Çalışma Ve Sözleşme Hürriyeti Ne Demektir ?

Çalışma Ve Sözleşme Hürriyeti Ne Demektir ?
Yayınlama: 29.06.2016
Düzenleme: 05.03.2021 22:37
2.121
A+
A-

. ÇALIŞMA VE SÖZLEŞME HÜRRİYETİ

maddeye göre; herkes, dilediği alanda çalışma ve söz­leşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir. Devlet, özel teşebbüslerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, . ÇALIŞMA VE SÖZLEŞME HÜRRİYETİ

 

  1. maddeye göre; herkes, dilediği alanda çalışma ve söz­leşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir. Devlet, özel teşebbüslerin millî ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirleri alır.

 

  1. ÇALIŞMA HAKKI VE ÖDEVİ

 

  1. maddeye göre; çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir. Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalış­ma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri ko­rumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elve­rişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.

 

  1. ÇALIŞMA ŞARTLARI VE DİNLENME HAKKI

 

  1. maddeye göre; kimse, yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılamaz. Küçükler ve kadınlar ile bedenî ve ruhî yetersizliği olanlar çalışma şartları bakı­mından özel olarak korunurlar. Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir.

 

 

11.SENDİKA KURMA HAKKI

 

  1. maddeye göre; çalışanlar (memurlar ve işçiler) ve işve­renler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme hakları­na sahiptir.

 

Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrıl­maya zorlanamaz.

 

Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir. Aynı zamanda ve aynı iş kolunda birden fazla sendikaya üye olunamaz, işçi niteliği taşımayan kamu görevlilerinin bu alandaki haklarının kapsam, istisna ve sınırları gördükleri hizmetin niteliğine uygun olarak kanunla düzenlenir.

 

  1. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HAKKI

 

  1. maddeye göre; işçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzen­lemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptir­ler.

 

Kamu görevlilerinin kanunla kendi aralarında kurmalarına cevaz verilecek olan ve toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt hükümlerine tabi olmayan sendikalar ve üst kuruluşları, üyeleri adına yargı mercilerine başvurabilir ve idareyle amaçları doğrultusunda toplu görüşme yapabilirler. Toplu görüşme sonunda anlaşmaya varılırsa düzenlenecek muta­bakat metni taraflarca imzalanır. Bu mutabakat metni, uygun idarî veya kanunî düzenlemenin yapılabilmesi için Bakanlar Kurulunun takdirine sunulur. Toplu görüşme so­nunda mutabakat metni imzalanmamışsa anlaşma ve an­laşmazlık noktaları da taraflarca imzalanacak bir tutanakla Bakanlar Kurulunun takdirine sunulur. Aynı işyerinde, aynı dönem için, birden fazla toplu iş sözleşmesi yapılamaz ve uygulanamaz.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.