Kıtlık Kanunu ve Ekonomi İlmi

Kıtlık Kanunu ve Ekonomi İlmi
Yayınlama: 09.08.2015
Düzenleme: 05.03.2021 22:16
4.137
A+
A-

İhtiyaçlar sonsuzdur fakat kaynaklar sınırlıdır. Buna “kıtlık kanunu” denir. Bedeli ödenerek sahip olunan mal kıttır ve bu mallara “ekonomik mallar” denir. Bunların değeri fiyatı ile ölçülür. Mübadeleye konu olmayan, fiyatı bulunmayan mallara “serbest mal İhtiyaçlar sonsuzdur fakat kaynaklar sınırlıdır. Buna “kıtlık kanunu” denir. Bedeli ödenerek sahip olunan mal kıttır ve bu mallara “ekonomik mallar” denir. Bunların değeri fiyatı ile ölçülür. Mübadeleye konu olmayan, fiyatı bulunmayan mallara “serbest mal” denir. Ekonomi sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçları karşılamak üzere tatmin seviyesini en yükseğe çıkarmanın yollarını arar.
3-ALTERNATİF MALİYET
Kıt kaynakların kullanılmasında alınan her kararda seçilen alternatifin maliyeti, seçiminden vazgeçilen alternatiftir, buna “fırsat maliyeti” denir. Tüketici için fırsat maliyeti söz konusudur çünkü belli bir bütçeye sahiptir.
Üretim alternatifleri tank Otomobil
A 0 50
B 1 47
C 2 42
D 3 31
E 4 20
F 5 0
-Üretim olanakları eğrisi: Üretimine karar verilen bir malın fırsat maliyeti o malın üretimine katılan üretim faktörleriyle üretilmesi mümkün olduğu halde üretilmemiş mal ve hizmetlerdir. Fırsat maliyeti üretim olanakları eğrisiyle daha kolay anlaşılır. A alternatifinde 0 tank üretilmesi durumunda 50 otomobil üretilmektedir. Diğerleri aynı şekilde. Bu noktaları diyagram üzerinde gösterip birleştirirsek toplumdaki mevcut üretim faktörleriyle üretilmesi olası mal ve hizmet bileşimlerinin üst sınırını gösteren “üretim olanakları eğrisi”(transformasyon eğrisi,üretim sınırını) elde ederiz. 1 tankın fırsat maliyeti o tankın üretilmesi için üretiminden vazgeçilen otomobil miktarıdır. Devletin aldığı kararlarda sosyal fırsat maliyeti vardır.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.