ÖSYM, 2020 yılına ait KPSS B (Genel Yetenek, Genel Kültür) testlerin ortalama netlerini açıklandı
ÖSYM, 2020 yılına ait KPSS B (GK/GY) testlerin ortalama netlerini açıklandı.
2020 yılı KPSS lisans genel yetenek-genel kültür testlerine giren tüm adaylar ile genel yetenek- genel kültür testleri ve alan bilgisi testine giren ortak adaylar için genel yetenek-genel kültür testlerinin test istatistikleri açıklandı.
İşte 2020 KPSS testlerin ortalama netleri
Alan Bilgisi adayları tarafından Genel Yetenek Testi sorularına verilen doğru cevap sayısı ortalaması 23,31 ve Genel Kültür Testi sorularına verilen doğru cevap sayısı ortalaması 26,22 olarak tespit edilmiştir.
Doğru cevap sayıları ile toplam soru sayısı birlikte değerlendirildiğinde her iki test için de doğru cevap sayısı ortalamaları, testlerde yer alan toplam soru sayısının yarısından daha düşüktür.
Genel Yetenek Testinin Sözel Bölüm alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 15,49 iken Sayısal Bölüm alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması 7,82’dir.
Sözel Bölüm alt testindeki doğru cevap sayısı ortalamasının bu alt testte yer alan toplam soru sayısının yarısının (15) kısmen üzerinde olduğu görülmektedir.
Sayısal Bölüm alt testindeki doğru cevap sayısı ortalaması ise bu alt testte yer alan toplam soru sayısının yarısının (15) altındadır. Genel Kültür Testinde doğru cevaplanma oranları (%); Tarih alt testinde 39,33,Türkiye Coğrafyası alt testinde 47,40, Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testinde 61,44 ve Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konu testinde 25,52 olarak hesaplanmıştır.
Türkiye Coğrafyası ve Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testlerinde doğru cevap sayısı ortalamaları, bu alt testlerde yer alan toplam soru sayılarının yarısına yakın ve az da olsa üzerindedir.
Tarih alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması testte yer alan toplam soru sayısının yarısının altında kalmıştır. Ayrıca Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testinde doğru cevap sayısı ortalaması testte yer alan toplam soru sayısının yarısının oldukça altında kalmıştır.
Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin doğru cevap sayısı ortalamaları ve standart sapma değerleri beraber yorumlandığında adayların Genel Kültür Testindeki doğru cevap sayılarının, Genel Yetenek Testindeki doğru cevap sayılarına göre daha fazla farklılaştığı (değişkenlik gösterdiği) belirlenmiştir.
Testlerin ham puan ortalamaları incelendiğinde Genel Yetenek Testi ham puan ortalamasının (19,65) Genel Kültür Testi ham puan ortalamasından (21,05) biraz daha yüksek olduğu görülmektedir. Genel Yetenek Testinin Sözel Bölüm ve Sayısal Bölüm alt testlerinin doğru cevap sayısı ortalamaları ve standart sapma değerleri beraber yorumlandığında adayların Sayısal Bölüm alt testindeki doğru cevap sayılarının, Sözel Bölüm alt testindeki doğru cevap sayılarına göre daha fazla farklılaştığı (değişkenlik gösterdiği) belirlenmiştir.
Alt testlerin ham puan ortalamaları incelendiğinde Sözel Bölüm alt testinin ham puan ortalamasının (12,8) Sayısal Bölüm alt testinin ham puan ortalamasından (6,86) oldukça yüksek olduğu görülmektedir.
Genel Kültür Testinin tüm alt testleri için doğru cevap sayısı ortalamaları ve standart sapma değerleri beraber yorumlandığında her bir alt testteki doğru cevap sayılarının birbirinden farklılaştığı (değişkenlik gösterdiği) ifade edilebilir. Bu değişkenliğin en yüksek olduğu alt test, Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testi iken en az olduğu alt test Türkiye Coğrafyası alt testidir.
Alt testlerin ham puan ortalamaları incelendiğinde ortalamaların; Tarih alt testi için 8,17; Türkiye Coğrafyası alt testi için 6,97; Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testi için 4,95; Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testi için 0,96 olarak hesaplandıkları görülmektedir. Genel Yetenek Testinin ortalama güçlük düzeyi 0,39 ve Genel Kültür Testinin ortalama güçlük düzeyi 0,44 olarak hesaplanmıştır.
