İşçinin iş görme yükümlülüğünü geçici bir süre ile dahi olsa yerine getirmesini engelleyen iş kazası, askerlik (Muvazzaf değil), hastalık, analık, grev, lokavt ile işçinin ücretli veya ücretsiz izin kullanması, gözaltına alınması veya tutuklanması durumlarında devamsızlığının 17. maddedeki bildirim sürelerini aşması veya işçi ve işletme için zorlayıcı nedenler bulunması gibi durumlarda, iş sözleşmeleri sona ermeyip askıya alınır ve bu engeller ortadan kalktığında da iş sözleşmeleri normale dönerek hukuki sonuçlarını ortaya koymaya devam eder. Sözleşmenin uygulanmasının askıda olduğu dönemlerde, işçinin işe devamsızlığı kanuna uygun bir hâl almış olur. İşveren, bu nedene dayanarak işçinin iş sözleşmesini feshedemez. Çünkü edimin işçi tarafından yerine getirilememesi, işçinin bizzat kendi kastı ve kusurundan kaynaklanmamaktadır. Yani sözleşmenin askıya alınması durumunda, sözleşme yapıldığı sırada değil de sonradan ortaya çıkan bir ifa imkânsızlığı söz konusudur. Sonradan ortaya çıkan bu imkânsızlık kesin ve devamlı bir nitelikte olmayıp geçici bir imkânsızlıktır ve işçinin kusurundan kaynaklanmamaktadır.
İş Sözleşmesinin Askıya Alınma Halleri
– Geçici Süreli Askerlik veya Diğer bir Kanuni Ödev
– Hastalık
– Gebelik ve Doğum ( Analık
– Zorlayıcı Nedenler
– Gözaltına Alınma ve Tutukluluk Hali
– Grev ve Lokavt
– Ücretli ve Ücretsiz İzinler
– Ailevi Nedenler
– Genel Ekonomik Kriz
– İşletme Riski Niteliğinde Bir Takım Nedenler Halinde Tarafların Anlaşması
TAŞERONDAN KADROYA GEÇİŞ İÇİN SÖZLEŞMEMİN ASKIDA OLUP OLMADIĞINI NASIL KONTROL EDERİM?
Askere giderken işten ayrılmanız gerekmekte ve bu ayrılma işlemi sürecinde iş yerine sülüsünüzle birlikte giderek sözleşmenizi askıya aldırmadıysanız muhtemelen taşeron düzenlemesine dahil olamayacaksınız.
Sözleşmenizin askıda olup olmadığını ALO 170 Çalışma Bakanlığı Hizmet Birimini arayarak öğrenebilirsiniz.
İş sözleşmesinin askıya alınması, onun sona ermesi demek olmadığından, askı kavramı ile iş sözleşmesinin sona ermesi kavramını birbiriyle karıştırmamalıdır. İş sözleşmesinin sona ermesi halinde işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisi de sona erdiği gibi rekabet yasağı sözleşmesindeki hak ve borçlar istisna edilirse tarafların birbirine karşı sahip olduğu diğer hak ve borçlar da sona ermektedir. Hâlbuki askıya almanın amacı zaten iş sözleşmesinin sona ermesini engellemek, sekteye uğramış, duraksamış olan iş ilişkisini yeniden canlandırmak, yeniden devreye sokmak, böylece iş ilişkisinin devamını sağlamaktır.
İş sözleşmesinin askıya alınması demek, “sözleşmenin devam etmekte olmasına rağmen, yasada öngörülen nedenlerle tarafların bu sözleşmeden doğan borç ve yükümlülüklerinin bazılarından geçici olarak kurtulmaları demektir. İş sözleşmesinin askıya alınması kavramı, iş hukukunda işçiyi koruma ilkesine dayanır. Kanun koyucu taraflar arasındaki iş ilişkisinin kesildiği bazı hallerde, işçinin tek geçim kaynağı olan işini yitirmemek amacından yola çıkarak, iş ilişkisinin kesintiye uğradığı bu hallerde hizmet akdinin sona ermediğini, ancak belli bir süre askıda kaldığını kabul etmektedir.
Çalıştığım işyerine 07262018 debasladim 01 19 2019 da askıya 2 aysureyle ayrıldım 03192019 tarihinde davetiye geldi askıya alindigim iş yerine gittimevraklarimi yenilememi istedi yaptım işe başladım 3600 hakkımı istedigimde ise biz seni çıkarmıştım sen 3600 den yararlanamasin ama biz senin hesabına bir maaş tutarı yaptıralım dediler ne yapmam gerekir acil cevap bekliyorum