Yeni Bir Resmi Tatil mi Geliyor? Meclis’e Dikkat Çeken Bayram Teklifi!
AK Parti, Nevruz Bayramı’nın resmi tatil ilan edilmesi için harekete geçti. İstanbul Milletvekili Serkan Bayram, 21 Mart’ın Nevruz Bayramı olarak kutlanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sundu. Teklif yasalaşırsa, Nevruz artık resmi bayram olarak kutlanacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mart Nevruz kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada, dikkat çeken mesajlar vermişti:
“Burada bir kamuoyu yoklaması yapsak ve 21 Mart’ı baharın ve kardeşliğin bayramı olarak ilan etmeye var mısınız?”
Erdoğan, Nevruz’un herhangi bir etnik gruba ait olmadığını vurgulayarak şu ifadeleri kullanmıştı:
“Nevruz, Alevisiyle, Sünnisiyle, Türk’üyle, Kürt’üyle tüm milletimizin, tüm coğrafyamızın bayramıdır.”
Cumhurbaşkanı, ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı’nın mayıs ayında yapılacak toplantısında, Nevruz’un “Türk dünyasının ortak bayramı” olarak kutlanması yönünde teklif sunacağını açıklamıştı.
Nevruz, baharın gelişi ve doğanın yeniden uyanışını simgeleyen, binlerce yıllık bir geleneksel bayramdır.
Pek çok kültürde yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart, Birleşmiş Milletler tarafından da 2010 yılında Uluslararası Nevruz Günü ilan edilmiştir.
Bugün Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan gibi Türk devletlerinde resmi tatil olarak kutlanan Nevruz’un, artık tüm Türk dünyasında ortak bir bayram olarak kutlanması hedefleniyor.
Bu kapsamda, AK Parti Türk Devletleri ile İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kürşat Zorlu öncülüğünde ilgili ülkelerle temaslara başlanacak. Ortak kültürel kimliği yansıtan bu adımın, bölgesel iş birliğini güçlendirmesi de bekleniyor.