DPB’nin görevi nedir? Devlet Personel Başkanlığının Kamuya Personel alımındaki rolü nedir? Kamuda kurumlara göre ne kadar çalışan var? 2016 KPSS’ye neden giren sayısında rekor kırıldı? Kamunun Hangi Alanda Ne Kadar Personele ihtiyacı var? Üniversite tercihleri en çok hangi alanlar için yapılmalı? En çok öğretmen alımı yapılan ve yapılacak olan branşlar açıklandı? Üniversiteye girecekler için gelecek 4 yılda değişim olacak mı? A grubu kadrolar için 2017 KPSS’ye girmek şart mı?
7 Nisan 2017’de canlı TV yayınına katılan Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat Kamu Personel Alım Süreçleri hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu. Kamuya personel alımının nasıl gerçekleştirildiği, DPB’nin kamu personeli alım sürecindeki rolü ve özellikle de kamuya hangi alanlardan ve kurumlardan alımın yapılacağı konusunda çok önemli bilgiler verdi.
Madde madde Devlet Personel Başkan Vekili Enes Polat tarafından yapılan açıklamaları Kariyer Memur olarak sizler için hazırladık. Haberimizin bir örneği başka hiçbir yerde yoktur. Haber videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz. Kamuya gelecek dönemlerde en çok hangi alanlardan atama yapılacak?
Devlet Personel Başkanlığının Kamuya Personel alımındaki rolü nedir? Devlet Personel Başkanlığı Devlet Teşkilatının kalbinde yer alan bir kuruluş olduğu belirtildi. Çünkü Kamu yönetimi denilen yapı eğer 3 unsura dayandığını söyleyen Polat bu yapıların teşkilat, mevzuat ve insan olduğu açıklandı.
DPB’nin görevi nedir? Bu 3 unsurla ilgili olarak DPB’de ilgili birimler yer aldığı belirtildi. 1894 yılında yeniden yapılandırılmış ve yapılandırıldığı tarihten sonrada görev alanında sürekli bir gelişme olduğu belirtildi. Görevler şu şekilde sıralandı:
Özelleştirilen kuruluşlardaki personelin atanmasındaki görevler, Görevde yükselme ve unvan değişikliği sistemine ilişkin görevler, Kamuya personel alımına ilişkin verilmiş görevler, Kamu görevlileri sendikacılığı anlamında örgütlenme hakkına ve toplu sözleşme süreçlerine dair görevler, Son zamanlarda da sosyal nitelikli atamalar olarak değerlendirdiğimiz engellilerin kamu kurumlarına alınması, şehit ve gazi yakınlarının atanması ve devlet korunması altındaki çocukların devlet kadrolarına atanmasına ilişkin görevlerde DPB tarafından yürütülüyor.
Kamuda kurumlara göre ne kadar çalışan var? Kamuda ne kadar personel çalışıyor 2016 yılı sonu istatistiklerine göre kamuda şu anda 3 milyon 341 bin kamu çalışanı var. Bunların tamamı memur değil, her 4 çalışanımızdan 3’ü memur olarak istihdam ediliyor. 2.5 milyon kadar memur var. 16 bin kadar hakim ve savcı görev yapıyor.
250 bin kadar kadrolu çalışan askeri personel var. Üniversitelerde, akademik camiada bulunan 130 bin de kamu çalışanı bulunuyor. Son yıllarda biraz da artış söz konusu olduğu belirtildi.
2010 yılından bu yana 500 bin artış olduğu belirtildi. Bunun da sosyal devlet olma gereği belirtildi. Daha önce devletten beklenmeyen hizmetler şu an devlet eliyle yapıldığından daha fazla istihdama ihtiyaç olduğu belirtildi.
2016 KPSS’ye neden giren sayısında rekor kırıldı? Çok iş başvurusu alınıyor mu sorusuna cevap olarak sayısal veriler açıklandı. 2004 yılında KPSS’ye giren aday sayısı 1 milyon 700 bin iken 2014 yılında 3. 5 milyonun üzerine çıktı. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girişiminden dolayı geçen yıl yapılan sınava personel alınacağı umuduyla 5 milyon 800 bin üzerinde bir başvuru olduğu belirtildi.
DBP kamuda personel alımının her tarafında: Kamuya nereye, hangi statüde; işçi olabilir, memur olabilir, sözleşmeli personel olabilir, akademik personel olabilir, A grubu tabiri edilen müfettiş kadroları olabilir bunlara ilişkin kamuya nerede ne personeli alınıyorsa bütün personel ilanları DPB’de yer almaktadır.
