Kadroya Geçen Sürekli İşçi, Bedelli Askerlik İçin Kıdem Tazminatını Alabilir mi? 

Kadroya Geçen Sürekli İşçi, Bedelli Askerlik İçin Kıdem Tazminatını Alabilir mi? 
Yayınlama: 21.07.2018
Düzenleme: 05.03.2021 22:50
1.039
A+
A-

Kamu işçisi, bedelli askerlik düzenlemesinden yararlanabilir mi? Bedelli için kıdem tazminatı alabilmesi hangi şartlarda mümkündür? Askeri gidecek kamu işçisine ne kadar kıdem tazminatı ödenir?

Seçim öncesinde konuşulmaya başlanan bedelli askerlik, gündemdeki yerini koruyor. Yapılan açıklamalardan bedelli askerliğin kısa sürede yasalaşacağı görülüyor. Çok sayıda okurumuz da, birikmiş kıdem tazminatlarını alarak bu parayı bedelli askerliğe yatırmalarının ve böylece askerlik görevini ifa etmelerinin mümkün olup olmadığını sormaktadır.

Kıdem tazminatını düzenleyen 1475 Sayılı İş Kanunu’nda, “Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla” işten ayrılanların kıdem tazminatlarını alabileceği hükme bağlanmıştır. Konuya bedelli askerlik açısından bakacak olursak, kıdem tazminatını talep eden işçinin kanunun kapmasına girebilmesi için muvazzaf askerlik hizmeti yapması gerekir. Yani askerlik görevine, bir yada birkaç gün de olsa fiilen gitmesi gerekir.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Bu nedenle bedelli askerlik durumunda kıdem tazminatı alınıp alınamayacağı, bedelli askerlik düzenlemesinin ne şekilde yapılacağına bağlıdır. Eğer bedelli düzenlemesi, konuşulduğu şekilde 25 veya 28 gün fiilen askerlik yapılması ve kalan süre için para ödenmesi şeklinde olursa, işçi kıdem tazminatını alabilir. Ancak bedelli düzenlemesi, önceki örneklerde olduğu gibi hiç askeri gidilmeden, bedelli ücretinin bankaya yatırılarak terhis belgesinin alınması şeklinde olursa, bu durumda işçiye askerlik gerekçesiyle kıdem tazminatı ödenmez.

Çünkü ortada, kanunda öngörülen  ‘muvazzaf askerlik’ sözkonusu olmayacaktır. Sonuç itibariyle, bedelli düzenlemesi konuşulduğu şekilde yasalaşırsa işçiler için büyük bir fırsat doğacaktır. Birikmiş kıdem tazminatını bedelliye yatıran işçi, askerlik görevini bu şekilde ifa ederek işine devam edebilecektir. Bu fırsat özellikle evli ve çocuk sahibi olup, ailesini askerlik nedeniyle yalnız bırakmak istemeyenler için önemli olacaktır. Öte yandan işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için, çalışma süresinin en az 1 yıl olması gerekir. Bir yıldan daha kısa süreli çalışanlara kıdem tazminatı ödenmez. Kıdem tazminatı, her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödenir.

1 yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilir. Kıdem tazminatı hesaplamasında, işçinin maaşının yanı sıra kendisine düzenli olarak ödenen yol parası ve yemek parası gibi ödemeler de dikkate alınarak yapılır. Öte yandan işçiye ödenecek kıdem tazminatı tutarı, kanuna göre belirlenen kıdem tazminatı tavanını geçemez. Bu tutar, 2018 için 5.434 TL’dir.

kamuişçileri

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. yanlız kurt dedi ki:

    şimdi ben sürekli işçi kadrosunda çalışıyorum bedelli için askere gidecem onun için 21 gün iş yerinde bulunmayacağım 5 yıldan beri çalışıyorum aynı kurumda şimdi ben kıdem tazminatı alabılecek mıyım ?