğitim bir milletin kalkınmasının temelidir. Öğretmeni olmayan, dersliği olmayan okullarda eğitim-öğretim yapılması mümkün değildir. Özellikle ücra bölgelerde öğretmensiz okullar vardır. Bu durum Türkiye’nin acı bir gerçeğidir.”
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Anayasa Mahkemesi’nin dershane kanununa iptal kararının ardından dershanelerin kanunen karşılığı kalmadığını söyledi.
AYM’nineski kanunu yürürlüğe sokma yetkisi olmadığının altını çizen Avcı, “Gerekçeli kararın çarşamba günü açıklanmasını bekliyoruz. Bu karardan sonra kimse kaos beklemesin. Öğrenciler, veliler, müteşebbisler tedirgin olmasın. MEB temel liselerin arkasında” dedi. AYM’nin dershanelerle ilgili iptal kararının ardından Bakan Avcı, TRT haberde bundan sonra MEB’in izleyeceği yol haritasını açıkladı. AYM’nin kararından sonra temel liselerin statüsü kalmaz iddialarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Avcı şunları kaydetti:
‘HÜKÜMSÜZ KALDILAR’
Şu anda AYM’nin iptal kararı varsa bununla birlikte dershaneler hükümsüz hale gelecek. Kanunda karşılıkları yok. AYM bu durumu sonradan fark etti. İptal kararıyla ilgili gerekçede “bu kurumların dershaneolarak değil kurs olarak devam edeceği” bilgisi olacağına dair duyumumuz var. Özel okul ruhsatı almamış olanların durumlarında, bugün dershane adı altında karşılığı yok.
‘AYM’NİN YETKİSİ YOK’
Bu karardan sonra dönüşüm için bekleyen 2 bin 260 dershaneden isteyen ruhsatını geri çekebilir. Ama bunlar dershaneye dönüşemezler. Kurs olabilirler, özel okul olabilirler. AYM’nin eski kanunu yürürlüğe sokma yetkisi yok. Dolayısıyla dershaneye geri dönme yok. Temel liseler tedirgin olmasın. MEB temel liselerin arkasında.
KADROYA ALINMAYACAK
Bakan Avcı, dershane öğretmenlerinin sınavsız Milli Eğitim Bakanlığına alınmasıyla ilgili düzenlemenin de AYM tarafından iptal edilmiş gözüktüğünü belirterek, “Maalesef bu öğretmenlerin alımıyla ilgili düzenlemeyi gerçekleştiremeyeceğiz” dedi. MEB 5 bin öğretmen alımı için başvuruları almıştı.
37 BİN ÖĞRETMEN MÜJDESİ
Bakan Avcı, ağustos ayında ilk atama ile norm kadroya 37 bin öğretmen alınacağının da müjdesini verdi.