E-Devlet’ten 2017 Üniversite E-Kayıt Nasıl Yapılır? Gerekli Belgeler haberimizde..
2017 yılı Üniversite Elektronik kayıt ile ilgili bilgiler.
ÜNİVERSİTE KAYITLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
lys tercih sonuçlarının açıklandı, bir yüksek öğretim programına yerleşen adaylar için üniversite kayıtları başlayacak.
Devlet üniversitelerinde elektronik kayıtlar, 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.
Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır.
E-KAYIT NASIL YAPILIR?
LYS yerleştirme sonuçlarının netleşmesi sonrasında ise 11-16 Ağustos tarihlerinde adaylar kazandıkları üniversite ve bölüme elektronik kayıt yapacaklar. Öğrenciler E-Devlet platformundaki “turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit” sayfasına E-devlet şifreleri ile giriş yapıp üniversiteye e-kayıt yapabilecekler.
Başvuru yapabilmek için öncelikle bir E-Devlet şifresine sahip olmak zorunda olan adaylar, bu şifreyi PTT şubelerinden temin edebilirler. Bu şifreyi edindikten sonra YÖK Üniversite Kayıt Sistemi linkine tıklayarak sisteme giriş yapabilecekler.
Bu sistem şu an, tüm devlet üniversiteleri ve aşağıda yer alan vakıf üniversiteleri için geçerlidir.
Tüm devlet üniversitelerine (Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi hariç) ve aşağıda listelenmiş vakıf üniversitelerine elektronik kayıt yapabilirsiniz.
Başkent Üniversitesi (Ankara), Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (İstanbul), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksekokulu (Nevşehir), Kto Karatay Üniversitesi (Konya), Nişantaşı Üniversitesi (İstanbul), Sanko Üniversitesi (Gaziantep), Üsküdar Üniversitesi (İstanbul)
-Devlet üniversiteleri ve yukarıda yer alan vakıf üniversitelerinden birisinde eğitiminize devam edecekseniz, sayfada yer alan ‘Devam Et’ butonunu tıklamalısınız.
-Bu işlemin ardından karşınıza gelecek sayfada, “Aşağıdaki bilgilerde yanlışlık olması durumunda kayıt işlemini tamamlamadan üniversitenize başvurunuz.” ve “Ekrandaki formu doldurup gönderdiğinizde işleminiz tamamlanacaktır.” uyarılarına lütfen dikkat edip, başvurunuzu titizlikle devam ettiriniz.
-Yerleştiği Fakülte Adı, Girilen Bölüm Adı, Tercih Sırası, Yerleştiği Puan Türü, Cep Telefonu, E-Posta Adresi gibi bilgilerinizi kontrol ediniz. Bilgilerinizde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız yukarıdaki uyarıda belirtildiği gibi üniversiteniz ile iletişime geçiniz.
-“Yukarıdaki bilgilerin tarafıma ait olduğunu ve herhangi bir yükseköğretim kurumda örgün eğitimde lisans ve önlisans programına kayıt olmadığımı (açıköğretim programlarının kontenjan sınırlaması olmayan programları hariç) beyan ederim.” başlığı altında yer alan kutucuğa onayladığınıza dair bir belirteç olarak “EVET” yazınız.
-“Sayfanın en altında yer alan üniversite duyurusu bildirimine dair bölümü görüp okuduysanız, yine o kutucuğa “EVET” yazınız ve ‘Başvur’ butonuna tıklayarak işleminizi tamamlayınız.
-İşlem sonrası E-Kayıt belgeniz karşınıza gelecek. Artık belgenizi bilgisayarınıza indirebilir, çıktı olarak alabilirsiniz.
ÜNİVERSİTE KAYIT İŞLEMLERİ İÇİN GEREKLİ BELGELER
KAZANDIĞINIZ ÜNİVERSİTE İÇİN BARINMA İMKANLARINA DİKKAT
Öğrencilerin tercih listelerinde yer alan illerin başında şüphesiz İstanbul geliyor. Çünkü İstanbul’da 50’nin üzerinde üniversite var. İstanbul’da herhangi bir devlet üniversitesinin kontenjanına girmek isteyen adaylar, istediği bölümü sınav sonuçlarına göre üst sıralarda yazmak zorunda.
Vakıf üniversitelerinde ise şansı yüksek olan adayların sayısı bir hayli fazla. Ancak maddi imkânı olmayanların İstanbul’da her hangi bir üniversiteyi kazanıp burs, yurt gibi konularda sonuç alamaması zamanla büyük sıkıntılara yol açabiliyor.
Emlak Global Yayın Yönetmeni Mehmet Canıtatlı bu konuda adayları şu şekilde uyarıyor:
-Önceliğiniz ailenizin bulunduğu şehirdeki üniversitenin imkânlarını araştırmak olmalı.
-Arzu ettiğiniz üniversite farklı bir şehirde ise sadece üniversiteyi araştırmak yetmez. İmkânınız varsa şehri mutlaka görün.
-Gideceğiniz şehirde en az iki yıl yaşayacağınızı unutmayın.
-Yurt ve diğer imkânları sınırlı olan şehirlerde barınma imkânlarını iyi araştırın.
-Sadece barınma değil yeme içme konusu da önemli. Şehrin öğrenciye dönük sosyal ve ekonomik yönlü yatırım ve imkânlarını araştırın.