15 Temmuz darbe girişimi sonrası birçok bakanlığa yönelik derin operasyonlar başlatılarak Paralel yapıya mensup olduğu belirtilen Binlerce personel açığa alındı.
Şu ana Kadar 60 Bin’e yakın personelin açığa alınması ve Bu sayının 100 Bine yaklaşacağı h 15 Temmuz darbe girişimi sonrası birçok bakanlığa yönelik derin operasyonlar başlatılarak Paralel yapıya mensup olduğu belirtilen Binlerce personel açığa alındı.
Şu ana Kadar 60 Bin’e yakın personelin açığa alınması ve Bu sayının 100 Bine yaklaşacağı haberleri senelerdir atama bekleyen ve sözlü sınavlardan Haksız bir şekilde elenen Binlerce İİBF mezununu bir nebze de olsa umutlandırdı. Lakin Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın 24 TV’de katıldığı bir televizyon programında ” Boşalan Kadrolara Bakanlar Kurulu kararıyla açıktan atama yapma imkanı getirdik ” demesi bu umutlara yine tırpan vurdu.
Öncelikle Açıktan atama Nedir ? Merkezi Atama nedir bu kavramları iyice açıklayalım.
Açıktan Atama Ne Demektir ? : Bazı kurumların Kadro ihtiyaçlarını duyurduktan sonra yüksek puandan başlayarak sözlü, bazen yazılı, bazen de her ikisinin yapıldığı sınavlar ile atama şeklidir. Kurumlar genelde sözlü sınav yapmakta olup, torpil iddiaları ile şaibelerin ayyuka çıktığı atama şeklidir. ( Bu tür alımlarda Yüksek Puanlı aday atanmazken, Düşük puanlı aday atanabiliyor. Çünkü bu tür alımlarda asıl etken Mülakatlarda ( Sözlü Sınavda ) alınan puandır.
Merkezi Atama Ne Demektir ? : KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavı sonuçlarına göre: DPB Devlet Personel Başkanlığı’nca belirtilen kadrolara şartlara ait olan kişilerin aldıkları sınav puanlarına göre verdikleri tercihler sonucunda en yüksek puandan başlanarak alt puana doğru yapılan atama şeklidir. Kısaca özetlemek gerekirse Merkezi atamada, memur alımlarında torpil iddialarının en düşük yaşandığı atanma şeklidir. ( Mülakat Yoktur, Sözlü Yoktur )
İktisadi İdari Bilimleri Fakültesi mezunları Açıktan atamalar konusunda en çok mağdur olan kesim olarak göze çarpmaktadır. Zira eskiden Merkezi atama şekliyle İİBF’den alım yapan birçok kurum Merkezi Atama’dan çıkarak Açıktan Atama usulüyle personel almaya başlamıştır.
PTT, KYK, Gümrük bu örneklerden sadece birkaçıdır. örneğin Gümrük Memurluğuna 79 puanla yerleşen İİBF mezunu varken 84 puanı olup elenen birçok İİBF mezunu vardır. Bu Kurumlar Merkezi atama usuluyle alım yapsa ortada böyle bir haksızlık olmayacaktı.
İİBF mezunlarının Genel Talebi ise 2016 Yılında yapılacak olan alımların Merkezi Atama Usulüyle , Liyakat esaslarına uyularak yapılmasıdır. Senelerdir Atama bekleyen ve birçok Mülakat’tan yüksek puanlarla elenen Binlerce İİBF mezunu Devletine hizmet etmek için Merkezi atama’nın daha çok yaygınlaşmasını ve Açıktan Atama yoluyla alım yapan Kurumların Tekrardan Merkezi Atama usulüyle alım yapılmasını istemekte ve yetkililerden bu konuda çığlıklarına sessiz kalmamalarını rica etmekteler.
Umarız 2016 Yılı Kadro Dağılımının ve Alımların Adaletli bir şekilde yapıldığı bir yıl olur ve Umudu tükenmekte Olan Binlerce İİBF mezununa bir nebze olsun umut verir.
Serdar KAYAR