Ortalama güçlük düzeyi; Genel Yetenek Testinin Sözel Bölüm alt testi için 0,52 iken Sayısal Bölüm alt testi için 0,26’dır. Bu değerlere göre Sözel Bölümde yer alan soruların güçlük düzeylerinin orta düzeyde olduğu, Sayısal Bölümde yer alan soruların güçlük düzeylerinin ise zor olduğu söylenebilir.
Bu bulgu sınava giren adaylara Sayısal Bölüm sorularının Sözel Bölüm sorularına göre daha zor geldiğini göstermektedir.
Genel Kültür Testinin Tarih alt testi için ortalama güçlük düzeyi 0,39; Türkiye Coğrafyası alt testi için ortalama güçlük düzeyi 0,47; Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testi için ortalama güçlük düzeyi 2020 KPSS Lisans Alan Bilgisi Sınavları Değerlendirme Raporu 0,61; Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testi için ortalama güçlük düzeyi 0,26 olarak hesaplanmıştır.
Genel Kültür Testinde yer alan alt testlerden, Tarih ve Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testlerinde yer alan soruların güçlük düzeylerinin zor, Türkiye Coğrafyası alt testinde yer alan soruların güçlük düzeylerinin orta düzeyde ve Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testinde yer alan soruların güçlük düzeylerinin kolay olduğu söylenebilir.
Bu bulgu; sınava giren adaylara, Tarih ve Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testlerindeki soruların, Türkiye Coğrafyası ve Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testlerindeki sorulara göre daha zor geldiğini göstermektedir. Genel Yetenek Testinin ortalama ayırt edicilik düzeyi 0,34 ve Genel Kültür Testinin ortalama ayırt edicilik düzeyi 0,38 olarak hesaplanmıştır.
Bu değerler, her iki testin de ortalama ayırt edicilik düzeylerinin kabul edilebilir olduğunu ve bu testlerin geçerli ölçme yaptığını göstermektedir. Ortalama ayırt edicilik düzeyi, Genel Yetenek Testinin Sözel Bölüm alt testi için 0,32 ve Sayısal Bölüm alt testi için 0,48’dir.
Bu değerlere göre Sayısal Bölüm sorularının Sözel Bölüm sorularına göre genel olarak daha ayırt edici olduğu söylenebilir.
Genel Kültür Testinin alt testleri için ortalama ayırt edicilik düzeyi, Tarih alt testi için 0,43; Türkiye Coğrafyası alt testi için 0,44; Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testi için 0,53; Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testi için 0,51 olarak hesaplanmıştır.
Elde edilen bu verilere göre tüm alt testlerdeki soruların ayırt edicilik değerlerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu söylenebilir.
Genel Kültür Testini oluşturan alt testlerin soru sayıları birbirinden farklı olmakla birlikte ortalama güçlük düzeylerine göre karşılaştırıldığında, Temel Yurttaşlık Bilgisi ve Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testlerinin ortalama ayırt ediciliklerinin diğer alt testlere göre görece daha yüksek olduğu ifade edilebilir.
Testlerdeki en yüksek doğru sayısına sahip aday sayısı testlere göre değişkenlik göstermektedir. 2020 KPSS Lisans Genel Yetenek Testinde 60 sorunun tamamını doğru cevaplayan aday bulunmazken 3 aday 58 soruyu doğru cevaplayarak en yüksek doğru sayısına ulaşmıştır. Sözel Bölüm alt testinde 4 aday ve Sayısal Bölüm alt testinde 13 aday soruların tamamını doğru cevaplamıştır.
2020 KPSS Lisans Genel Kültür Testinde 60 sorunun tamamını doğru cevaplayan aday bulunmazken 10 aday 58 soruyu doğru cevaplayarak en yüksek doğru sayısına ulaşmıştır.
Tarih alt testinde 15 aday, Türkiye Coğrafyası alt testinde 160 aday, Temel Yurttaşlık Bilgisi alt testinde 7.674 aday ve Türkiye ve Dünya ile İlgili Genel, Kültürel ve Güncel Sosyoekonomik Konular alt testinde 287 aday ilgili alt testteki soruların tamamını doğru cevaplamıştır.
Güvenirlik analizinde, Genel Yetenek Testine ait puanlardan elde edilen iç tutarlık katsayısı 0,87 ve Genel Kültür Testine ait puanlardan elde edilen iç tutarlık katsayısı 0,90 olarak hesaplanmıştır.
Bu değerler, her iki testten elde edilen puanların yüksek derecede güvenilir olduğunu ve her iki testin iç tutarlığının yüksek olduğunu göstermektedir.