Miryokefalon Zaferi 839. Yılında

Miryokefalon Zaferi 839. Yılında
Yayınlama: 07.09.2015
Düzenleme: 05.03.2021 22:27
386
A+
A-

Türk tarihi açısından bir dönüm noktası sayılacak savaşlardan biride şüphesiz ki  Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen Miryokefalon Savaşıdır. Anadolu Selçuklu’ların zaferiyle sonuçlanan Miryokefalon savaşı 839. yıl dönüm Türk tarihi açısından bir dönüm noktası sayılacak savaşlardan biride şüphesiz ki  Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen Miryokefalon Savaşıdır. Anadolu Selçuklu’ların zaferiyle sonuçlanan Miryokefalon savaşı 839. yıl dönümü dolayısıyla Türk Tarih Kurumunca düzenlenecek program kapsamında savaşın yaşandığı bölgeleri ziyaret edenler, tarihi yerinde yaşayacak.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarihi açısından Anadolu’da kritik ve tarihin seyrini değiştirecek üç önemli savaşın yaşandığını belirtti.

Anadolu’nun kapılarını Türklere açan 1071 Malazgirt Savaşı, 1176 Miryokefalon Savaşı ve 1921 Sakarya Meydan Muharebesinin önemli mihenk taşları olduğuna dikkati çeken Turan, ancak Miryokefalon Zaferi’nin diğer iki zafer kadar kamuoyunda yeterince bilinmediğini ifade etti.

Turan, bu amaçla kurum olarak savaşın 839. yıl dönümü dolayısıyla savaşın yaşandığı bölgelerde tarih açısından önemli olan bu zaferi, hem yerinde yaşayıp kutlamak hem de halkın tarihi olaylara vurgu yapmak amacıyla 11-13 Eylül tarihleri arasında Isparta’nın Eğirdir, Yalvaç ve Gelendost bölgelerinde panel ve tören düzenleyeceklerini söyledi.

Turan, Ankara Altınyay Okçuluk Derneği ile İstanbul Talimhane Okçuluk Bölüğü tarafından ok uçurma şenliği düzenleneceğini, Yalvaç, Yalvaç Müzesi ve Alaşehir’deki ören yerlerinin ziyaret edileceğini belirtti.

Bu çerçevede Türkiye’nin değişik üniversitelerinden çok sayıda akademisyenin katılımıyla panel düzenleyeceklerini, sadece bilim dünyasının değil, vatandaşların da katılımının sağlanacağına işaret eden Turan, savaşın geçtiği tarihi mekanları ziyaret ederek geçmişi yerinde deneyim edeceklerini söyledi.

Turan, 1176’da Anadolu Selçuklu hükümdarı 2. Kılıç Arslan’ın ordusu ile Bizans imparatoru I. Manuel Komnenos’un ordusu arasındaki savaşın Anadolu Selçukluların galibiyetiyle sonuçlandığını anımsatarak, Bizans’ın bu savaştaki amacının Müslüman Türkleri Anadolu’dan atarak tekrar bu topraklar egemen olmak olduğunu, ancak bu amaca ulaşamadığını hatırlattı.

Türklerin galibiyetiyle sonuçlanan bu zaferle önemli kazanımlar sağlandığını vurgulayan Turan,”Bu savaşın Malazgirt zaferine benzeyen tarafları var. Bazı tarihçiler, ‘Malazgirt Savaşı ile Anadolu’nun kapısı açıldı, Miryokefalon ile Anadolu’nun mührü alındı’ diye bir tanımlama yapar” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.