Sivas’ta bir kongre toplanacağı Amasya Genelgesi ile du-yurulmuştur.
Sivas Kongresi, Amasya Genelgesi kararlarını uygulama ve ülke genelindeki direnişi tek elde toplama amacıyla toplanmıştır.
İstanbul Hükümeti, İtilaf devletlerinin baskısı önle Sivas’ta bir kongre toplanacağı Amasya Genelgesi ile du-yurulmuştur.
Sivas Kongresi, Amasya Genelgesi kararlarını uygulama ve ülke genelindeki direnişi tek elde toplama amacıyla toplanmıştır.
İstanbul Hükümeti, İtilaf devletlerinin baskısı önle-mek amacıyla;
İtilaf devletleri kongre toplanırsa şehrin Fransızlar ta-rafından işgal edileceğini duyurmuştur. Bütün engelleme ve tehditlere rağmen kongre toplanmış, fakat İstanbul Hükümeti ve İtilaf devletlerinin baskıları nedeniyle kongreye katılım az olmuştur. 38 delegeyle toplanan kongrede Mustafa Kemal’in yönlendirmesiyle kararlar alınmıştır.
Kongrede Alınan Kararlar
(YORUM: Din ve ırka dayalı ayrımcılığa karşı çıkıl-mıştır.)
(YORUM: Bu kararla bağımsız bir yönetim amaç-lanmıştır.)
Kongre sonrası, Temsil Heyeti’nin yayın organı olarak “İrade-i Milliye Gazetesi” yayımlanmaya başlanmış, böylece İstanbul hükümeti ve İtilaf devletlerinin propa-gandalarına karşı basın yayın yoluyla da mücadele edil-meye başlanmıştır.
Kongre sonrası Temsil Kurulu, İstanbul ile haberleşmeyi kesmiş, İstanbul’dan Anadolu’ya atanan komutan ve vali-leri kabul etmeyerek geri göndermiştir. Temsil Heye-ti’nin politikaları sonucu Damat Ferit Paşa kabinesi istifa etmiştir.
NOT: Damat Ferit Paşa kabinesinin istifa etmesi Temsil Heyeti’nin İstanbul’a karşı ilk siyasi başarısıdır.