Türkiye’nin en kalabalık fakülteleri olan İktisadi İdari Bilimleri Fakültesi (İİBF)’den şu anda hali hazırda 400 Bin Mezun bulunmakta ve bu mezun sayısı her geçen sene katlanarak artmaktadır.. Sayılarını birçok ülkenin ordusundan daha kalabalık olarak ve Türkiye’nin en kalabalık fakülteleri olan İktisadi İdari Bilimleri Fakültesi (İİBF)’den şu anda hali hazırda 400 Bin Mezun bulunmakta ve bu mezun sayısı her geçen sene katlanarak artmaktadır.. Sayılarını birçok ülkenin ordusundan daha kalabalık olarak ve hep birlikte zıplasak deprem olur gibi cümlelerle ifade eden İİBF’lilerin, sorunlarından bazılarına bu yazımızda değineceğiz.
İİBF Mezunlarının Yaşadıkları Sorunlar.
Sorun-1 : İİBF Koduyla Alım Yapan Maliye Bakanlığının 2012 Yılından sonra 4001 (Her Lisans Mezununun Başvurabildiği Ortak Kod) koduyla alım yapması.
Yukarıdaki resimde de görüleceği üzere 2012/2 Alımında 67 İİBF mezunu alımı yapmış ve bu alımdan sonra yapılan alımlarda 4001 Kodu Tercih Edilmiştir.
Sorun-2: İİBF Mezunlarının Eğitimini aldığı Genel İdare Hizmetleri (GİH) kadrolarında ki büyük açığa rağmen Tercihlerin İİBF mezunlarından yana kullanılmaması.
İşte Takipçimizden Gelen Grafik
Sorun-3 : Varolan Mezunlar istihdam edilmeden her sene İİBF’den mezun olan sayıların çokluğu. özellikle bu mezunlara AÖF’den mezun olan öğrencileri de eklediğimizde ortaya korkunç bir tablo çıkıyor.
Sorun-4 : Herkesin Eğitimini gördüğü alanda İstihdam edilmemesi. İİBF mezunların en çok şikayet ettiği konuların başında bu gelmektedir zira İİBF mezunlarından alım yapması gereken kurumlar 4001 koduyla alım yapmakta ısrarcı olmakta ve bu durumda hem devlet kurumu hemde İİBF mezunları büyük mağduriyet yaşamaktadır.
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK özellikle bu konuya twitter hesabı üzerinden değinmişti.
İşte O Tweetler.
Sorun-5: Merkezi Atamalar Öncesi açılan Sözleşmeli Memur alımı ilanlarında Yüksek Puanlıların merkezi atamayı beklemeyip tercih yapması ve sonrasında kurumlar arası zaping yapması.
Bu Durum 83 Puanı Olan İİBF mezununun bile boşta kalmasına neden olmakla kalmayıp aynı zamanda yine kurumu da mağdur etmektedir. çünkü 87-90 puanla sözleşmeli alıma yerleşen kişi hemen sonrasında yapılan merkezi atamadan tercih yapıp gitmektedir.
Yaşanan Tüm Sorunlara burada değinebilmemiz mümkün değil ama genel itibariyle yaşanan sorunlardan en önemlileri bunlar. İİBF mezunlarının mağduriyetine ilişkin ivedi bir şekilde çözüm bulunması gerekmektedir.
Çözüm ÖNERİLERİ
Serdar KAYAR