Kanser Taramalarında Hedef Sıfır Hata

Kanser Taramalarında Hedef Sıfır Hata
Yayınlama: 16.09.2015
Düzenleme: 05.03.2021 22:27
361
A+
A-

Kanser hastalığı dünya genelinde her yıl binlerce insanın hayatlarından olmasına yol açıyor. Özellikle kadınların çok korktuğu kanser türlerinden biri olan Meme kanseri için sağlık bakanlığı çalışma başlattı. Sağlık Bakanlığının kuracağı “Ulusal Mamografi Kanser hastalığı dünya genelinde her yıl binlerce insanın hayatlarından olmasına yol açıyor. Özellikle kadınların çok korktuğu kanser türlerinden biri olan Meme kanseri için sağlık bakanlığı çalışma başlattı. Sağlık Bakanlığının kuracağı “Ulusal Mamografi Okuma Merkezi” ile taramaların daha hızlı ve güvenilir yapılması amaçlanıyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, “Ulusal Mamografi Okuma Merkezi” kurularakmeme kanseri taramalarının daha hızlı ve güvenilir hale getirilmesinin amaçlandığını bildirdi.

Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanseri taraması yürütülen mamografi programlarının 40 yaş üstü kadınlar için tüm Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olduğunu anımsattı.

Rahim ağzı kanseri taramasının ise 30 yaş üstü tüm kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA ve smear testleriyle yapıldığını belirten Gültekin, “Son iki yılda özellikle KETEM’lerde kanser taraması yapılan kişi sayısında çok ciddi artışlar oldu. Ortalama kanser taramalarına katılan kadınlarımızın sayısı, özellikle birinci basamakta 5 misline yükseldi” dedi.

Yılda 5 milyondan fazla kişinin kanser taramasından geçirildiğini, bu alandaki çalışmaların sürdüğünü ifade eden Gültekin, 14 Eylül’de yapılan ihaleyle 46 yeni KETEM, 10 mobil KETEM ve Ankara’da Ulusal Mamografi Okuma Merkezi kurulması için düğmeye basıldığını bildirdi.

Doç. Dr. Gültekin, şu bilgileri aktardı:

“Okuma merkezinde gelecek yıl mart ayında işlemler yapılmaya başlanacak. Tüm bu işlemler, meme kanserinde kadınlarımıza daha çabuk ulaşmamızı, daha hızlı ve güvenilir tarama yapılmasını sağlayacak. 81 ilde yapılacak taramalar artık dijital ortamda Ankara’ya aktarılacak. Her kadının mamografi filmi en az iki radyolog tarafından değerlendirilip Avrupa Birliği kalite kriterleri doğrultusunda raporlanacak. Mamografi merkezine, mobil ve sabit tarama merkezlerinden gelen veriler aktarılacak. Bu şekilde insan kaynaklı hataların önüne geçilecek. Tüm radyologlar Türkiye Radyoloji Derneği tarafından özel eğitimden geçirilecek. Hastalar mamografi sonuçlarını internet üzerinde takip edebilecek. Film sonuçlarında kitle çıkan hastaların sonuç ve basılı filmlerini kargoyla ilgili aile hekimine göndereceğiz.”

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.