KPSS alımları niteliklerin oluşturulması ve taleplerin alınması: Özellik kurumlardan kadroların özellikle merkezi yerleştirme için toplanması ve bunların nitelik kod haline getirilmesi MEB ve YÖK ile birlikte çalışılarak kadrolar atamaya hazır hale getirildiği ve ÖSYM’ye bildirildiği açıklandı. Ayrıca DPB kamuya personel alım takvimini de belirlemektedir. Bunun dışında sadece KPSS ile değil aynı zamanda şehit ve gazi yakını atamaları, engelli vatandaşlarının atamaları ile devlet koruması altındaki çocukların atamaları DBP’de temel bir pozisyonu bulunmaktadır.
Kamunun Hangi Alanda Ne Kadar Personele ihtiyacı var?
Son olarak öğretmenlerle ilgili bir müjde verildiği belirtildi. Bu yılbaşından beri Mehmet Müezzinoğlu’nun başlattığı istihdam seferberliği olduğu belirtildi. Özel sektör tarafından yürütülmesinin yanı sıra kamu alanında da olduğu belirtildi. 20 bin öğretmen alımı mülakat devam ediyor. 10 bin Polis memuru alımı yapılacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığına 24 bin uzman erbaş alımı kapsamında 24 bin personel alımı söz konusu olduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığının geçtiğimiz günlerde 4 bine yakın atama yaptığı ve yakın zamanda 12 bin 500 daha atama yapılacağı belirtildi.
Üniversite tercihleri en çok hangi alanlar için yapılmalı?
Kamuda görev almak isteyen öğrenciler hangi alanları tercih etmeli, devlet hangi alanlara ihtiyaç duyuyor konusunda bilgi verildi. Öğrencilerin birçoğu mezun olduktan sonra kimisi mezun olduğu bölümün işini yapmak istemiyor, kimisi mezun olmadığı bölümü istiyor bu konuda doğru tercihin önemli olduğu belirtildi.
En çok öğretmen alımı yapılan ve yapılacak olan branşlar açıklandı?
Son 10 yıllık sürece bakılırsa yaklaşık 425 bin öğretmen ataması gerçekleştirildiği belirtildi. Neredeyse şu an görev yapan öğretmen sayısının yarısı olduğu belirtildi. Hangi alanlarda öğretmen alımı gerçekleştirildiği belirtildi. İlk sırada sınıf öğretmeni, 71 bin, 42 bin İngilizce öğretmeni, okul öncesi 28 bin, ilköğretim matematik 27 bin, Türkçe öğretmeni 25 bin, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni de 25 bin. Son yerleştirmede ise oranlı paralel bir nokta olduğu görülüyor. 1. sırada sınıf öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği 2. sırada, din kültür ahlak bilgisi 3. sırada olduğu belirtildi ve sıralamanın değişmediği açıklandı. Bu kapsamda öğrencilerin bu bölümlere ağırlık vermesinin faydası olacağı belirtildi.
Ayrıca sağlık alanında artış söz konusu 146 bin artış olduğu belirtildi. 155 bin polis ataması, 70 bin kadar din görevlisi, akademik personel de 50 binin üzerinde son 10 yılda bir artış var. Bu alanlarda kamunun ihtiyacı olduğu belirtildi.
Üniversiteye girecekler için gelecek 4 yılda değişim olacak mı? BU kapsamda bu trendin devam edeceği ve aşağı yukarı özellikle sağlık, eğitim, güvenlik alanlarında artışın devam edeceği belirtildi.
Memur Olmak İçin KPSS devam edecek mi? Memur atama takviminde değişiklik olacak mı sorusuna A grubu ve B grubu olarak ayrıldığı belirtildi. B grubu kadroların doğrudan yerleştirilen kadrolar olduğu belirtildi. Geçen yıl B grubu kadrolar için sınav yapıldı. 5 milyon kişi girdi ve sonuçlar 2 yıl geçerli.
A grubu kadrolar için 2017 KPSS’ye girmek şart!
Bu yıl da KPSS yapılacak fakat B grubu kadrolar için değil A grubu kadrolar ve öğretmenler için yapılacak. 21 Mayıs’ta öğretmenler için eğitim bilimleri testi ile bütün adaylar için de Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavı yapılacak. Ardından A grubu kadrolar için alan sınavı ve öğretmenlik alan sınavı yapılacağı belirtildi.
Bu yıl sınavlarda sadeleştirme yapıldı ve A grubu kadro sınav süresinin 1 yıl olduğu belirtildi. Bu kapsamda önümüzdeki yıl atanmak isteyenlerin bu sınavlara girmesi gerektiği belirtildi.