Memurların yıllık izinlerinde hafta sonu hesabı
Yıllık izin kullanma hakkına sahip olan Devlet memurlarının, kullandıkları yıllık izinlerinin hafta sonu tatiline denk gelmesi durumunda, bu sürelerin yıllık izinden sayılıp sayılmayacağı konusunda tereddüt
Yıllık izin kullanma hakkına sahip olan Devlet memurlarının, kullandıkları yıllık izinlerinin hafta sonu tatiline denk gelmesi durumunda, bu sürelerin yıllık izinden sayılıp sayılmayacağı konusunda tereddüt yaşanabiliyor.
Yıllık izin hakkı ve kullanılması
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, memurların bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla çeşitli izin haklarına sahip olduklarını belirtmiş ve Devlet memurlarından, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (on yıl dahil) olanlar için 20 gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gün yıllık izin hakkı olduğuna hükmetmiştir.
657 sayılı Kanunda, Devlet memurlarının yıllık izinlerini amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilecekleri; memurların, birbirini izleyen iki yıla ait izinlerini bir arada kullanabilecekleri; içinde bulunulan yıl ile bir önceki yıla ait izinler hariç olmak üzere, daha önceki yıllara ait kullanılmayan izinlerin kullanılamayacağı da ifade edilmiştir. Kanundaki bu düzenlemelere göre, bir önceki yıl izniyle birleştirilmek suretiyle iki yıla ait yıllık izinler birlikte tek seferde kullanılabileceği gibi, iki yıl izni birleştirilerek ya da birleştirilmeden farklı zamanlarda parçalar halinde de kullanılabilecektir. Ancak, izin hakkının kullanılamaması gibi bir durum yaratılmaması kaydıyla, iznin kullanılacağı zaman konusunda amirlerin hizmet gereklerinden kaynaklı takdir hakları olabilecektir.
İzinlerin Hafta Sonuna Denk Gelmesi
657 sayılı Kanunda, memurların haftalık çalışma saatlerinin Cumartesi ve Pazar günleri tatil olacak şekilde belirlenmesi gerektiğine hükmedilmiştir. Yıllık izinlerin kısım kısım kullanıldığı durumlarda, iznin başlangıç ya da bitişine denk gelen haftasonu tatil günlerinin bazı kurumlarda yıllık izin süresine dahil edilmesi uygulamasına gidildiği de görülebilmektedir. Kanunda, yıllık izin hakkının kullanımına ilişkin hükümler arasında, kullanılmak istenen ve amir tarafından uygun görülen izin süresi dışında, iznin başlangıcına ya da bitişine denek gelen haftasonu tatil günlerinin yıllık izin süresine eklenmesine imkan veren bir düzenlemem yer almamaktadır.
Öte yandan, kısım kısım ya da bütün olarak yıllık izin kullanılması sırasında izin süresi içerisinde kalan hafta sonu tatil günlerinin ise izin süresinden sayılması gerekecektir. Örneğin; tatil yapmak amacıyla pazartesi gününden geçerli olarak 12 gün izin alan memur, iznin başlangıç ve bitişine denk gelen hafta sonu tatil günleriyle birlikte toplam 16 gün tatil yapma imkanı bulacak, ancak 12 gün yıllık izin kullanmış sayılacaktır. Bu memurun kullandığı yıllık izin süresine, iznin başlangıç ve bitişindeki hafta sonu günleri dahil edilmezken, izin süresi içerisinde kalan hafta sonu günleri yıllık izin süresinden sayılacaktır.
“..kısım kısım ya da bütün olarak yıllık izin kullanılması sırasında izin süresi içerisinde kalan hafta sonu tatil günlerinin ise izin süresinden sayılması gerekecektir.” demişsiniz ancak burada gerekçeden bahsedilmemiş. Memurun yıllık izinde hafta sonunu izin olarak yazmasının mantıksal sebebi hiç sorgulanmıyor. Bunun ancak bir sebebi olabilir, o da; eskiden hafta sonu şehir dışına çıkmak için memurun yıllık izin alması gerektiğidir. Ancak bu düzenleme artık kaldırıldığı için (yani memur şehir dışına hafta sonu izinsiz çıkabileceği için) artık tatil günlerinin izin süresinden sayılması anlamsızdır. Kafa karışıklığına sebep olduğu için bence bununla ilgili bir düzenlemenin artık yapılması gerekmektedir.
Ali bey’in söylediğiiiiiiii gibi izinde hafta sonu olan kısımlar tekrardan verilmesi gerekir.Buna bir düzenleme getirmesini istiyoruz ilgililerden.