Tıp Fakültesi mi? Mühendislik Fakültesi mi?
Üniversite sınavına sayılı günler kala öğrencilerin kafasını hangi bölümü okumalıyım? sorusu karıştırıyor. Özellikle sayısal bölüm öğrencisinin aklında tıp mı mühendislik mi soru canlanmaktadır. Sayısal alanın en gözde gelen iki alanı mühendislik fakültesi bölümleri ve tıp fakültesi arasında tercih yapabilmek kolay değildir. Bizde sizlere yardımcı olabilmek için iki bölümün avantajlarını ve dezavantajlarını araştırdık derledik. Detaylar haberimizde…
Tıp fakültesi okuyup mezun olanların meslek garantisi sağlayan bir bölümdür. Tıp fakültesini kazanan adaylar, en az 6 yıl sürecek emeklerinin karşılığı olarak iyi bir meslek ve gelecek elde etmektedir. Tabi tıp fakültesini okumanın ve bitirmenin zorluğu düşünülürse, sonunda elde edilen konforun ne zorlu şartlarla elde edildiği daha iyi anlaşılacaktır. Tıp fakültesini tercih edecek adaylara en büyük tavsiye doktor olmayı gerçekten isteyip istemedikleri üzerine olacaktır. Tıp fakültesi mezunları diplomalarıyla herhangi bir sınava girmeden direkt doktor olarak kamuda ve özel sektörde göreve başlayabilmektedir. Ayrıca gerekli sınavlara girerek yurt dışında Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD gibi gelişmiş ülkelerde de çalışabilmektedir. Bugün bir doktorun alacağı maaşı yapmış olduğu ün belirlemektedir. Aylık 100 bin TL kazanan doktorlar mevcuttur. Elbette aylık maaşı 10 bin civarında olan doktorlarda bulunmaktadır. Ancak doktorların ortalama maaşı oldukça yüksektir.
Mühendislik fakültesi, tıp fakültesinden farklı olarak içinde onlarca mühendislik bölümleri bulunan, farklı bir eğitim programlarının uygulandığı bir fakültedir. Bu yüzden mühendislik fakültesi tercih edilirken farklı hayallerle girip farklı mesleklerle çıkılmaktadır. Tercih edilebilecek birkaç mühendislik fakültesi şu şekildedir;
Bu bölümler haricinde mühendislik bölümleri de mevcuttur ancak tıp fakültesi ile kıyaslanacak iş imkanı ve maddi olanak sunması zordur. Mühendsilik bölümlerinin en büyük avantajı yurt dışında çalışma olanaklarıdır. Herhangi bir sınava girmeden, yalnızca özgeçmişinizi göndererek yurt dışında iş bulmanız oldukça kolaydır. Mühendislik okumanın en büyük dezavantajı mühendislik bölümü kamuda istihdam edilmemekte veya çok az istihdam edilmektedir. Bugün bir mühendisin başlangıç aşamasında istisnalar dışında alabileceği maksimum 10 bin TL civarındadır. Bu rakam kişinin mesleki tecrübesi ve deneyimi arttırmasıyla birlikte katlanarak artmaktadır.
Toparlayacak olursak, mesleki garanti ve daha fazla para kazanmak isteyenler için tıpta bir alanda uzmanlaşmak ve kendi marka değerini yaratmak daha kolaydır. Diğer türlü sevdiği ve istediği mesleği yapmak isteyenler için de mühendis olmak bir avantajdır. Yurtdışına gidip, oralarda yaşamayı düşünenler için mühendislik daha avantajlıdır.
Umudumuz ve temennimiz hepinizin dilediği fakülteye yerleşmesidir.