Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) ilk kez Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, testlerin zorluk dereceleri rapor haline getirildi.
TEOG birinci dönem ortak sınavlarının sonuçları, 19 Ocak’ta açıklanmıştı. Bu sınavlara ilişkin test
TEOG birinci dönem ortak sınavlarının sonuçları, 19 Ocak’ta açıklanmıştı. Bu sınavlara ilişkin test ve madde istatistikleri çıkarıldı.
Testlerin zorluk derecesi, sorunun güçlük düzeyi ve ayırt edicilik indeksi açısından incelendi. Rapor, A kitapçığındaki sırayla uyumlu hazırlandı.
Raporda, güvenirlik katsayısının, 0 ve 1 arasında değer aldığı ve değerin 1’e yakın olmasının, testin maddeleri arasındaki iç tutarlılığı gösterdiği belirtildi.
Bu kapsamda, TEOG’un genel olarak güvenirlik katsayısı 0,969 şeklinde belirlendi. Bu da TEOG’un güvenilir sonuçlar ürettiğini ve soruların testin tamamıyla uyumlu olduğunu ortaya koydu.
Testin güçlük düzeyi de 0 ve 1 arasında değer alıyor. Güçlük düzeyinin sıfıra yaklaşması testin zor, 1’e yaklaşması ise kolay olduğu anlamına geliyor. Bu kapsamda, TEOG’un ortalama güçlük düzeyi 0,574 oldu. Bu da sınavın orta güçlükte zorluk derecesi bulunduğunu gösterdi.
TEOG’un en kolayı din kültürü, en zoru matematikti
Sınavdaki alt testlerde güçlük düzeyine bakıldığında, en zor testin sırasıyla 0,428 ile matematik, 0,533 ile fen ve teknoloji, 0,554 ile yabancı dil, 0,589 ile Türkiye Cumhuriyeti inkılap tarihi ve Atatürkçülük, 0,595 ile Türkçe, 0,746 ile din kültürü ve ahlak bilgisi olduğu görüldü.
Raporda, 120 sorunun tek tek madde güçlük indeksleri de yer aldı. Bu kapsamda, matematik testinin en zor sorusu, üslü sayılara ilişkin üçüncü soru oldu. Soru şöyle:
“5 üzeri -4 sayısı aşağıdakilerden hangisine eşittir?
A) 0,0005 B) 0,0002 C) 0,0016 D) 0,0025″
***
Din kültürü ve ahlak bilgisinde en zor soru ise “kader ve kaza” kavramlarının sorulduğu 19’uncu soru oldu. Soru şu şekilde:
“I. Bu hızla gidersen ağaca çarpacaksın.
II. Kurban Bayramı’nda dayımı ziyaret ettik.
III. Milli maç saat 16.00’da başlayacak.
IV. Dün fırından ekmek aldım.
‘Kader ve kaza’ kavramları düşünüldüğünde yukarıdakilerden hangileri kaza kapsamında değerlendirilir?
A) I. ve III. B) I. ve IV. C) II. ve III. D) II. ve IV”