Halk dilinde Sara olarak bilinen epilepsi hastalığı olan hastaların bir çoğu anne olmaktan korkuyor. Epilepsi nedeni ile tedavi gören anne adaylarının sağlıklı bir çocuk için dikkat etmesi gereken folikasit ve K vitamini…
Halk dilinde “Sara” olarak Halk dilinde Sara olarak bilinen epilepsi hastalığı olan hastaların bir çoğu anne olmaktan korkuyor. Epilepsi nedeni ile tedavi gören anne adaylarının sağlıklı bir çocuk için dikkat etmesi gereken folikasit ve K vitamini…
Halk dilinde “Sara” olarak bilinen epilepsi hastalığı nedeniyle tedavi gören hamilelerin, sağlıklı bir çocuk dünyaya getirebilmesi için gebelik sürecinde folikasit, doğumdan sonra da “K” vitamini almaları gerektiği bildirildi.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, epilepsinin genetiksel özellik taşıdığını ama bazı beyin rahatsızlıklarının da epilepsiyi ortaya çıkarabildiğini belirtti.
Sara hastası annenin çocuğunda da sıkıntılar olabileceğini dile getiren Bolayır, “Epilepsisi olan bir gebenin çocuğunda sağlık bozukluğu ihtimali normal gebelere oranla 2 kat fazla. Ayrıca kadın epilepsi ilacı kullanıyorsa bu durum 3 hatta 4 katına kadar çıkabiliyor” dedi.
“Doğumdan sonra K vitamini alınmalı”
Prof. Dr. Bolayır, özellikle klasik epilepsi ilaçlarının gebelik döneminde anne ve bebek açısından daha riskli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
“Klasik epilepsi ilaçlarının etkisi daha fazladır. Bu ilaçları kullanan hamilelerin çocuklarında omurga bozuklukları olabileceği için folikasit vitamini takviyesi kesinlikle şart. Basit bir ilaç gibi gözüküyor ancak hamile ve epilepsi ilacı kullanan annenin sağlıklı bir çocuk doğurabilmesi için folikasit alması çok önemli. Çünkü bu ilaç çocuğu koruyor. Doğumdan sonra bazı epilepsi ilaçları anne ve bebekte kanama bozukluklarına yol açabilir. Bu durumda da ‘K’ vitamini takviyesi önemlidir. Basit vitaminler gibi gözüküyor ama hayati önem taşıyor. Özellikle 16. ve 20. haftada detaylı fetal ultrasonografi rutinleri yapmalı ve çocukta herhangi sağlık sorunu ya da fizyolojik bozukluğu olup olmadığı kontrol edilmeli. Epilepsi hastası hamileler doktor kontrolüne, kendisinin ve bebeğinin sağlığı için iki kat daha fazla dikkat etmeli.”
Epilepsi hastası annenin sağlıksız bir doğum yapacağı düşüncesinin yanlış olduğunu da vurgulayan Bolayır, bu gebelerin hastane şartlarında rahatlıkla normal doğum yapabileceğini ve bebeğini rahatlıkla emzirebileceğini de sözlerine ekledi.