Türkiye’de İmam Açığı Ne Kadar?

Türkiye’de İmam Açığı Ne Kadar?
Yayınlama: 22.08.2020
Düzenleme: 24.04.2021 05:29
789
A+
A-

Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile yaptığı görüşmenin detaylarını köşesine taşıdı. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş Türkiye’de imam açığı ne kadar sorusuna yanıt verdi.

TÜRKİYE’DE İMAM AÇIĞI NE KADAR?

Yazıya göre; Türkiye’de 15 bin imam açığı var.

SINAVLA KADROYA GİRECEKLER

Cem Küçük, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile yaptığı görüşmeye dair köşesinde şu ifadeleri kullandı; “Sayın Erbaş’ın dediğine göre Türkiye’de 15 bin imam açığı var. Sivas’ta bu açık 219. Diyanet İşleri Başkanlığı Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’tan alım yapılmasını rica etmiş. Sayın Bakanımız da 5 bin alım için kadro vermiş. Bunun 3 bin 500’ü imam, 1.500’ü diğer personel olacak. 2021 senesi olmadan Diyanet İşleri sınava çıkacak ve bu alımları yapacak. İmkânlar dâhilinde olsa Berat Bey 10 bin kişi için de alım yapma imkânı sağlardı. Pandemi sürecinde 5 bin personel hiç fena değil.”

Canlı UZEM, Sınavlara Hazırlık Kursu

Nasıl imam olunur?

İmam olmak için imam hatip lisesinden mezun olmak ya da düz liseden sonra ilahiyat alanında ön lisans veya lisans bitirmiş olmak gerekiyor. İmam olabilmek için KPSS ve DHBT şartları da koşuluyor.

HERKES İMAM OLABİLİR Mİ

İmam hatip lisesi mezunu olanların imam olabilmesinin yanında düz liseden mezun olduktan sonra ilahiyatta 2 yıllık onlisans veya 4 yıllık lisans eğitimi alan kişiler de imam olabiliyor.

Sadece erkeklerin yapabildiği imamlık mesleği için hafızlık şart değildir.

DÜZ LİSE MEZUNLARI NASIL İMAM OLABİLİR
İmam hatip lisesi mezunu olmayan bir kişinin imam olmak istemesi halinde üniversite sınavlarına girmek, üniversitelerin İlahiyat Fakültelerinde 2 yıllık ön lisans eğitimi ya da 4 yıllık lisans eğitimi almaları gerekir.

DİN HİZMETLERİ ALAN BİLGİSİ SINAVI VE KPSS
Bu eğitimi başarıyla tamamlayanlar DHBT olarak kısaltılan Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı’na girme hakkı kazanırlar. İmam olmak için ayrıca Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) şartı da vardır.

İmam hatip lisesi mezunları direkt olarak bu sınava girebilirler. Atamalarda imam hatip lisesi mezunları ile düz liseden gelerek 2 yıl ön lisans veya 4 yıllık lisans eğitimi sonunda imam olanlar arasında bir fark yoktur.

Bir Yorum Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.