KPSS 2018 GYGK sınavında çıkan UNESCO’nun İnsanlığın somut olmayan kültürel miras listesine 2017’de giren şenlik hangisidir? sorusunun yanıtı adaylar tarafından merak edilmekte. Geçen sene Hürriyet’in yaptığı habere dayandırarak sorunun yanıtını aşağıdaki gibi verebiliriz.
Hıdırellez Şenlikleri, UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girdi.
Edirne’de baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdırellez Şenlikleri, her yıl 6 Mayıs günü Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi’nde yakılan dev şenlik ateşiyle kutlanıyor. Türkiye ile Makedonya’nın birlikte hazırlayıp, 2016 yılında UNESCO’ya sunduğu, ‘Bahar Kutlaması: Hıdırellez’ çok uluslu ortak dosyası, Güney Kore’nin Jeju Adası’nda gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12’inci Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirildi ve UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi.
Doğru Cevap: Hıdırellez olacaktı
İLGİLİ HABER
– Nevruz bayramı Baharın gelmesi ile kutlanır.
– Hıdırelez ise Yaz günlerin yani Sıcağın gelmesi ile kutlanır.
Nevruz Bayramı : 21 mart aylarında kutlanır.
Hıdırelez Bayramı : 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar Kutlanır.
Hıdırellez Nedir? Ne Zaman Kutlanır?
Türklerde Nevruz
Türkiye’de bir gelenek Türk Cumhuriyetleri’nde ise resmî bayram olarak kutlanırken, 1995 yılından itibaren Türkiye Cumhuriyeti tarafından Bayram olarak kabul edilen bir gün haline gelmiştir. Türklerin Ergenekon adlı yerden demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Türk kavimleri tarafından M.Ö. 8. yüzyıldan günümüze kadar her yıl 21 Mart’ta kutlanır.