2020 yılı için her bölümde başvuru yapılan kurumları derledik…
Atanamayan Adayların Kariyermemur.com’a yöneltiği Sorulara cevap bulmaya çalıştık.
İşte o sorulardan birkaçı
Selamun aleyküm hocam. Arkadaşlarımızla merak ettiğimiz bir soru var.
Üniversitesi son sınıf öğrencisiyiz DTCF Coğrafya bölümü. Bu sene kpss’ye gireceğiz inşallah. Bizim bölümümüzle alakalı maalesef bir iş yok kpss’de 4001’den sadece tercih yapabiliyoruz yanılmıyorsak o da oldukça yüksek puan istiyor. Birde bazı kurumlar kendi sınavlarını açıyor. Bu konu hakkında fazla bilgimiz yok. Bizi bilgilendirirseniz seviniriz.
Çoğu kurum kpss b den sınav açsa bile iibf mezunlarını istiyor bildiğimiz kadarıyla. Bizim bölümümüzle alakalı ya da kpss b den her bölümde20n başvuru kabul eden kurumlar var mı? Sayısı çok mu, bunlar hangileri mesela bunları öğrenmek istiyoruz. Yardımcı olursanız çok seviniriz.
4001 NEDİR?
4001-Herhangi bir lisans programından mezun olmak demektir.Yanı 4 yıllık üniversite mezunu herkes bölüm ayrımı olmaksızın tüm lisans mezunları tercih edebilmektedir. Kadro şartı olarak 4001 yazan kadroları tercih edebilir fakat bunun yanında başka şartlar istiyorsa onları da taşıması gerekir. Bu kod özellikle bölümünden alım olmayan veya az alım olan adaylar için umut kaynağı olmaktadır ve 4001 kodu olan kontenjanlar genel olarak yüksek puanlarla kapatmaktadır.
Hangi Unvanlar 4001 İçindedir?
Memur, Bilgisayar İşletmeni, VHKİ – Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Ambar Memuru, Satın alma Memuru, Santral Memuru,Yurt Yönetim Memuru, Veznedar, Tahsildar, Bilet Kontrol Memuru, Enformasyon Memuru Ayrıca Sertifikayla beraber muhasebe sekreter gibi…
Hangi Kurumlar Alım Yapar?
Bakanlıklar, Üniversiteler, Belediyeler, Yurtkur, İl Özel İdaresi, İl afet Devlet Opera, Milli Piyango, İski, Türk Tarih Kurumu vs…
4001 İçin Hangi Puan Türü Kullanılır?
Tüm lisans mezunların tercih edebildiği 4001 kadroları için P3 puanı kullanılır P3 puanı olan her aday tercih yapabilmektedir.
Lisans Mezunların Açıktan Alımlarda KPSS B Puanı İle Başvuru Yapacağı Kurumlar Nelerdir?
B grubu kadrolara genel olarak sadece KPSS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme, bilahare de atama yapılmaktadır ve bunlar için sözlü sınav yapılmamaktadır. Merkezi yerleştirmeleri ÖSYM yılda 2 kez yapmaktadır. Ancak son dönemde kanunlarla yapılan düzenlemelerle, bazı kadrolara KPSS sınav sonucuna ek olarak yapılacak olan sözlü sınavdan başarılı olma şartı getirilmiştir.
Bu kurumlar açtıkları sınavlarla aynı zamanda Önlisans ve Lise mezunları da almaktadır. Genellikle Sözlü Sınav ile alım olur.Bu kurumları şu şekilde sıralayabiliriz.
a- Emniyet Genel Müdürlüğü
Emniyet Teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışında Görevli Kadrolu ve Sözleşmeli Personel Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde bu genel müdürlüğe alınacak memur,polis,Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni, Mühendis, Psikolog, Teknisyen vb. kadrolar için KPSS B grubu kadrolar için yapılan sınav esas alınarak sözlü sınavla eleman alınmaktadır.
b- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı
Bu bakanlığa alınacak memur, VHKİ, Gümrük Muhafaza Memuru, Mütercim, gibi kadrolara KPSS B grubu sınavların yanında ayrıca, sözlü sınav da yapılmaktadır.
c- Adalet Bakanlığı
Bu bakanlıkta görev yapacak Zabıt Katibi, Cezaevi Katibi, Tebligat Memuru ve İnfaz Koruma Memuru kadrolarına KPSS sınavının yanında ayrıca sözlü sınavla atama yapılmaktadır.
