Sertifikalar Gerçekten Bir İşe Yaramıyor mu? Sertifikalar Ne İşe Yarar?

Sertifikalar Gerçekten Bir İşe Yaramıyor mu? Sertifikalar Ne İşe Yarar?
Yayınlama: 10.06.2018
Düzenleme: 18.04.2021 19:01
21.409
A+
A-

İş başvuruları sırasında sertifikalar diğer adaylardan fark yaratmayı sağlıyor ve insan kaynakları uzmanları tarafından işe alınırken önemli bir yeterlilik olarak görülüyor. Sertifika programları iş başvurusu yapanlarda ne işe yarıyor? İyi bir sertifika programının özellikleri nelerdir? E-sertifika nedir?

Sertifika Programları Ne İşe Yarar?

Bugüne kadar kariyerinizde istediğiniz gelişimi sağladınız ama bundan sonra daha değişik alanlara yönelmek istiyorsunuz. Veya henüz iş yaşamınızın başlangıcındasınız ve iş fırsatlarını daha geniş bir yelpazede değerlendirmek için kendinizi geliştirmek istiyorsunuz. İşte bu noktada sertifika programları devreye giriyor.

Sertifika ile İş İmkanı

Sürekli bahsettiğim gibi, bir firmaya iş başvurusu yaparken, firma sizden o işi yapıp yapamayacağınıza dair kanır ister. Bunun için en geçerli kanıt ise öncelikle tecrübedir. O yüzden hemen hemen bütün ilanlarda “en az 2 yıl tecrübeli…” kriterini görürsünüz. Tecrübeden sonra diploma gelir. Diplomadan sonra ise sertifika ve referans çalışma gelir.

Referans işler içinde güven sorunu yaşanabilir. Neticede başkasına ait bir işi “ben yaptım” şeklinde gösteren kişiler olabilir. O yüzden referans iş, sertifikadan sonra gelir.

Birde bazı iş kollarının lise ve üniversitede bölümleri yoktur. Bu nedenle o iş koluna özel sertifika programlarına katılmak ekstra avantaj sağlayabilir. Örneğin sosyal medya yöneticiliği ile ilgili bir bölüm lise ve üniversitede bildiğim kadarıyla yok fakat bunun için sertifika programları var. Sosyal medya yöneticiliği ile alakalı sertifika programları, sosyal medya yöneticiliği ile ilgili iş ilanları için işe yarayabilir.

Dolayısıyla sertifika için ne işe yaramaz diyebiliriz nede tek başına işe yarar, size iş imkanı sağlar diyebiliriz.

E-sertifika nedir?

E-sertifika kavramı son dönemde iş hayatında sıklıkla karşımıza çıkıyor. İnternetin hızla yaygın hale gelmesiyle birlikte her türlü bilgiye kolayca ulaşılıyor. Günümüzde e-sertifika programları da diğer sertifika programlarına oranla daha hızlı ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle sıklıkla tercih ediliyor.

E-sertifika programlarında kendiniz için en uygun çalışma programını belirleyebiliyor ve hazır video’lardan istediğiniz konuyu, istediğiniz zaman tekrar etme fırsatı buluyorsunuz. Programın bitiş zamanı da çalışma temposuna göre değişiklik gösteriyor. Yani normal bir sertifika programında kursun başlangıç ve bitiş tarihi önceden planlanabiliyor. Ancak e-sertifika programlarında, program süresini tamamen kendi çalışma sisteminize göre daha erken veya daha geç tamamlayabiliyorsunuz.

Sonuç Olarak Sertifika Alınmalı mı Alınmamalı mı?

Sizin kariyer alanınıza hitap eden bir eğitim söz konusuysa bunu almaktan çekinmeyin. Amaç sadece sertifika almak olmasın, o konuda olabildiğince iyi bilgi ve eğitim almak olsun. Çok yüksek fiyatlardan bahsediliyorsa elbette körü körüne atlamayın. O eğitimi almanız durumunda hemen çok yüksek maaşlar ile bir işte çalışabileceğinizi düşünmeyin. Bu anlamda daha çok köklü kurum ve kuruluşlardan devlet kurumlarından, üniversitelerden sertifika almanızı önerebilirim, son karar yine tabi ki sizin.

Sertifika Programlarıyla ilgili sormak istediğiniz soruları aşağıdaki yorum kısmından iletebilirsiniz, kariyerinizde başarılar 

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 15 Yorum
  1. Kadriye dedi ki:

    Lisans mezunuyum çocuk gelisimi uzmani sertifikasi alarak kpss puaniyla çocuk gelisimcisi olarak atanabilirmiyim?

