Düşünceyi Geliştirme Yolları

Düşünceyi Geliştirme Yolları
Yayınlama: 21.06.2016
Düzenleme: 05.03.2021 22:36
681
A+
A-

Paragrafta ortaya konulan düşünceyi okuyucuya aktarabil­mek için kullanılan yöntemlere düşünceyi geliştirme yolları denir. Bir düşünce birçok yoldan ortaya konabilir. Başlıca düşünceyi geliştirme yollan şunlardır:

 

1) Tanımlama: Bir kavramın ya da Paragrafta ortaya konulan düşünceyi okuyucuya aktarabil­mek için kullanılan yöntemlere düşünceyi geliştirme yolları denir. Bir düşünce birçok yoldan ortaya konabilir. Başlıca düşünceyi geliştirme yollan şunlardır:

 

1) Tanımlama: Bir kavramın ya da varlığın en belirgin özellikleriyle tanıtıl­masıdır. Tanım; “… nedir?” sorusuna verilen cevaptır. Ta­nım, genellikle paragrafın girişinde yapılır.

 

Örnek Metin: Okul fobisi, kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesidir. Okul fobisi olan çocuklar, okula olan isteksizliklerini tipik bir biçimde bedensel yakınma-larıyla dile getiren, böylelikle evde kalabilmek için anne babalarını ikna etmeye çalışan çocuklardır.

 

2) Karşılaştırma: İki varlık, durum ya da kavramın benzer veya farklı özellikle­riyle kıyaslanmasıdır.

 

Örnek Metin: Polemiğin Batı’daki tarihçesine bir göz atalım: Hıristiyanlık yerleştikten sonra, putperestlerle eretiklere ateş püskürür. Hiç kimseyi ikna etmeyen bir lakırdı tufanı. Rönesans, “ilmi polemikler çağı. Terbiye kurallarını hiçe sayan bir savaş. XVII. asır­da polemik biraz daha kibarlaşır. Bununla beraber, “eskilerle “yeniler” kavgası edebiyat cumhuriyetini birbirine katar. Bu kavga sona ererken, Batı edebi­yatlarının en büyük savaşçısı sahneye çıkar: Voltaire. “Candide” yazarı, bütün zaafı ve bütün ih­tişamıyla burjuvazinin temsilcisidir. Hain, hayasız, saldırgan, ama yükselen bir sınıfın temsilcisi. Sonra ihtilal, gelişen basın ve siyasi polemik.

 

Örnek Soru:

 

Kişilik, çocukluktan başlayarak şekillenen ve hayatın sonraki evrelerinde ufak fırça darbeleriyle son şeklini alan kalıcı özellikler bütünüdür. Bugünden yarına deği­şebilen bir şey değildir kişilik. Kişilik üzerinde kalıtımın etkisi olduğu gibi çevrenin de belirleyiciliği vardır. Bilim­sel araştırmalar, bu etmenlerin ikisinin de birbirine yakın oranda belirleyici olduğunu göstermiştir. Huy deyince, doğuştan gelen, anne-babalarımızın genlerinden anla­dığımız şeyler söz konusudur. Huy ve kişilik farklı kav­ramlardır. Huy, belki kişiliği oluşturan unsurlardan biri olarak kabul edilebilir.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.