Apartman Komşunuz Koronavirüs, Hangi Önlemler Alınmalı?

Apartman Komşunuz Koronavirüs, Hangi Önlemler Alınmalı?
Yayınlama: 16.11.2020
Düzenleme: 05.03.2021 22:50
603
A+
A-

Evlerde ve özellikle apartmanlarda son dönemde komşularımızdan pek çoğunun Kovid Pozitif olduğuna dair duyumlar alıyoruz. Özellikle yan komşumuzun veya karşı komşumuzun koronavirüse yakalanmış olması bizleri daha da kaygılandırıyor. Çember daralıyor ve Kovid 19 artık bize daha yakın. Apartmanlarda ve ortak yaşam alanlarında aşağıdaki önlemleri alarak daha dezenfekte bir ortam yaşam alanına kavuşmak mümkün. 

İşte o önlemler;

1. Ortak alan temizlik ve housekeeping işlerinde çalışanlar, evsel atıkları toplayan çalışanlar hastalık yayılmadan önce plastik eldiven (tercihen ameliyat eldiveni) kullanmaya başlamalıdırlar.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Giriş kapılarında misafirler, kargo, kurye ve servis elemanları ile kimlik belgesi, posta, kargo, evrak teslimi vs. alış verişi ile  temasta olan müracaat ve güvenlik görevlileri de çalışmalarına mani olmayacak şekilde tercihen ameliyat eldiveni eğer bu durum anagayrimenkul sakinleri açısından olumsuz karşılanıyorsa beyaz bez eldiven kullanmalıdırlar.

Aynı şekilde tesislerde diğer para alışverişi, kredi kartı, harcama kartı vs. gibi temaslar yapan çalışanlar da eldiven kullanmalıdırlar.  Eldivenler tek kullanımlık olmalı ve çıkardıktan sonra bir başka poşet içinde ağzı bağlanarak atılmalıdır. Bez eldivenler 60-90°C’de normal deterjan ile yıkanmalıdır. Eldivenler çıkarıldıktan sonra eller yukarıda belirtildiği şekilde yıkanmalıdır.

2. Temizlik ve housekeeping işlerinde çalışanlar eğer residence veya apart dairelerin ev temizliklerini yapıyorlarsa, evlerde, odalarda bulunan daire sakinleri ve yardımcıları ile yakın temastan kaçınmalı, yukarıda ilk maddede sayılan eldiven dışında dairede yaşayanlar ile ilgili bir hastalık şüphesini taşıyorlarsa ilave olarak alt maddedeki maske kullanımını sağlamalıdırlar.

3. Tesislerde çöpler dairelerin kapılarından toplanıyorsa veya katlarda bu amaçla kullanılan atık kutuları bulunuyorsa çöplerin toplanması ve taşınması sırasında çalışanlar tek kullanımlık ameliyat eldiveni, N95/FFP2 veya N99/FFP3 maske, bu maskeler bulunamaz ise tıbbi maske (cerrahi maske),  gözlük / siperlik kullanılmalıdırlar. Katlardaki atık kutularında eğer kullanılmıyorsa bu dönemde çöp poşeti uygulaması zorunlu hale getirilmeli, atık kutularının kapaklarının kapatılmasının sağlanmasına özen gösterilmelidir.

4. Tesislerin bulunuyorsa çöp depolama ve ayrım merkezlerinde çalışanlar yukarıdaki maddeye ilave olarak önlük (steril olmayan, tercihen sıvı geçirimsiz ve uzun kollu) kullanmalı, çöp merkezlerine girişlerde ayakkabıları üzerine galoş giymelidirler. Gözlük / siperlik kullanımı standart olmalıdır. Atık kutularının ve çöp  merkezlerinin en az gün aşırı olmak üzere dezenfekte edilmesi sağlanmalıdır. Bu dezenfekte sırasında gerek basınçlı suyun yüz ve vücuda sıçrama yapması ihtimaline karşı kişisel koruyucular kullanmalıdır.

Tekrar kullanılabilir özellikteki gözlükler üreticinin önerisine göre temizlenmeli, özel bir öneri yok ise %70 etil alkol ile dezenfekte edilerek uygun ortamda kendi kendine kurumak üzere bırakılmalıdır, gözlüğün tekrar kullanılması durumunda, Tesis Yönetimi tarafından gözlüğün nerede çıkartılıp depolanacağı ve dezenfekte edileceği talimatlandırılmalıdır. Tek kullanımlık koruyucular çıkarıldıktan sonra bir başka poşet içinde ağzı bağlanarak atılmalı, eller yukarıda belirtildiği şekilde yıkanmalıdır.

5. Tesislerde tuvalet, banyo gibi ortak kullanılan alanlar iyi havalandırılmalı, klozet, kapı kolları ve lavabo gibi yüzeyler kullanım yoğunluğuna bağlı olarak günde en az iki saat ara ile uygun şekilde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir. Bunu sağlamak için gerekli görevlendirmeler ve kontrol tabloları oluşturulmalıdır.

6. Tesislerde çalışanlar, özellikle solunum enfeksiyon bulguları (ateş, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürme, boğaz ağrısı gibi) varlığında ve hastalık şüphesinde beklemeden ilk amirlerine bilgi vermelidir. Bu gibi durumlarda çalışma arkadaşları ile temastan kaçınmalı, kalabalık yerlere girmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burnun kapatılması (mümkünse tıbbi maske kullanılması) gerekmektedir.

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.