  2. Nimet Çelikbaş Yalçın dedi ki:

    Merhaba..internette araştırmalarım sonucunda kariyer adam teşvik programı var.Însan kaynakları eğitimi veriyor.2 ay sonunda 4 merkezde sınav açıyorlarmış..belli puan üstü gecilirse sertifika alıyormuşuz. Aldığımız puanın dercesine göre iş yonlendirmemizi sağlayıp referans oluyorlarmış. Vee ben fen edebiyat fakültesi fizik bölümü mezunuyum bu sertifika benim için insan kaynaklarına başvuru yapabilirmiyim..yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Sultan Süer Özçelik dedi ki:

      Ben lise 2 terk ettim muhasebe sertifikası veya insan kaynakları sertifikası çıkarabilirmiyim ?

  3. Merve kalmış dedi ki:

    Önerebilceğiniz bir yer varmı bu sertifika için

  4. Bekir dedi ki:

    Merhaba yalnızca sertifika alınarak iş bulma imkanı var mı yoksa üniversite diploması olmak zorunlu mu ?

  5. Ahmet Biçer dedi ki:

    Ben de bir yığın sertifika var ayrıca iki üniversite bitirdim insan kaynakları müdürü ve işletme müdürü olarak çalıştım. On muhasebe de yaptım bir süre. Fakat işyeri ifals etti alacaklarimi alamayinca ve iş bulamayınca çok sıkıntı yaşadım. Nasıl iş bulamadın diye soran olursa o arkadaşa hangi ülkede yaşadığını sormak isterim bende. Sertifika diploma tamamen tirt. Öğretmen doktor eczacı değilseniz. Şimdi ne iş yapıyorsun derseniz bir kamu kurumunda taşerona bağlı şoför olarak çalışıyorum. Asgari ücretle. Sertifika falan tamamen boş. Yabancı dil varsa yurt dışını düşünün derim. Yada isinizde iyice uzmanlasin. Hiç biri yoksa bir adamını bulup bir yerlere yerleşim babanizdan aranızdan kalan bir mal yoksa. Bu ekonomik şartlarda ülkenin bu muhteşem durumunda sen de benim gibi tırnağına deymeyecek kalitede adamların ağız kokusunu çekmek istemiyorsan kafanı kullan iyi bir yere kapağı at ve orda kal.

  6. Mustafa ordu dedi ki:

    Bu serfitikayla KPSS sınavına yada kamu personeli olabiyormuyuz

  7. osman dedi ki:

    merhaba örneğin yaşşam koçluğu,fitoterapist vb.sertifika eğitimleri var bunlar işyeri açabilirsiniz diyorlar.hakikaten işyeri açılabilirmi?

    1. Sibel dedi ki:

      Bosu boşuna sertifikalara para vermeyin zaman harcamayin lisans yukseklisans pedegoljik formasyon adını dahi hatırlayamadım 50 ye yakın sertifika var ama bostayim çalışmıyorum diplomalı ev kiziyim 10 sene ozellerde yoneticilik yaptim sirket iflas etti yukardada bir arkadaşın dediği gibi hepsi tirt emeğimiz boşa gitti yanarım yanarım ona yanarım hakkım helal değil iki kelimeyi bir araya getiremeyenler müdür oluyorya torpille kariyer sahibi oluyor ayrıca üstelik hiç okul okumayan insanlar daha sansli üniversite mezununun patron olduğunu nadir gördüm ama universite mezunu okumayanin elinin altinda isci olarak cok gordum .

  8. Bülent dedi ki:

    Üniversite onaylı sertifika kamu kurumlarinin meb onayli iş ilani icin istedigi belge yerine geçer mi

  9. İrem dedi ki:

    Üniversite mezunu olmadan sertifika ile işe girebilir miyim?

    1. Yıldız dedi ki:

      Tabiki,girilebiliyor.. Benim henüz bir lise diplomam bile yok ama sertifikalarım sayesinde çalışma deneyimlerim oldu.açıköğretim lise son Sınıf öğrencisiyim..işletmenlik ve bilgisiyar işletmenliği, kişisel gelişim ve güzellik üzerine sertifikalarım var…kuaför’de çalıştım,güzellik merkezinde çalıştım,bunların dışında gönüllü olarak çalışma deneyimlerim oldu,gıda sektöründe bulundum.Senin diploman var madem çalışmak istiyorsun neyi bekliyorsun.

  10. Şengül Uçaroğlu dedi ki:

    İnternetten sertifika veriliyor 500 TL ye yaşlı bakım tıpbi sekreterlik bunlar işe girerken geçerli oluyormu yoksa MEB onaylımı olması gerekiyor…

  11. EZGİ dedi ki:

    merhaba çok sertifika almak iş için iyi mi kötü mü ?

  12. Hüsne dedi ki:

    Merhaba üç sertifikam var tıbbi sekreter diş hekimliği asistanı birde eczane yardımcısı ama ise bir türlü giremedim lise mezunuyum 85 bin alım var ise girebilir miyim