Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklmanan verilerine göre, Öğrencilerin en çok zorlandığı ve sınıfta kalma oranının en yüksek olduğu yıl lise 1 yani 9. sınıf. Bunun sebeplerinden biride öğrencilerin yeni kayıt yaptıkları okula uyum sağlama süreci olabilir. Ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıklmanan verilerine göre, Öğrencilerin en çok zorlandığı ve sınıfta kalma oranının en yüksek olduğu yıl lise 1 yani 9. sınıf. Bunun sebeplerinden biride öğrencilerin yeni kayıt yaptıkları okula uyum sağlama süreci olabilir. Verilerine göre öğrenciler, en çok lise 1, yani 9. sınıfta sıkıntı yaşıyor. Düşük notların alındığı ve sınıfta kalmanın en çok yaşandığı 9. sınıfta 59 olan yıl sonu not ortalamasını 80’e çıkarmak, sınıfta kalma oranını ise yüzde 17’den yüzde 5’e düşürmek için bakanlık harekete geçti.
YAZ tatilinin ardından önceki gün 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen dersbaşı yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özellikle liseye yeni başlayan öğrencilerin velilerini yakından ilgilendiren kritik bazı tespitlerde bulundu. Buna göre öğrenciler, eğitim kademeleri arasında en çok liseye geçişte sıkıntı yaşıyor. MEB’in verileri, en düşük notların alındığı ve sınıfta kalmanın en çok yaşandığı kademenin 9.sınıf olduğunu gösteriyor, öğrencilerin yıl sonu başarı puanı ortalamalarına göre, 9. sınıfların 59 olan not ortalaması diğer sınıflara oranla geride. 10,11 ve 12. sınıfta yok denecek kadar az olan sınıfta kalma oranı da, 9. sınıfta yüzde 17.
EN RAHATI LİSE SON
Diğer taraftan en başarılı kademe ise lise son sınıflar olarak belirlendi. 10. sınıflarda öğrencilerin yıl sonu başarı puanı ortalamaları 67 iken, bu oran 11. sınıflarda 70,12. sınıflarda 78 olarak gerçekleşti. 10. sınıflarda yüzde 4.39 ve 11. sınıflarda yüzde 2.50 olan sınıfta kalma oranları ise 12. sınıflarda sadece yüzde 0.45.
MEB, 2019 yılına kadar 9. sınıfla-rın yıl sonu başarı puanı ortalamasını 80’e çıkarmayı, sınıfta kalma oranını ise yüzde 17’den yüzde 5’e düşürmeyi hedefliyor. Bakanlık, özellikle okul terkleri, sınıf tekrarları ve devamsızlığın azaltılması için çalışma yapacak. Zorunlu eğitimden ayrılmaların önlenmesi ve devam-sızlığın azaltılmasına yönelik izleme-önleme mekanizmaları geliştirecek olan bakanlık, ortaöğre-timde devamsızlık, sınıf tekrarı ve okul terkini azaltmak için Ortaöğretime Uyum Programı’m yaygınlaştıracak.
kaynak: HT