ç- Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları
Bu kurumlara yapılacak sivil memur atamalarında da aynı şekilde sözlü sınav yapılmaktadır.
d- Avrupa Birliği Bakanlığı
Bu bakanlığın mütercim kadrolarına yapılacak atamalarda da sözlü sınav yapılmaktadır.
e- Yargıtay
Yargıtay Başkanlığı’nın memur, katip, mübaşir ve hizmetli kadrolarına yapılacak atamalarda da sözlü sınav yapılmaktadır.
f- Orman Genel Müdürlüğü
Bu genel müdürlüğün, orman muhafaza memuru kadrolarına, ilgili mevzuatında sınav, başvuru, komisyon teşekkülü ve sınava ilişkin diğer hususlarda düzenleme yapılmak kaydıyla, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak açıktan atama yapılacak kadro sayısının dört katına kadar belirlenecek adaylar arasından yapılacak uygulama sınavı başarı sırasına göre atama yapılmaktadır.
Ayrıca, bu genel müdürlüğün mühendis kadrolarına da sözlü sınavla atama yapılabilmektedir.
g- DSİ Genel Müdürlüğü
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü mühendis kadrolarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro sayısının üç katına kadar belirlenecek adaylar arasından, yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavdaki başarı sırasına göre ilgili genel müdürlüklerce atama yapılmaktadır.
ğ- Kamu kurumlarının hukuk müşaviri kadroları ile avukat kadro ve pozisyonları
Kamu kurum ve kuruluşları, özel mevzuatlarında sınav, başvuru, komisyon teşkili ve sınava ilişkin diğer hususlarda düzenleme yapmak kaydıyla, hazine avukatı ve hukuk müşaviri kadroları ile avukat kadro ve pozisyonlarına, KPSS (B) grubu puan sırası dikkate alınarak, açıktan atama yapılacak kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar belirlenecek adaylar için yapacakları yazılı ve/veya sözlü sınavlardaki başarı sırasına göre atama yapabilmektedir.
h- Karayolları Genel Müdürlüğü
Bu genel müdürlüğün Teknik Hizmetler Sınıfı’na ait kadrolarına Kamu Personel Seçme Sınavı (B) grubu puan sırasına göre ilk defa açıktan atanacak personel, alım yapılacak her bir unvan için boş kadro sayısının üç katına kadar çağrılacak adaylar arasından genel müdürlükçe yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atama yapılabilmektedir.
3- İşçi alımları
İşçi kadrolarına, ilan edilen kadrolara başvuranlar arasında en yüksek KPSS puanına sahip 3 katı adaya sözlü sınav yapılarak, atama yapılmaktadır.
4- Sözleşmeli personel alımları
Genel olarak KPSS puan sırası esas alınarak alım yapılmaktadır. Sözlü sınav uygulanmamaktadır. Ancak, Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişikin Esaslara ekli 1 sayılı cetveldeki kadrolara KPSS olmaksızın, II sayılı cetveldeki kadrolara uygulamalı sınavla, III sayılı cetveldeki kadrolara ise yazılıya ek olarak sözlü sınavla alım yapılmaktadır.
Merhaba ben Resim Öğretmeniyim ve yani örneğin atanamadım, Lisans programının herhangi bir bölümünden yani p3 puan türünden yerleşebileceğim bir kamu kurumu var mı yardımcı olrusanız sevinirim.
KYK yurtlarında memur olabilirsiniz. Hatta resim mezunları için ayrı kontenjan var
Merhaba. Ben psikoloji okuyorum. P3 puan türü ile işkur, SGK, valilik gibi kurumlara memur olarak atanabilir miyim?