4D Kadro Nedir? 4D İşçi Kadrosunun Hakları Nelerdir?

4D Kadro Nedir? 4D İşçi Kadrosunun Hakları Nelerdir?
Yayınlama: 06.12.2017
Düzenleme: 05.03.2021 22:49
19.424
A+
A-

4A, 4B, 4C VE 4D nedir?

4A nedir? statüsü neyi kapsıyor?

Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilenler, bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır.
Yukarıdaki tanımlananlar dışındaki kurumlarda genel politika tespiti, araştırma, planlama, programlama, yönetim ve denetim gibi işlerde görevli ve yetkili olanlar da memur sayılır.

4B nedir? statüsü neyi kapsıyor?

Eski sistemde Bağkur’a prim ödeyenler, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar; 4(B) BAĞ-KUR sigortalısı sayılmaktadır

Kendi adına bağımsız olarak çalışan esnaf, sanatkar, tüccar, serbest meslek erbabı kişiler bundan sonra kendilerine “Bağ-Kur’luyum” demek yerine, “4B’liyim” diyecekler.

4C nedir? statüsü neyi kapsıyor?

4C eski sistemde Emekli Sandığı’na bağlı, devlet memurlarıdır. Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdi.

4D nedir? statüsü neyi kapsıyor?

(A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler ile mevsimlik veya kampanya işlerinde ya da orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde ilgili mevzuatına göre geçici iş pozisyonlarında altı aydan az olmak üzere belirli süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan geçici işçilerdir.

Kamuda taşeron firma aracılığıyla çalıştırılan taşeronlar sürekli sözleşme ile kadrolu işçi olacağı bilgisi paylaşıldı. Bu bilginin açıklanmasının ardından taşeronların merak ettiği soru ise kadrolu işçi nedir?

Kadrolu işçi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 4/d maddesinde aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır;

İstihdam şekilleri:
Madde 4 – D) İşçiler
: (A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan ve ilgili mevzuatı gereğince tahsis edilen sürekli işçi kadrolarında belirsiz süreli iş sözleşmeleriyle çalıştırılan sürekli işçiler…dir. Bunlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz.

Mali Hükümler Kapsam Madde 146: Bu Kanun gereğince ödenecek aylık, taban aylığı, kıdem aylığı zam ve tazminatlar ile diğer ödemeler toplamının brüt tutarı, bulunulan yerde İş Kanunu gereğince işçiler için tespit olunan asgari ücretin aylık tutarından az olamaz.

Aylığın ödeme zamanı ve Esasları Madde 164 –…..iş kanunlarına göre istihdam edilen işçilere çeşitli adlar altında yapılan nakdi ve ayni nitelikteki tüm ödemelerin hesaplanma kolaylığını ve basitliğini sağlamak amacıyla, bordro düzenlemesine, tahakkuk ve ödeme işlem ve sürelerine ilişkin esas ve usulleri tesbit etmeye, aydan daha kısa ya da daha uzun sürelerde yapılan ödemelerin aylık dönemler itibariyle tahakkuk ettirilmesi ve ödenmesine karar vermeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.

657 sayılı DMK’nın yukarıda sayılan maddelerinden anlaşılacağı üzere 4/d kadrolu işçiler 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalıştırılmaktadır.

Değerlendirmemiz: Kadrolu işçilerin maaşları sendikalarla yapılan pazarlıklar sonucunda netleşmekte olup, taşeronlardan geçiş yapanların ilk dönem maaşlarının aynı olarak değişmeden başlanması beklenmektedir. Büyük değişiklikler toplu sözleşme ile yaşanacaktır.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Nisanur dedi ki:

    7 yıldır devlet hastanesinde devlete hizmet vermekteyim cihaz üzerine personel alımı olduğu için kadro alamadık sonuçta bakılırsa hem tehlikeli bir işte çalışıyor olmak ve sözleşmede personel sayısı belli olmasına rağmen size kadro yok dediler bunun neresi adalet …

  2. SURAT KAHRAMAN dedi ki:

    Kadro icin basvurumu yaptim.Fakat uzerime isyerim var.kadroya alimda bu bir engelmidir.isyerimi kapatmaliyim acaba.Acil yardimci olursaniz sevinirim