Kendi branşlarındaki atamaların hiç olmaması ya da sınırlı olması sebebiyle asıl mesleği olan öğretmenlik dışına çıkarak başka memur kadrolarına atanan memur öğretmenlerin mağduriyeti 2012 yılından beri devam etmektedir.
Kendi branşlarındaki atamaların hiç olmaması ya da sınırlı olması sebebiyle asıl mesleği olan öğretmenlik dışına çıkarak başka memur kadrolarına atanan memur öğretmenlerin mağduriyeti 2012 yılından beri devam etmektedir.
2012 yılında yapılan değişiklikle kurum içi ve kurumlar arası atama kaldırılmış, kamu görevi hizmetinde çalışan memurlara tekrar KPSS’ ye girerek puan üstünlüğüne göre atanma şartı getirilmiştir. Kamu hizmeti yapan memurların en üst öğrenim düzeyine göre çalıştırılmaları da birçok mahkeme kararıyla sabit kılınmıştır. Bu kararlara uyularak 2012 yılına kadar kamu hizmeti yapan memurlar, memuriyet süreleri de göz önüne alınarak öğretmenlik kadrolarına atanabiliyordu.
Memur öğretmenler, zamanında KPSS’ye girerek yüksek puanlarla devlet memuru olmuştur. Zaten KPSS sonucuyla memuriyete giren öğretmenlere “tekrardan KPSS’ye girerek öğretmenliğe atan demek” çok da hukuki durmuyor. Mevcut uygulamada memur öğretmenlerin normal öğretmenlik mezunları gibi en az 2 oturuma girerek öğretmenliğe atanmaları gerekmektedir.
Memur öğretmenlerin sınavsız belli kriterlerle tekrar öğretmenliğe atanmaları hem devlete ek bir bütçe gerektirmeyecek hem de asıl mesleği öğretmenlik olan birçok memuru da şevkle çalışmaya itecektir. Zira öğretmenliğin değerini de en çok bilenlerden birisi de yıllardır öğretmenliğe geçme hayali kuran memur öğretmenlerdir. Öğretmenliğin gerektirmiş olduğu saygı ve sorumluluğu, memuriyetin getirdiği saygı ve sorumluluk bilinciyle birleştiren ve daha da geliştirip pekiştiren memur öğretmenler, elde ettikleri bu birikimleri en iyi şekilde öğrencilerine aktaracaklardır. Bundan da kimsenin şüphe duymaması gerekir.
Bugün birçok memur öğretmen, mesleğiyle alakasız bölümlerde çalışmakta ve en faydalı olabileceği mesleği icra edememektedir. Zaten memur öğretmenlerin isteği de kamudaki tüm memur öğretmenlerin öğretmenliğe geçirilmesi değildir. Hizmet yılı, mezuniyet tarihi gibi kriterler göz önüne alınarak ve önceden verilen yüzde 3 kontenjanla öğretmenliğe geçiş işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Bu kontenjanlar zorunluluk arz eden durumlarda yüzde 2 civarlarına da çekilebilir ve mağduriyet yavaş yavaş da olsa yıllara bölünerek giderilebilir.
Yakın zamanda çıkacak öğretmenlik atama kılavuzunda bu mağduriyetin kalkmasını umut eder, tüm memur öğretmenlere bu haklı davalarında başarılar dilerim…
Cüneyt TÜRKOĞLU
cuneytturkoglu@kariyermemur.com