Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı işsizlere;
Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olması,
Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması,
Hizmet akd Kendi istek ve kusuru dışında işini kaybeden sigortalı işsizlere;
halinde işsizlik ödeneği ödenmektedir.
Kesintisiz son 120 Gün şartı
İşsizlik maaşı şartlarından ilki işin sona erdiği tarihten geriye doğru sayılarak kesintisiz 120 gün çalışmış olmaktır. Bu son 120 gün içinde farklı iş yerlerinde çalışmak önemli değildir. Dikkat etmeniz gereken 120 günlük süre içinde bir işyerinden diğer işyerine geçerken priminizin aynı gün veya bir sonraki gün başlatılmış olmasıdır. Örneğin bir iş yerinden Nisan 15’te çıkarıldıysanız işsizlik maaşı alabilmek için Nisan 15 veya 16 da yeni işinize girişiniz olmalıdır. Yane Nisan ayında 30 günlük priminiz yatmış olmalıdır.
Bunun bazı istisnaları vardır bunlardan bazıları; Raporlu olmak, ücretsiz izne ayrılmak gibi…
Son 3 Yıl da en az 600 gün pirim ödenmiş olması şartı;
İşsizlik maaşı alma şartından diğeri ise son 3 yıl içerisinde toplamda en az 600 gün pirimizin yatmış olmasıdır.
Örneğin; İşsizlik sigortası alabilmek için 15 Nisan 2015’te işten ayrıldıysanız, geriye doğru 15 Nisan 2012 tarihine kadar ki süreç içinde toplamda en az 600 gün priminizin yatmış olması gerekmektedir.
İşsizlik maaşı şartları’ ndan olan son 3 yıldaki pirim gün sayınız alacağınız maaşın süresini belirler.
Kaç Ay işsizlik maaşı alabilirsiniz;
30 Gün içinde işsizlik sigortasına başvurma şartı
Hizmet akdinizin sonlandırılmasından itibaren yani işten ayrıldığınız günden itibarenki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine veya internet üzerinden iskur.gov.tr adresine girerek başvurunuzu yapmalısınız. (internet üzerinden başvuru yapacaksanız ilk olarak İş arayan kaydı yapmalısınız)
30 gün geçmesi durumunda ne olur ?
30 günü geçirmeniz durumunda başvuru yapamazsınız diye bir şey yoktur. Başvuru yapabilirsiniz ama toplam kazandığınız işsizlik maaşı süresinde hak kaybına uğrarsınız.
Örnekle açıklayalım; Bir aksilik oldu ve işten ayrıldıktan 40 gün sonra başvuru yapmak aklınıza geldi. Bu durumda 10 gün geçirmiş oluyorsunuz. Başvuru yapmanızda herhangi bir problem yoktur. Aynı şekilde internetten veya En yakın İş Kurumu biriminden başvurunuzu yapınız. Başvurunuz sonucunda eğer işsizlik maaşı almaya hak kazanmışsanız 10 gün daha az maaş alırsınız. 6 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanmışsanız 10 gün geç başvurduğunuz için 5 ay 20 gün işsizlik maaşı almaya hak kazanırsınız.(size ödenen para günlük olarak hesaplanır)
Ne kadar işsizlik maaşı alırım?
İşsizlik ödeneği miktarı işten ayrılmadan önceki son dört aylık prime esas kazanç dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancın %40’ı dır. Hesaplanan bu miktar aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez. 2015 yılının I. Dönemi için bu tutarlar 476,95 TL ile 953,90 TL arasında değişmektedir.
Bu durumda asgari ücretle çalışıyorsanız yaklaşık 476,95 TL işsizlik maaşı alırsınız.
İşsizlik maaşı hesaplama
Bir örnekle işsizlik maaşı hesaplayalım; Yine 30 Nisan 2015 tarihinde işten ayrıldığınızı düşünelim.
– Nisan ayındaki 30 günlük priminizin 2000 TL
– Mart ayındaki 30 günlük priminizin 2000 TL
– Şubat ayındaki 30 günlük priminizin 2000 TL
– Ocak ayındaki 30 günlük priminizin 2000 TL işveren tarafından yatırılmış olduğunu varsayalım.
İşsizlik maaşımızı hesaplarken Son 4 ayın ortalaması olan 2000 lira’nın %40′ ını hesaplamamız gerekir. 2000 liranın %40’ı işsizlik maaşınızı verir bunun da 800 TL yaptığını görürüz. Dikkat bu miktar asgari ücret brütünün %80’ini geçemez.
Bunların dışında merak ettiğiniz sorular olursa aşağıdaki yorum bölümünden sorabilirsiniz…