1 Eylül’den itibaren dershane devri kapanıyor. Dönüşüm başvurusu yaparak temel lise olan bu kurumlar, öğrencilerini 4 yıllık lise eğitiminin yanı sıra üniversite giriş sınavına hazırlayacak. Ücretler 6 bin TL’den başlıyor
Haberimizi Beğendiyseniz Yeni Ha 1 Eylül’den itibaren dershane devri kapanıyor. Dönüşüm başvurusu yaparak temel lise olan bu kurumlar, öğrencilerini 4 yıllık lise eğitiminin yanı sıra üniversite giriş sınavına hazırlayacak. Ücretler 6 bin TL’den başlıyor
Haberimizi Beğendiyseniz Yeni Haberler ve İlanlar için Sayfamızı Beğenebilirsiniz
[wpdevart_like_box profile_id=”kariyermemur” connections=”6″ width=”300″ height=”100″ header=”0″ locale=”tr_TR”]
CEYDA KARAASLAN
Dershane devri 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle sona erecek. Geçtiğimiz yıl mart ayında dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte sayıları yaklaşık 3 bin 300 dershanelerin çoğu dönüşüm sürecine girdi. Bin 600’den fazla dershane dönüşüm başvurusu yaptı. Bu süreçle birlikte eğitim sistemine temel liseler adıyla yeni bir kategori eklendi. Bu okullar öğrencileri 4 yıllık akademik lise eğitiminin yanı sıra üniversite giriş sınavına hazırlayacak. Yani hem lise hem de dershane eğitimi bir arada olacak. Haftada en az 35 saat ders verilecek temel liselerde sosyal kültürel ve sportif etkinlikler de olacak. Temel liselerin ücretleri özel okullardan düşük, dershanelerden ise biraz daha yüksek olacak. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu liselerde okuyan öğrencilere teşvik verecek. Eğitim dershane öğretmenleriyle devam edecek.
200 BİN ÖĞRENCİ BEKLENİYOR
Özel okula dönüşmek için başvurular Haziran 2014’te başladı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 117 dershane ‘temel lise’ye dönüşerek eğitime başladı. Önümüzdeki yıl bu okulların toplam kontenjanının 200 bini bulması bekleniyor. Temel liseler 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar, diğer okulların bağlı olduğu standartlarda özel okula dönüşmek zorunda. Geçiş süresi boyunca temel liselerde bahçe ve müstakil bina şartı yok. Temel liseler sabahçı-öğlenci olmak üzere ikili eğitim yapılabilecek. Yüz yüze eğitimin dışında uzak eğitim de yapabilecekler.
ANADOLU LİSESİ MÜFREDATI
Temel liselerin ders müfredatı Anadolu liseleri temel alınarak hazırlandı. Bu okullarda hem yüz yüze eğitim hem de uzaktan eğitim verilebilecek. Lisenin tüm kademelerinde haftalık ders 35 saat olarak belirlendi. 9’uncu sınıfların zorunlu derslerde yüz yüze eğitim saati 26, 10’uncu sınıfların 25, 11’inci sınıfların 13, 12’nci sınıfların ise 9.
6 BİN TL’DEN BAŞLIYOR
Bu liselerin ücretleri 6 bin TL’den başlıyor. Ancak, dershaneden dönüşen eğitim kurumlarına da özel okullara olduğu gibi öğrenci teşviki yapılıyor. Devlet bu kurumlara öğrenci başına 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında teşvik veriyor.
BİL OKULLARI GENEL MÜDÜRÜ ORHAN DAĞHAN:
Özel okullarda sınıf kategorisi olabilir
FİYATLAR DÜŞER: Temel liseler özel okulların fiyat politikasını başlangıçta belli bir oranda etkileyebilir. Önümüzdeki süreçte fiyat ve rekabet koşullarının özel okulculukta A,B,C ve D sınıf okul kategorileri oluşturabileceğini ön görüyoruz.
REKABET OLMAZ: MEB çıkarılan yasalarda net olarak temel liselerin 4 yıllık bir sürece sahip olduğunu, 4 yıl sonra özel bir kolej standartlarına dönüşmesi gerektiğini belirtmiştir. Temel liseler LYS-YGS sınavlarının ihtiyacını bu 4 yıl boyunca çözerek dershanecilik birikimini okulculuk kültürü ile hibrit edecektir. Asıl kimliklerini 4 yıl sonra dönüşecekleri özel kolejde kazanacaklardır. Bu nedenle rekabet oluşacak bir durumdan söz etmeye gerek yok diye düşünüyoruz.
KALİTE ARTACAK: Özel okulların oranı sadece yüzde 4. Temel liseler özel okula olan talebi arttıracak diye düşünüyorum. Böylece eğitimdeki kalite de artacak. Bu okullar kolejlere sınavlara hazırlık anlamında birikim aktaracak.