Ülkemizde memurlar ve işçiler arasında hem mali hem sosyal hem de emeklilik açısından önemli farlılıklar bulunmaktadır. Bunları maddeler halinde sıralamaya çalışacağız.
ekteydi.
5- Ölüm yardımında memurlar daha avantajlı
657 sayılı Kanunun Ölüm
ekteydi.
5- Ölüm yardımında memurlar daha avantajlı
657 sayılı Kanunun Ölüm yardımı ödeneğini düzenleyen 208 inci maddesinde; “Devlet memurlarından; memur olmayan eşi ile [ikiden fazla dahi olsa] aile yardımı ödeneğine müstahak çocuğu ölenlere en yüksek Devlet memuru aylığı (ek gösterge dahil) tutarında, memurun ölümü halinde sağlığında bildiri ile gösterdiği kimseye, eğer bildiri vermemiş ise eşine ve çocuklarına, bunlar yoksa ana ve babasına, bunlar da yoksa kardeşlerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) iki katı tutarında ölüm yardımı ödeneği verilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm gereğince ölen devlet memuruna 9500 * 0,088817 = 843,7615 * 2 = 1.687,52 TL tutarında ölüm yardımı ödenecektir. Ayrıca, 5510 sayılı Kanunun 37 nci maddesi gereğince gerekli şartlar yerine getirilmişse yukarıda belirtilen 1.687,52 TL’nin yanında ayrıca SGK tarafından 2016 yılı için belirlenen 489 TL tutarındaki cenaze ödeneği de verilecektir.
Sigortalının ölmesi halinde yapılacak ölüm yardımıyla ilgili olarak, 5510 sayılı Kanunun Evlenme ve cenaze ödeneği başlıklı 37 nci maddesinde detaylı düzenlemelere yer verilmiştir. Bu hüküm çerçevesinde; 2016 yılı için Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenen ve Bakan tarafından da onaylanan cenaze ödeneği 489 TL’dir.
Ancak, 5434 sayılı Kanun kapsamında olan emekliler için ödenecek ölüm yardımı tutarı ise 5434 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesi gereğince emeklinin bir aylık tutarı kadardır.
6- Memur çocuğu SSK’lı çalışsa da yetim aylığı alır
15 Ekim 2008’den önce Devlet memuru olanların ölümünde geride kalanlara yetim aylığı bağlanırken evli olmamak ve devlet memuru olarak görev yapmamak şartları aranmaktadır. Devlet memuru olmamakla birlikte kendi işyerini açan veya bir işverene bağlı olarak çalışan yetim memur çocuklarına aylık bağlanabilmektedir. Ancak, babası veya annesi SSK’lı olan kişilere yetim aylığı bağlanırken çalışmama şartı aranmaktadır. Yani babası SSK’lı olan bir çocuk kendi işyerini açmış olsa da, başkasının yanında çalışsa da yetim aylığı alamaz. Ancak, 15 Ekim 2008’den sonra ilk kez Devlet memuru olan bir kişinin ölümü halinde bu avantaj sona ermiştir.