Sınavlarda Cevap Kağıdı Kaldırılıyor

Sınavlarda Cevap Kağıdı Kaldırılıyor
Yayınlama: 28.03.2016
Düzenleme: 05.03.2021 22:36
395
A+
A-

Sınavlarda “ayrı cevap kağıdı” uygulaması sona eriyor

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir: – “Sınavlarda sorularla cevap kağıdını aynı kitapçıkta birleştirecek yeni bir uygulama üzerinde çalışıyoruz. Sınavlarda artık ayrı bir cevap kağıdı olmayacak” “Her bir sorunun altında cevap alanı olacak, o cevap alanına aynen optik okuyuculu cevap kağıdını işaretler gibi işaretleme yapılacak” “Uygulama 30 Nisan’daki sınavla başlayacak ve zamanla diğer sınavlara yaygınlaştırılacak”

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)  Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, kurumun uyguladığı sınavlarda sorularla cevap  kağıdını aynı kitapçıkta birleştirecek yeni bir uygulama geçeceklerini, böylece  adayların hem cevapları kaydırma riskinin ortadan kalkacağını hem de zaman  kaybetmeyeceklerini bildirdi.

Demir, uygulamaya 30 Nisan 2016’da yapılacak sınavla başlanacağını ve   zamanla diğer sınavlara yaygınlaştırılacağını belirtti.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  kurumun yeni bir teknolojik uygulamaya daha imza attığını ifade etti.

Sınavlarda sorularla cevap kağıdını aynı kitapçıkta birleştirecek yeni  bir uygulama üzerinde çalıştıklarını bildiren Demir, “Sınavlarda, artık ayrı bir  cevap kağıdı olmayacak ve soru kitapçığında direkt soruların altında cevap alanı  yer alacak.” dedi.

Bu uygulamayla sınavdaki testlerin tek kitapçık halinde adaylara  verileceğini kaydeden Demir, şöyle devam etti:

“Her bir sorunun altında cevap alanı olacak, o cevap alanına aynen  optik okuyuculu cevap kağıdını işaretler gibi kişiler işaretleme yapacak. Sınav  kitapçığındaki bütün sorular yine çoktan seçmeli olacak, her soru için beş farklı  seçenek yer alacak. Cevaplar, her sorunun bitiminde yer alan cevap alanlarına  işaretlenecek. Kitapçıkların tüm sayfaları, ÖSYM’de taranacak, sayfa görüntüleri  üzerinden görüntü işleme yöntemleriyle adayların işaretleri belirlenecek ve  bilgisayar ortamında değerlendirilecek.”

    – “İşlem tasarrufu sağlanacak”

Yeni uygulama ile adayların cevap kağıdında cevapları kaydırma  riskinin de tamamen ortadan kalkacağını vurgulayan Demir, “Adayların cevap  kağıtlarına dolduracakları alanları soru kitapçığına işaretlemeleri yeterli  olacak. Adaylar, soruları ayrı bir cevap kağıdına geçirmek ile zaman  kaybetmeyerek sorunun cevabını hemen sorunun altına, sayfa çevirmeden süre  kaybetmeksizin yanıtlayabilecekler. Bu itibarla, soru başına düşen sürede işlem  tasarrufu sağlanacak.” dedi.

Uygulamayı küçük çaplı bir sınavla başlatacaklarını bildiren Demir,  “Uygulamaya ilk olarak 30 Nisan 2016 tarihinde uygulanacak olan 2016 İş Sağlığı  ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı  (2016-İSG) ile geçilecek olup bu uygulama zamanla diğer sınavlara  yaygınlaştırılacak” diye konuştu.

    – “10 okulda deneme yapıldı”

Ankara’da 10’un üzerinde okulda lise öğrencileri üzerinde uygulamayı  denediklerini bildiren Demir, sistemin sorunsuz çalıştığını söyledi.

Prof. Dr. Ömer Demir, sistemin iş yükünü arttıracağını, bu kapsamda  sadece cevap kağıdının değil, soru kağıdının tümünün okunacağını, soru ve  cevapların bir arada bulunmasının da adaylara büyük kolaylık sağlayacağını  vurguladı.

    -Açık uçlu sorulara ön hazırlık

Cevap kağıdına son verecek çalışmanın aynı zamanda açık uçlu soruların  sınavlarda sorulabilmesi için bir ön hazırlık olduğunu vurgulayan Demir, açık  uçlu soruları daha önce Kaymakam Adaylığı Sınavlarında 10 bin adaya  uyguladıklarını anlattı.

Adaylardan sınav öncesi soru kitapçığının ön kapağında yer alan  sayfada, alfabenin bütün harflerini ve rakamları yazmalarını gerektiren yeni bir  uygulamaya daha geçeceklerini belirten Demir, “ÖSYM olarak el yazısıyla örneğin  ‘a’ harfinin adaylar tarafından ne kadar farklılıkla yazılabildiğinin bir  arşivini oluşturacağız. Böylece Türkiye’ye özgü, adaylarımızın yazı çeşitliliğini  stoklayacak zengin bir alfabe el yazısı arşivimiz olacak. Soru ve cevap kağıdını  birleştiren bu çalışmamızla birlikte bu uygulamamızı da İSG ile başlatacağız.”  diye konuştu.

Açık uçlu sorular kapsamında kısa cevaplı bir sorunun sorulması  sistemine kolayca geçebileceklerini belirten Demir, “Sınavları bilgiden ziyade  strateji oyununa dönüştürmekten de uzaklaştırmamız için açık uçlu sorulara geçmek  gerekiyor. Adayların gerçekten konuları bilip bilmediğini öğrenmek için açık uçlu  sorulara geçmek önemli” değerlendirmesini yaptı.

Açık uçlu soruların, sadece ÖSYM sınavlarında değil, orta öğretimdeki  sınavlarda da sorulması için diğer kurumlarla da işbirliği yapmak gerektiğinin  altını çizen Demir, teknolojide bir sıkıntı olmadığını, sadece kamuoyunun  oluşturulması ve adayların hazırlanması gerektiğini söyledi.

Demir, “Şu an için bir sınavda açık uçlu soru soracağız diye bir karar  vermiş değiliz. Ama daha çok ilk denemeleri çok geniş kitlelerin katıldığı  sınavlarda değil de aday kitlesi daha küçük olan sınavlarda yapmak arzusundayız.  O yüzden böyle bir deneme yaparsak bile küçük gruplardan başlayarak bunu  genişletmek düşüncesindeyiz.” ifadesini kullandı.

Açık uçlu soru olduğu zaman yanlışın doğruyu götürmeyeceğini, böylece  şans faktörünün de ortadan kalkacağını belirten Demir, “Böylece, adaylar ne kadar  doğru yaparsa o sayılacak, yanlışlarıyla ilgili netlerinden bir düşme  yapılmayacak. Bu da bir doğruyu bilen adaylar için avantaj olacak.” dedi.

 

Bir Yorum Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.