Dışarda Oynamanın Kemik Sağlığına Etkisi

Dışarda Oynamanın Kemik Sağlığına Etkisi
Yayınlama: 03.09.2015
Düzenleme: 05.03.2021 22:26
353
A+
A-

Her ne Kadar toplum olarak bilincinde olmasakta kemik sağlığı hayati önem taşıyor. Kemikler oraganları korumaya yardımcı olur ve kalsiyum deposudur. Kemik kitlesinin yeterli düzeye çıkabilmesi için özellikle çocukların kapalı mekanlar yerine açık havada z Her ne Kadar toplum olarak bilincinde olmasakta kemik sağlığı hayati önem taşıyor. Kemikler oraganları korumaya yardımcı olur ve kalsiyum deposudur. Kemik kitlesinin yeterli düzeye çıkabilmesi için özellikle çocukların kapalı mekanlar yerine açık havada zaman geçirerek fiziksel aktivitede bulunmaları gerektiği belirtildi.

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nilgün Güvener Demirağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemik sağlığının korunmasının hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Demirağ, kemiklerin özellikle organları koruduğunu, kasları tuttuğunu ve kalsiyum deposu olduğunu söyledi.

Kemik kitlesinin 30 yaşına kadar maksimum düzeye çıktığını vurgulayan Demirağ, bu süreçten sonra kemik yıkımının başladığını ifade etti. İleri yaşlarda kemik sağlına yönelik görülebilecek sağlık sorunlarının önlenebilmesi için çocukluk dönemine özen gösterilmesi gerektiğine dikkati çeken Demirağ, kemik sağlının korunmasında özellikle D vitaminin çok önemli olduğunu bildirdi.

Demirağ, D vitaminin gıdalarla alımının sınırlı olduğunu, bu açıdan en iyi besinin yağlı balıklardan elde edilebileceğini ifade ederek, “Ayrıca yumurta, et gibi diğer besinlerde de bulunmaktadır. Besinler tek başına ihtiyacın tamamını karşılayamazlar. Vitamin D’nin doğal ana kaynağı, güneşli havalarda ultraviole ışınları ile cildimizde sentezlenmesidir” dedi.

Vitamin D eksikliği açısından riskli gruplar arasında bebeklik dönemi ve 5 yaş altı çocukların, gebe ya da emzirme dönemindeki kadınların, 65 yaş üstündekilerin yer aldığını söyleyen Demirağ, “Ayrıca güneş maruziyeti çok az olanlar ve cilt rengi koyu olanlar da risk altında olan kişilerdir” uyarısında bulundu.

“Vitamin D besin desteği geliştirilmeli”

Vitamin D eksikliğinin önlenmesi gerektiğini ifade eden Demirağ, şunları söyledi:

“Yaygın tüketilen gıdaların zenginleştirilmesi, güneş ışınlarından yaralanmada risk-fayda oranının gözden geçirilmesi, ulaşılabilir, içeriği güvenilir, ucuz vitamin D besin desteği geliştirilmesinin sağlanması, toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi, toplum sağlığı adına oldukça önemli adımlardır. Vitamin D eksikliğinin sürekli taranarak tedavi edilmesi yerine önleyici önlemler daha etkin ve düşük maliyetli yaklaşımlardır. Bu yönde toplum bazlı politikalar geliştirilmesi gerekmektedir.”

“Çocuklar sokakta oynasın”

Demirağ, çocukların sürekli evde, kapalı yerlerde oyun oynaması halinde yeterli D vitamini alamadığını belirtti. Demirağ, güneş ışınlarından uygun koşullar altında mutlaka yararlanılmasının önemine değindiği açıklamasında, güneş ışınlarının dik geldiği saat dilimlerinin riskli olduğunun altını çizdi. Demirağ, D vitamini açısından saat 11.00-16.00 saatleri dışında güneşten faydalanılmasının kemik sağlığı açısından gerekli olduğunu vurguladı.

Çocukların da kemiklerinin güçlenmesi için yeterli oranda güneşten yararlanmaları gerektiğinin altını çizen Demirağ, “Çocukların, açık havada oyun oynamaları çok önemli. Uygun saatlerde dışarıda, sokakta oyun oynamalılar” dedi.

Demirağ, yeni kuşağın, fiziksel aktivite yerine daha çok tablet, bilgisayar ya da televizyon başında zaman geçirdiğini söyleyerek, “Çocukların sokak oyunlarıyla dışarıda zaman geçirmeleri, güneşten faydalanmaları kemik sağlıkları ve fiziksel aktivite açısından çok önemli” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.