İşkur İşbaşı Eğitimi Başvurusu

İşkur İşbaşı Eğitimi Başvurusu
Yayınlama: 23.04.2015
Düzenleme: 09.03.2021 09:15
571
A+
A-

İŞKUR, İşbaşı Eğitim Programına katılanlara günlük 36,5 TL verecek…

İşsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirmek adına İşbaşı Eğitim Programları düzenleyen ve katılımcılara günlük 25 TL ödeyen İŞKUR, bundan böyle program kapsamında katılımcılara g İŞKUR, İşbaşı Eğitim Programına katılanlara günlük 36,5 TL verecek…

İşsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirmek adına İşbaşı Eğitim Programları düzenleyen ve katılımcılara günlük 25 TL ödeyen İŞKUR, bundan böyle program kapsamında katılımcılara günlük 36,5 TL verecek.

  İşbaşı eğitim alan işsize 2014 yılı için günlük 25 TL ödeniyordu. Ayrıca ödenen bu para dışında, işsiz adına iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödeniyor. Yani işbaşı eğitim programından yararlanmaktayken iş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına tutulan kişinin bu sigorta kolundan sağlanan yardımlardan yararlanması mümkün.

Bu kişilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri de İŞKUR tarafından yatırılıyordu. İŞKUR işbaşı eğitim programları dahilinde çalışan kişilere günlük 36,5 TL ödeyerek, 2014 yılında 740 lira olarak ödenen maaşları 949 lira olarak ödeyecek.

İşkur tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları ve diğer kurs, program, proje ve özel uygulamalar düzenlenmektedir.

Kimler Yararlanır

-Bütün işsizler ile birlikte ön lisans dahil bütün üniversite öğrencileri ile açık öğretimde okuyan bütün öğrenciler programa katılabilir. Ancak programın uygulandığı işyerinin sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları ile eşinin o işyerinde programa katılması mümkün değildir.

-İşbaşı eğitim programı sırasında işverence katılımcıya herhangi bir ödeme yapılmasına gerek yoktur.

-Herhangi bir maliyeti olmayan katılımcı maksimum 160 fiili gün işyerinde bir fiili çalışarak iş deneyimini artırır.

-İŞKUR, katılımcıya günlük 36,5 TL cep harçlığı verir ve iş kazası – meslek hastalığı sigorta primi ile genel sağlık sigortası prim giderlerini öder.

Eğitimin Amacı

-Kişi tecrübe kazanırken, işveren maliyeti olmayan işçi adayını tanıyarak ve işyerinde çalıştırarak istihdam edeceği kişiyi kendisi yetiştirmektedir.

İşbaşı Eğitim Programı Özellikleri:

Sigortalı hizmet listesinde en az 2 çalışanı olan Kuruma kayıtlı işverenler, dernekler, vakıflar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, meslek birlikleri, sendikalar, ticaret ve sanayi odaları, noterler vb. programdan yararlanabilir.

2 ila10 arasında çalışanı olan işyeri 1, 11 ve üzerinde çalışanı olan işverenler ise çalışan sayısının %10 kadar (kesirler üste yuvarlanarak) katılımcı ile programa başlayabilir.

Bu kapsamda işsizlerimizin ve özellikle her kademedeki yükseköğretim ve açık öğretim öğrencilerinin mesleki deneyim eksikliğini gidermek ve işverenlerimizin de istihdam etmeyi planladıkları kişileri iş başında tanımaları ve kendilerinin eğitmeleri için tasarlanan ve 2009 yılından itibaren yürütülen İşbaşı Eğitim Programı (İEP), Kurumumuzun aktif işgücü hizmetleri kapsamında en önem verdiği programlar arasında yer almaktadır.

İşbaşı eğitim programının öğrencilere sağladığı faydalar nelerdir?

İşbaşı eğitim programı ile öğrenciler eğitim aldıkları veya başka bir alanda mesleki deneyim ve beceri kazanıp aynı zamanda günde 36,5 TL ( aylık ortalama 950 TL ) elde etme şansına sahip olabiliyor. Üniversite öğrencilerinin zorunlu stajları da işbaşı eğitim programı kapsamında gerçekleştirilebildiği için iş arama sürecinde bu deneyimlerine de CV’lerinde yer verebiliyorlar.

Hangi öğrenciler İEP’e katılabiliyor?

Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve ikinci öğretim öğrencileri ile açık öğretim ilkokulu, ortaokulu ve lisesi ile açık öğretim fakültesi öğrencileri programdan faydalanabiliyor.

Öğrenciler hangi işyerlerinde programa katılabiliyor?

En az 2 sigortalı çalışana sahip olan işyerlerinde düzenlenebilen program kapsamında işverenlerin 2 ile 10 arasında çalışanı varsa 1, 11 ve üzerinde çalışanı varsa çalışan sayısının 1/10’u kadar katılımcı alabilme hakkı bulunuyor.

Öğrenciler programa katılacakları işyerini nasıl belirleyebiliyor? 

Öğrenciler programa katılacakları işyerini kendi bulabilecekleri gibi İŞKUR’a da başvurup programdan yararlanmak isteyen bir işverene bağlı işyerinde İEP’e katılım sağlayabiliyor. İŞKUR tarafından hazırlanan sözleşmenin imzalanması ve tarafların programdan yararlanma şartlarının uygun olup olmadığı hususunda yapılacak genel değerlendirme sonucu İŞKUR tarafından verilen onay ile program başlayabiliyor.

İEP’e katılmanın diğer şartları nelerdir?

Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

15 yaşını tamamlamış olmak,

İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak,

Programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programın yapılacağı işyerinin çalışanı olmamak,

İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak, danışmanın uygun görüşünü almak

önçelikle işkur.gov.tr den kayıt olun Sonrada Aşağıdaki linkten kursa kayıt yapabilirsiniz

Kayıt Olmak İçin Tıklayın

İşbaşı eğitim Kursları81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvurulabilir.

Fettah ÇİFTÇİ

[email protected]

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Ayten Atalay dedi ki:

    Eğitim aldığım sırada boşandım.. Maaşım kesilir mi