Memurların Aldığı Raporlarda Dikkat Edilecek Hususlar

Memurların Aldığı Raporlarda Dikkat Edilecek Hususlar
Yayınlama: 11.07.2016
Düzenleme: 08.05.2023 16:28
393
A+
A-

Devlet memurlarının; hafta sonu ve genel tatil günleri ile ulusal, resmi ve dini bayram günlerinde aldıkları hastalık raporlarına istinaden hastalık izni kullanabilmeleri, bazı esas ve usullere uyulmasını gerektiriyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanun Devlet memurlarının; hafta sonu ve genel tatil günleri ile ulusal, resmi ve dini bayram günlerinde aldıkları hastalık raporlarına istinaden hastalık izni kullanabilmeleri, bazı esas ve usullere uyulmasını gerektiriyor.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; düzenlenen hastalık raporlarına istinaden, aylık ve özlük hakları korunmak suretiyle memura izin verileceğine hükmederken, raporların hangi hallerde kimler tarafından verileceği ile süreleri ve diğer hususların ise yönetmelikle belirleneceğini hükme bağlamıştır.Bu çerçevede de, Devlet Memurlarına Verilecek Hastalık Raporları ile Hastalık ve Refakat İznine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik çıkarılmıştır.

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

HASTALIK RAPORU NEREDEN ALINIR?
Devlet memurları hakkında; kendilerini tedavi eden kurum tabipliği veya aile hekimliği ya da SGK ile sözleşmesi bulunan resmi/özel sağlık hizmeti sunucuları tarafından rapor düzenlenebilir.

Öte yandan, SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucuları tarafından memur hakkında düzenlenen raporlar ise; süresi 10 günü aşmıyorsa SGK ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti sunucusunun hekimi tarafından, süresi 10 günü aşıyorsa SGK ile sözleşmesi bulunan sağlık hizmeti sunucusunun sağlık kurulu tarafından onaylanmak suretiyle geçerli sayılmaktadır.

TATİL GÜNLERİNDE HASTALIK RAPORU ALINMASI
Hafta sonu ve genel tatil günleri ile ulusal, resmi ve dini bayram günlerinde, memur hakkında hastalığı sebebiyle rapor düzenlenebilir. Mevcut düzenlemelere göre, memur hakkında:

*Tatil günlerinde, memuriyet mahalli veya memuriyet mahalli dışındaki yerlerdeki sağlık sunucuları (resmi/özel) tarafından hastalık raporu düzenlenebilir.

*Usulüne uygun olması şartıyla, sağlık sunucularının (resmi/özel) herhangi bir servisi tarafından memur hakkında hastalık raporu düzenlenebilir.

*Özel sağlık sunucularından alınan raporun mutlaka acil servisten alınması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Hal böyle iken, konuya ilişkin olarak Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen görüşlerde; tatil günlerinde memuriyet mahalli dışındaki resmi veya özel sağlık hizmeti sunucularının acil servisleri tarafından düzenlenecek hastalık raporlarına dayalı olarak memurlara hastalık izni verilebileceği ve acil servisler dışında düzenlenen hastalık raporlarının hastalık iznine çevrilemeyeceği yönünde ifadelere yer verilmiştir.

Bu çerçevede, memurların uygulamada mağduriyet yaşamamaları bakımından, Devlet Personel Başkanlığının konuya yaklaşımı çerçevesinde hareket etmelerinin uygun olur.

TATİLDE ALINAN RAPORUN KURUMA ULAŞTIRILMASI

Memurun, hastalığı sebebiyle hakkında düzenlenen (tek hekim ya da sağlık kurulu tarafından) raporun aslını veya bir örneğini, raporun düzenlendiği tarihi izleyen günün mesai saati bitimine kadar, elektronik ortamda veya herhangi bir yolla bağlı olduğu disiplin amirine ulaştırması gerekmektedir.

Tatil günlerinde alınan raporlarda ise, raporun ilgili disiplin amirine iletilme tarihinin, tatil bitimini izleyen ilk mesai günü olması gerekecektir.

Hastalık raporunun süresi içinde disiplin amirine ulaştırılmaması durumunda, memur hakkında disiplin işlemleri başlatılması söz konusu olabilir.

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.